BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: E60 535d m57n nierówna praca silnika
PostNapisane: 22 czerwca 2020, 15:01 
Pierwsze kroki

Cześć panowie mam pewien problem z którym utknąłem w martwym punkcie.
Od kilku dni zauważyłem, ze samochód nierówno pracuje, czasem jak stoję na drive to czuje tak jakby wypadał zapłon, rzuci silnikiem. Najbardziej odczuwalne jest na rozgrzanym silniku. Dodatkowo zauważyłem, ze jak go rozgrzewam to gdy ma około 60stopni wrzucę r i stoję to tez rzuca go dosyć odczuwalnie. Tylko przy ~60 stopniach i po chwili jest ok. Nagrałem film z Inpy live data jak trzymam około 1700rpm rozgrzany na p - wtedy tez wpada w wibracje. Bardzo dziwne jest dla mnie to, ze wartości zadane dla cr i powietrza się tak dziwnie rozjeżdżają.
Dodatkowo jak stoję na wolnych obrotach to silnik chce mieć dawke powietrza 500, a dostaje 470.
Jeśli chodzi o moc to jest w pełnym zakresie obrotów nic nie brakuje. Kilka razy na przestrzeni ostatnich kilku miesięcy zdarzyło się, ze jadąc ze stała prędkością 1500-1700rpm czuć było tak jakby silnik przerywał. Aktualnie to nie występuje.
Może mam tylko takie wrażenie placebo ale silnik zrobił się bardziej basowy. Wtryski maja live data do +/- 0,5, test przelewowy wszystkie wychodzą równo..podmieniłem czujnik ciśnienia paliwa ten na listwie z przodu - nic. Odłączyłem przepływomierz , egr, bez żadnej poprawy. Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to regulator ciśnienia paliwa ten z tylu za kolektorem...ale nie mam takiego żeby podłożyć, 500zl na strzelanie w ciemno tak średnio, wiec się narazie wstrzymałem.
Ktoś się spotkał z takim problemem? Wszelka pomoc jest miłe widziana.
Link do filmu: https://youtu.be/Z90Me2Xw6Yw
Trzymam tam około 1700rpm, potem schodzę na około 1000-1200 i znowu 1700.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E60 535d m57n nierówna praca silnika
PostNapisane: 24 czerwca 2020, 19:08 
Pierwsze kroki

Pozwolę sobie dodać drugi film https://youtu.be/qF-RUsox5P8
Wymieniłem regulator na listwie z tylu nic się nie zmieniło. Podmieniłem każdy wtrysk na inny i tez nic :D
Zaczynam się zastanawiać czy przepływomierz może być tak uszkodzony, ze coś tam nie do końca łapie, ale mocy jest pod dostatkiem? :rotfl:
Zawór z pompy wysokiego ciśnienia chyba sobie odpuszczę bo wtedy raczej auto by nie odpalalo. Test common raila w ista przechodzi bez problemu. Odchyłki w normie. Chyba układ paliwowy nie ma tu nic do rzeczy. Szukam dalej, chociaż łatwo nie jest...

PostNapisane: 30 czerwca 2020, 07:54 
Forumowicz

Moje BMW: e 46
Kod silnika: m47
Kolego poradzilaes sobie z tym?

PostNapisane: 30 czerwca 2020, 12:33 
Pierwsze kroki

Jeszcze nie. Chwilowo temat zszedł na dalszy plan. To się nie dzieje zawsze, w sumie jakby wsiadł ktoś kto nie zna auta to nie wiedziałby o co mi chodzi. Myśle, ze finalnie wyjmę wszystkie wtryski i dam do sprawdzenia - mam wrażenie ze po wlaniu 2 puszek diesel spulung na pol baku jest lepiej.
Do 535d ciężko znaleźć przepływomierz na podmianę, ale spróbuje jeszcze to tez zorganizować. Jak znajdę rozwiązanie to się zamelduje.

PostNapisane: 1 lipca 2020, 08:27 
Forumowicz

Pytam dlatego bo mam cos podobnego falowanie obrotow na biegu jalowym najbardziej wlasnie przy temp okolo 60stopni.Tez zastanawiam sie nad podmiana przeplywki.

PostNapisane: 1 lipca 2020, 10:56 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
maron71, ile Ty już to ciągniesz ? jak długi czas już to diagnozujesz... ?

PostNapisane: 1 lipca 2020, 13:52 
Forumowicz

Szczurek masz dobra pamiec

Ostatnio edytowano 15 stycznia 2021, 13:30 przez maron71, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 1 lipca 2020, 15:42 
Pierwsze kroki

Masz jakiś film jak to u ciebie wyglada? Może sterownik silnika jest uszkodzony? Ja tez mam takie podejrzenia u siebie ale to gdzieś na ostatnim miejscu. Zauważyłem tez ze wtryski czasem głośniej pracują. Sprawdzenie i tak muszę zrobić nie chce żeby tłok popłynął. Pzdr

PostNapisane: 1 lipca 2020, 16:31 

maron71 napisał(a):
Szczurek masz dobra pamiec dokladnie auto stoji juz 6 mieesicy w warsztacie.Wtryski wymienione wgrywane ori oproramowania podmieniane czujniki i takie tam i dalej to samo.

