BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 21:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E60] błąd skrzyni, nie odpala Cd99 CD9D
PostNapisane: 13 stycznia 2020, 07:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b30
Witam,
Na wstępie chciałem się przywitać jako, że jestem tu nowy ;-).
Od jakiegoś miesiąca mam problem z autem BMW e60 m54b30 skrzynia zf 6hp19. Mianowicie 3 dni po wymianie dynamicznej oleju w skrzyni auto podczas próby odpalenia silnika wyskoczył błąd skrzyni biegów i przy okazji błąd tempomatu i active drive i auto kompletnie nie reaguje na przekrecenie kluczyka, oczywiście wszystkie wskaźniki itp włączają się (aku naładowane i sprawne). Po sprawdzeniu komputerem inpa /ista / Delphi pokazuje następujące błędy :
00CD99 ( żądanie momentu obrotowego elektrycznego sterownika) , 00CD9D ( nieprawidłowy komunikat dme/EGS) , 00dD58( brak komunikatu skrzynia biegów) i są to stałe błędy których nie można skasować. Co dziwne podczas innej próby u mechanika (auto pojechało na lawecie) który wymienial olej w skrsyni po podłączeniu do komputera auto odpalilo tak jakby na nowo odzyskało łączność z komputerem skrzyni i udalo się wrócić autem do domu i skrzynia pracowała bez zarzutu. Niestety na następny dzień rano z autem znowu jest ten sam problem i nie chce odpalić. Czy ktoś miał już podobny problem albo wie jak temu zaradzić?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E60] błąd skrzyni, nie odpala Cd99 CD9D
PostNapisane: 13 stycznia 2020, 12:05 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Mechanik podczas wymiany oleju wymienił miskę i gniazdo złącza elektrycznego?
Może źle zatrzasnął wspomniane gniazdo i pojawił się problem ze stykiem pinów we wtyczce do skrzyni

PostNapisane: 13 stycznia 2020, 12:46 
Pierwsze kroki

Hej, dzięki za szybką odpowiedź. Tak, tuleja do wtyczki została wymieniona, po przyjeździe auta na lawecie auto zostało sprawdzone od dołu ( bez ściągania miski z oczywistych względów) mechanicy potwierdzili że wtyczka jest podpięta dobrze natomiast ich elektryk stwierdził prawdopodobnie po odczycie błędów, że jest niskie napięcie na module skrzyni. Co dziwne auto po resecie błędów odpaliło i później zdołałem je jeszcze odpalić 2 razy... Rano znowu nie było kontaktu i dodam, że na pulpicie nie wyświetla jaki bieg P N R Czy D jest włączony. Sprawdziłem czy wtyczki pod lewarkiem skrzyni nie są poluzowane i są ok. Przy lewarku świeca wszystkie diody podświetlające tryby skrzyni.

PostNapisane: 14 stycznia 2020, 07:42 
Specjalista

Naciskałbym nadal na porządne sprawdzenie tej tulejki.
Objawy o których piszesz wskazują na brak komunikacji ze skrzynią.
Opcje są dwie, albo źle założyli wspomnianą tulejkę i styki nie do końca dolegają do pinów, co jest najbardziej prawdopodobne. Albo problemem jest sterownik skrzyni, co też się niestety czasem zdarza, a wymiana wspomnianej tulejki spowodowała "poruszanie" sterownikiem i element, który już był słaby, mógł puścić całkiem.
Problem w tym, że sterownik pasuje tylko z 6HP19 z silnikiem M54, a tego jak na lekarstwo. Dwa lata temu jak szukałem, to trwało to 1,5 miesiąca

Osobiście upierałbym się na sprawdzenie tej tulejki. Niestety, żeby ją sprawdzić, to trzeba zdemontować miskę, bo zatrzask jest od wewnątrz skrzyni

PostNapisane: 16 stycznia 2020, 12:12 
Pierwsze kroki

OK , auto pojedzie do mechanika . Tym razem innego . Jednakże zanim to zrobię ( co jest dość problematyczne ponieważ auto utknęło w garażu podziemnym ) chciałbym wyeliminować ewentualne inne czynniki. Tzn czy np któreś z przekaźników np DDE/DME mogą być odpowiedzialne za tego typu problem ? ) , zastanawia mnie jeszcze czy dynamiczna wymiana oleju mogła coś naruszyć wewnątrz skrzyni - mechatronikę w szczególności zawory / komputer z nią zintegrowany...

PostNapisane: 17 stycznia 2020, 07:48 
Specjalista

Wg schematów, przekaźnik sterownika silnika nie ma nic wspólnego ze skrzynią.
Zasilanie do skrzyni przychodzi ze skrzynki bezpieczników w bagażniku

PostNapisane: 3 lutego 2020, 10:09 
Pierwsze kroki

Hej, niestety dalej jest problem mimo ponad tygodniowego pobytu u mechanika. Auto dostało na nowo zaprogramowany moduł MPM po czym auto odpaliło i jeździło wg mechanika bdb. Następnie stało 3 dni i znowu nie chce odpalić, domyślam się że akumulator jest naładowany ( jest półroczny). Auto znowu straciło kontakt z modułami. Mechanik podejrzewa, że to może być wpływ wilgoci jednakże problemy się zaczęły jak auto wcześniej stało w podziemnym parkingu więc dziwna sprawa. Do sprawdzenia ma jeszcze kostkę w stacyjce. Czy komuś przychodzi coś do głowy dlaczego auto po jakimś czasie traci kontakt z modułami? W tym przypadku EGS...

PostNapisane: 9 lutego 2020, 10:07 
Pierwsze kroki

Hej, po dłuższym pobycie samochodu u mechanika ostatecznie udało mu się rozwiązać problem. Mianowicie poprzedni mechanik podczas wymiany oleju w skrzyni źle zamontował tuleje uszczelniającą wtyczkę do EGS i przedostawał się do niej olej w efekcie był brak komunikacji ze skrzynia, a okazjonalne odpalenia auta były zapewne spowodowane spłynięciem oleju wewnątrz wtyczki. Kolego Cursor dzięki za trafną podpowiedź. Dziwny jest tylko fakt, że na zewnątrz wpiętej wtyczki nie było ani śladu oleju.
Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1