Cześć panowie mam pewien problem z którym utknąłem w martwym punkcie.
Od kilku dni zauważyłem, ze samochód nierówno pracuje, czasem jak stoję na drive to czuje tak jakby wypadał zapłon, rzuci silnikiem. Najbardziej odczuwalne jest na rozgrzanym silniku. Dodatkowo zauważyłem, ze jak go rozgrzewam to gdy ma około 60stopni wrzucę r i stoję to tez rzuca go dosyć odczuwalnie. Tylko przy ~60 stopniach i po chwili jest ok. Nagrałem film z Inpy live data jak trzymam około 1700rpm rozgrzany na p - wtedy tez wpada w wibracje. Bardzo dziwne jest dla mnie to, ze wartości zadane dla cr i powietrza się tak dziwnie rozjeżdżają.
Dodatkowo jak stoję na wolnych obrotach to silnik chce mieć dawke powietrza 500, a dostaje 470.
Jeśli chodzi o moc to jest w pełnym zakresie obrotów nic nie brakuje. Kilka razy na przestrzeni ostatnich kilku miesięcy zdarzyło się, ze jadąc ze stała prędkością 1500-1700rpm czuć było tak jakby silnik przerywał. Aktualnie to nie występuje.
Może mam tylko takie wrażenie placebo ale silnik zrobił się bardziej basowy. Wtryski maja live data do +/- 0,5, test przelewowy wszystkie wychodzą równo..podmieniłem czujnik ciśnienia paliwa ten na listwie z przodu - nic. Odłączyłem przepływomierz , egr, bez żadnej poprawy. Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to regulator ciśnienia paliwa ten z tylu za kolektorem...ale nie mam takiego żeby podłożyć, 500zl na strzelanie w ciemno tak średnio, wiec się narazie wstrzymałem.
Ktoś się spotkał z takim problemem? Wszelka pomoc jest miłe widziana.
Link do filmu:
https://youtu.be/Z90Me2Xw6YwTrzymam tam około 1700rpm, potem schodzę na około 1000-1200 i znowu 1700.