Nie myślisz że trzeba by zmienić specjalistów ? Straszenie długo trwa... więc możliwe że nie znają tego modelu autka tego silnika ? A kasa pewnie leci...

PostNapisane: 1 lipca 2020, 16:33 
Forumowicz

U mnie obroty faluja miedzy 650 a 680 i wtedy sa wibracje takie ze jak stoje w korku daje na N dodaje lekko gazu i wibracje ustepuja.Tez mysle o wymianie sterownika,ale pierw zdejme kabelek z klemy ibs mam podejrzenia ze to od tego.Narazie nie mam auta jest w serwisie niebawem powinni mi oddac bo to juz 6 miesiecy glowkuja co tam jest.Moze Ty u siebie wyciagnij ten kabelek z klemy ibs i zobacz co sie stanie.

PostNapisane: 1 lipca 2020, 16:38 
Forumowicz

Szczurek bylem juz u wielu specjalistow obecnie auto jest w NKB servis Kosakowo Gdynia.Jak znasz jakiegos fachowca to daj namiar bo mi juz tez rece opadaja kupe kasy wewalone a tu dalej padlina.

PostNapisane: 7 lipca 2020, 12:57 
Pierwsze kroki

Jest update - pojawił się błąd przejściowy z egs:nierównomierna praca silnika 004F6F. Nie ma zbyt wiele info na ten temat. Gdzieś za granica przy zepsutym wtrysku pojawiał się ten błąd razem z injector failure. Wiem, ze to jest z modułu skrzyni ale podejrzewam, ze to początek problemow z którymś wtryskiem. Wysłałem je do sprawdzenia. Zobaczymy co powiedzą...może to dziwne ale mam obawy, ze po ich sprawdzaniu i regeneracji będą działać gorzej niż przed :rotfl: Zobaczymy jak temat się rozwinie. Pzdr

PostNapisane: 7 lipca 2020, 13:14 
Forumowicz

Zrobilem tez tak ja Ty wyslalem wtryski do sprawdzenia i regeneracji 4 nie miescily sie w normir 2 byly ok.Mechaniki wsadzil wtryski i jest jeszcze gorzej,teraz zgenerowali nastepne 2.Ciekawe jak bedzie teraz Dodam ze u mnie jeszcze kopci.

PostNapisane: 7 lipca 2020, 16:08 
Pierwsze kroki

Dlatego ja nie wierze w te regeneracje...ale używki też działają jak chcą. Nie będę szaman, w końcu tyle osób na forum regeneruje i podobno to działa :rotfl: najpierw niech sprawdzą, ale mówię nie zdziwię się jeśli po będzie gorzej... :rotfl:
Skłoniło mnie to, że czasami słyszę twardą prace na jałowym, jedna korekcja skacze sobie czasem do 1,8, i ten błąd z nierównomierności pracy. Czas pokaże.
Ps. klema ibs...raczej nie u mnie. Napięcie jest 13,8-14,2v nigdy mniej.

PostNapisane: 7 lipca 2020, 21:13 
Pierwsze kroki

Z ciekawości gdzie wysłałeś te wtryski?

PostNapisane: 8 lipca 2020, 07:28 
Forumowicz

U mnie napiecie lata od 14,5 do 14,8v.Wtryski wysylalem do Turbo-Tec

PostNapisane: 8 lipca 2020, 17:29 

maron71, temat toczy się już około 2 lat ? a Ty teraz sprawdzasz/oddajesz do regeneracji wtryski ?
Dziwne to wszystko...

PostNapisane: 9 lipca 2020, 07:34 
Forumowicz

Szczurek temat toczy sie od 1,5 roku wtedy to nabylem petarde>Wtryski oddalem 1 raz do regeneracji w pazdzierniku 2019.Potem w lutym auto poszlo do innego mechanika 2 tyg temy wtryski poszly jeszce raz na sprawdzenie.Zregenerowali jeszcze 2 kolejne zeby wszystkie byly po regeneracji.Tak dziwne to wszytko masz racje,nie wiem czemy tyle to trwa i pewnie skonczy sie wymiana motoru ale w to juz nie bede sie bawil.

PostNapisane: 9 lipca 2020, 19:53 
Pierwsze kroki

Może ta firma której dałeś wtryski nie ogarnia do końca jak je zrobić? Opinie maja średnie w Google. Ja już widziałem kiedyś wtryski po super regeneracji w 270cdi, chodziły jakbyś 5mlotkow w silnik wsadził...dostał używki z Angola i zaczął chodzić mięciutko jak kaczuszka.

PostNapisane: 10 lipca 2020, 08:00 
Forumowicz

Podobno ta firma jako jedyna w Polsce robi sprawdzenia i naprawy wtryskow bosch z samochodow na gwarancji .A Ty gdzie wyslales wtryski?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1