BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2008, 21:08 
Uzależniony od forum :)

Prawda jak zwykle leży po środku:

- nie doszło by do wypadku, gdyby droga była dobra
- nie doszło by do wypadku, gdyby jechał wolniej

teraz możemy sobie gdybać, jak już kolejna osoba zginęła... :zdegustowany: i życia to im nie wróci :( Zientarski powinien ponieść karę, tak samo jak zarządca drogi.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2008, 21:09 
Zacna persona forum

Fitolt napisał(a):
Najwazniejsze w tej chwilki to zeby Maciek z tego wyszedl...

Dokładnie ! Żeby IDIOTĘ postawić przed sądem i wsadzić na jakiś czas do ciupy za zabicie człowieka... [/b]

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Ostatnio edytowano 28 lutego 2008, 21:20 przez MAJSU_old, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2008, 21:14 
Zacna persona forum

do wiezenia powinni pojsc wszyscy URZEDASY ktorzy odpowiadaja za stan drog, ja bym sie sadzil z nimi , udusilbym ***ynow, postawienie znaku ograniczenia predkosci po takich tragediach to jest po prostu smieszne i zalosne, nie udawajcie swietych kto z was przestrzega tych ograniczen? kazdy jezdzi szybciej, panstwo ma obowiazek dbac o bezpieczenstwo obywateli i normalne drogi

Ostatnio edytowano 28 lutego 2008, 21:17 przez A, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2008, 21:15 

Moje BMW: E38 | E36 Coupe
Kod silnika: M73TUB54 | M52B28
Garaż: .
E38
https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166487
E36
viewtopic.php?f=6&t=169815
MAJSU_WuWuA napisał(a):
Dokładnie ! Żeby IDIOTĘ postawić przed sądem i wsadzić na jakiś czas do cipu za zabicie człowieka...

tak...

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2008, 21:18 

A napisał(a):
do wiezenia powinni pojsc wszyscy URZEDASY ktorzy odpowiadaja za stan drog, ja bym sie sadzil z nimi , udusilbym ***ynow, postawienie znaku ograniczenia predkosci po takich tragediach to jest po prostu smieszne i zalosne

zgadza się, po pierwszej tragedii powinni to naprawić :zly: a nie postawić znak i umyć ręce. Stan tej drogi jest myślę jedynym argumentem tak do 120 km/h. Jakby tyle jechali i to sie stało byłaby to bezapelacyjnie wina zarządcy drogi, ale 200 km/h nikt nie usprawiedliwi :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2008, 21:26 
Forumowicz

Sylwek_ch napisał(a):
[ , ale 200 km/h nikt nie usprawiedliwi :kwasny:

Dokładnie tak...zresztą chyba Maciek Zientarski wiedział jakie są drogi w Warszawie/Polsce. Czepiacie sie drogowców, ale to nie oni prowadzili Ferrari 200km/h , nie oni uderzyli w podporę wiaduktu...Sam kiedyś wypadłem z nieoznakowanego zakrętu..i nie uważam ze była to wina tego kto jest odpowiedzialny z oznakowanie dróg tylko moja..bo po prostu przecholowałem...i tak było też w tym przypadku.
Miejmy nadziej że Zientarski z tego wyjdzie.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2008, 21:39 
Zacna persona forum

Grzechu napisał(a):
Sylwek_ch napisał(a):

Dokładnie tak...zresztą chyba Maciek Zientarski wiedział jakie są drogi w Warszawie/Polsce. Czepiacie sie drogowców, ale to nie oni prowadzili Ferrari 200km/h , nie oni uderzyli w podporę wiaduktu...Sam kiedyś wypadłem z nieoznakowanego zakrętu..i nie uważam ze była to wina tego kto jest odpowiedzialny z oznakowanie dróg tylko moja..bo po prostu przecholowałem...i tak było też w tym przypadku.

zakret a prosta droga to jednak roznica,
samochod przelecial nad kraweznikiem, raczej rzadko spotykane zjawisko,tym bardziej ze auto ma niskie zawieszenie,
drogowcy sa ok , oni nie zawinili, polska jest chora,szkoda gadac

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2008, 21:42 
Zacna persona forum

A napisał(a):
Grzechu napisał(a):
Sylwek_ch napisał(a):

zakret a prosta droga to jednak roznica,
samochod przelecial nad kraweznikiem, raczej rzadko spotykane zjawisko,tym bardziej ze auto ma niskie zawieszenie,
drogowcy sa ok , oni nie zawinili, polska jest chora,szkoda gadac

Znam to miejsce jak własną kieszeń bo jeżdżę tamtędy codziennie i powiem że gdyby nie ta mulda to napewno by się nie wyrobił w zakręcie zaraz za nią jeżeli pruł 200.

