BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Wibracje podczas jazdy i przy hamowaniu 100-140 km/h
PostNapisane: 28 maja 2020, 00:07 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E39
Witam.

Od bardzo długiego czasu walczę z wibracjami kierownicy w mojej bawarce. Wygląda to tak, że do 100km/h jest cisza, w przedziale 100-140 są wibracje które czuć na kierownicy i pod tyłkiem. Wszystko nasila sie w momencie hamowania. Pedał hamulca nie drży - tylko kierownica. Poniżej 100km/h jest cisza i spokój brak wibracji. Testowane na 2 kompletach kół (zima 16, lato 17) - bez zmian. Założyłem nowe opony na letnie alusy - bez zmian. Alusy proste, wyważane kilkanaście razy w różnych miejscach i jest bez zmian. Cała zawiecha bez najmniejszego luzu , banany wymienione , nowa maglownica, nowe końcówki drążków, łączniki stabilizatora, amortyzatory i sprężyny przód. Nowe tarcze przód tył textar pro+ (mierzone miernikiem bicie w granicy 0.02mm) , piasty przod tył (bicie 0.01mm). Podpora wału wygląda w porządku, łącznik elastyczny również. Tylna zawiecha wydaje się być również w porządku - nie czuć żadnych luzów. Może ktoś ma jakiś pomysł co to może być?
Wiem, że jest kupa takich tematów i wibracje e39 to temat rzeka, ale nie znalazłem tam odpowiedzi na mój problem, większość rzeczy odpowiedzialnych za wibracje u innych użytkowników mam już dawno wymienione i wciąż nie udało się rozwiązać tego problemu. Może ktoś się z tym wreszcie uporał i podpowie na co jeszcze można zwrócić uwagę?

Z góry dzięki za pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Wibracje podczas jazdy i przy hamowaniu 100-140 km/h
PostNapisane: 28 maja 2020, 19:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E61 545i
Kod silnika: N62B44
Miałem w E60 podobnie, wymienione wszystko co było podejrzane, łącznie z wahaczami całymi, a mimo to pozostało mi drżenie przy prędkości między 90 -130km/h. Poniżej 80 i powyżej 130 nic nie drgało (nawet przy 250).

Co do nasilania drżenia kierownicy, to przed wymianą czegokolwiek, kiedyś przy 180 i mocnym hamowaniu, chciało mi fajerę z rąk wyrwać. Po wymianie części jak wyżej napisałem, tylko lekkie drżenie.

Okazało się, że wymiana pierścieni centrujących felg przegnała problem.

Powodzenia, bo to drżenie potrafi do szaleństwa doprowadzić.

PostNapisane: 29 maja 2020, 11:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38 740i 5gang/E36/
Kod silnika: M60B40/M43/M52
Może piasty krzywe.

PostNapisane: 29 maja 2020, 13:11 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E39
Dzięki Panowie za odpowiedz.

W moim przypadku pierścienie centrujące nie są konieczne, więc to nie to - oba komplety kół typowo pod piastę 74.1mm

Piasty przód jak i tył były wymieniane. Mierzyłem je dosłownie kilka dni temu - bicie przednich piast w granicach 0.01- 0.02mm , tył 0.02

PostNapisane: 30 maja 2020, 11:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38 740i 5gang/E36/
Kod silnika: M60B40/M43/M52
Zrób geometrie (nie myl ze zbieżnością ).
Wszystkie części zawiechy montowane zgodnie ze sztuka montażu ?

PostNapisane: 31 maja 2020, 21:11 
Forumowicz

Moje BMW: e39 540i M sport
Kod silnika: M62TU
Garaż: bylo E36 320i, E46 316Ti, E46 318i SE, E60 525d SE, E34 520i SE auto,
jest E39 540i M Sport, e46 328i drift
Mialem tak samo w swoim e39. Powyzej 100km/h wibracje na kieroenicy podczas jazdy oraz przy hamowaniu. Szukalem luzow na zawiwsie, wywazanie kol itp a przyczyna okazl sie zacisk hamulcowy od strony pasazera. Tloczek od zacisku hamulcowego mial lekko korozje i nie wracal do samego konca. Zregenerowalem zacisk i problem zniknal.

PostNapisane: 3 czerwca 2020, 00:04 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25TU
mati5ti napisał(a):
Mialem tak samo w swoim e39. Powyzej 100km/h wibracje na kieroenicy podczas jazdy oraz przy hamowaniu. Szukalem luzow na zawiwsie, wywazanie kol itp a przyczyna okazl sie zacisk hamulcowy od strony pasazera. Tloczek od zacisku hamulcowego mial lekko korozje i nie wracal do samego konca. Zregenerowalem zacisk i problem zniknal.

Ciekawe co mówisz. Mam niestety ten sam problem w swoim e39 wiec muszę chyba zacząć od zacisków. :orany:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1