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2008, 22:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34 ix/e30/e39
Kod silnika: M50B25/M20B20/M57D25
Garaż: e34 525 ix -> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=21841
e30 320i -> http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=52144
e39 525d -> soon :)
A napisał(a):
do wiezenia powinni pojsc wszyscy URZEDASY ktorzy odpowiadaja za stan drog, ja bym sie sadzil z nimi , udusilbym ***ynow, postawienie znaku ograniczenia predkosci po takich tragediach to jest po prostu smieszne i zalosne, nie udawajcie swietych kto z was przestrzega tych ograniczen? kazdy jezdzi szybciej, panstwo ma obowiazek dbac o bezpieczenstwo obywateli i normalne drogi

O taaaaaaaaaak. Wsadzić wszystkich. Super. Wtedy pył kosmiczny będzie powodował wypadki a nie głupota kierowców, tak jak w tym przypadku. Nie zmienia to faktu że mamy słabe drogi. Ale cudu nie będzie. Gdyby wszystko przychodziło tak łatwo to na całym świecie byłoby idealnie.

e34 525 xDrive -> viewtopic.php?t=21841
e30 320i -> viewtopic.php?t=52144

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2008, 22:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E32 735iA E39 523iT
Kod silnika: M30B35 M52B25
co do tej muldy w jezdni to chyba czekają z naprawą aż się to całkowicie zapadnie i nie będzie można przejechać bo u nas to jest chyba niestety jedyny sposób na naprawe dróg :(

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2008, 22:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 320dA
Tragedia, zycze jak najwiecej zdrowia Mackowi.

A przyczyna tej tragedii :( to juz osobna sprawa.
Dla mnie 200 km/h w miescie, to debilizm w czystej postaci. Napewno znal drogi w Warszawie, i wiedzial o tym miejscu ze jest niebezpieczne, pozatym jak by nie bylo, jest znak ogr. predkosci, i o tym ze sa nierownosci. Wiadomo ze drogowcy nie sa tu bez winy, ale jak ktos wczesniej napisal, prowadzac samochod trzeba jednak myslec, i miec swiadomosc odpowiedzialnosci za zycie.
Jezeli to on prowadzil, to niestety poniosl najwyzsza cene za swoja glupote :(
DUZO ZDROWIA zycze, i oby jak najlepiej sie to dla niego skonczylo.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2008, 22:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e 60
Kod silnika: 530 I
powody są oczywiście tylko dwa:
-nadmierna prędkość
-stan drogi
jednak nie zmienia to faktu, że człowiek nie żyje a drugi jest w ciężkim stanie. Brak wyobraźni, brawura, głupota, szybkie auto..... Trudno tu cokolwiek teraz dodać....
Jeśli Zientarski stanie przed sądem to zapewne jakiś wyroczek w zawiaskach i tyle będzie.
ehh masakra co się dzieje.... Gość, który prowadzi program motoryzacyjny i mówi o bezpieczeństwie na drogach odwala taka wajchę.... :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2008, 23:14 
Forumowicz

Moje BMW: 750i
Kod silnika: M70B50
Mozna by rzec no bo tylko facet potrafi jeździc bez pomyslunku ,jednak sytuacja nie podobna a jednak tu zgineła osoba i tu .Mówię o wypadku Otylii zginął jej brat też brawura bo w końcu jak się ma taką furę to co może się stać. Im szybszy samochód to cięższa noga na gazie niestety. Nie powiem czasem też sobie pojadę troszke więcej ale nie w mieście i nie gdzie ograniczenie prędkości poniżej 100km

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2008, 23:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: Z4 3.0i
Nikt nie jest swiety, kazdy z nas majac do dyspozycji ferrari wozilby kumpli po miescie duzo szybciej niz przepisowe 50 km/h nie myslac o konsekwencjach. Zientarski mial cholernego pecha, mialem kiedys okazje pogadac z nim chwile w Poznaniu - facet bardzo serdeczny, nie strugajacy gwiazdora gownianej telewizji ze sloneczkiem, pozytywnie zakrecony. Niestety on wlasnie o konsekwencjach nie pomyslal, podjaral sie samochodem i przesadzil. Tyle ze jesli przezyje i zacznie sie nagonka na niego, to niestety sluszna. Nie mozna zwalac winy na drogowcow, nie szukajmy przyczyny wypadku w latach 70tych do cholery, bo to paranoja. Nie ma co rozstrzasac - jesli przezyje, musi poniesc kare. Jedna na pewno poniesie - zabil kolege i musi z tym zyc.
Nikt z nas wsiadajac do auta nie mysli o tym, ze moze za chwile kogos zabic. Nikt nie kupuje auta o duzej mocy zeby jezdzic przepisowo. Chwila wystarczy zeby przesadzic i wpieprzyc sie w klopoty. Tyle ze nas w razie podobnego wypadku nikt nie uratuje przed surowym wyrokiem sadu, a znane nazwiska dostaja male zawiasy i jest super - przyklad znanej plywaczki. To jest niesprawiedliwosc, bo tak naprawde podobna sytuacja moze zdarzyc sie nam codziennie. Sam dzisiaj jechalem ponad 220 i nie myslalem o ewentualnych konsekwencjach. Bo gdybym myslal, zapewne nigdy nie wsiadlbym juz do samochodu.

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2008, 23:28 
Forumowicz

nie wiem jak bylo w kazdym razie zycze mu aby szybko wrocil do zdrowia, bo programy motoryzacyjne z jego udzialem sa najlepsze z robionych w PL przynajmniej dla mnie

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2008, 23:38 
Specjalista

Moje BMW: M6
Kod silnika: S85 S62 M60
Garaż: było: M5e39 '01,
e34 540i '94
A propo's przjeżdzania przez przejady kolejowe.
Polecam zalożyć sobie jak bardziej sportow zawieszenie :)
Ja tam zwalniam do 10 km/h przed każdym przejazdem.

Jeszcze nie wiadomo kto prowadzil samochód, i przestańcie z tym 200 km/h.
Inspektorek Pasieczny już będzie ustalal z bieglymi prędkość samochodu po śladach a trawie...... :wstyd:

http://imageshack.com/a/img689/1772/78er.jpg

Sprzedam MANUAL 6-b z M5e39 ~ 3.000 PLN

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2008, 23:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Boogie napisał(a):
i przestańcie z tym 200 km/h.

to nie jest predkosc z jaka uderzyl tylko z jaka jechal, ale jakby jechal 150 to auto by tak nie wygladalo... zreszta takie szacukni mozna robic po tym na jkim biegu auto zostalo, bo zatrzymanie sie predkosciomierza przy fakcie ze bogiem uderzyli nie bedzie miarodajne, bo bedzie nizsza.

dla przypomniania fotki wypadku z audi a3, auto duzo slabszej konstukcji udezylo w duzo ceinszy drzewo a rozpadlo sie duzo mniej niz ferrari, a predkosc w audi na liczniku to 100, wiec nie mogli jechac mniej niz 150...

http://www.widelec.org/zmasakrowane_audi,id,259.html

Tytuł:
PostNapisane: 29 lutego 2008, 00:39 
Specjalista

Niezależnie od tego ile tak naprawdę jechali, napewno nie ograniczyli prędkości do wskazanej przez znak.
Nie ma tu znaczenia, czy jest to 50, 70, 90, 120 czy więcej.....Polak i tak będzie jechał po swojemu i nadal będzie prędkość przekraczał.
Znak ograniczenia prędkości jaki i pozostałe znaki informują, ostrzegają, nakazują o dostosowaniu się do ich wskazań w wyniku niedogodnych warunków na drodze. Nie służą one w celu tępienia naruszających przepisy kierowców, lecz "uprzedzają" przed niebezpieczeństwem mogącym zaistnieć w wyniku czynników drogowych, ruchu, pogodowych itp.
Ale Polak jest Polakiem i wychodzi z założenia, że przepisy są po to, aby je łamać, Że skoro jemu do tej pory nic się nie stało, to nic się nie stanie, gdyż uważa się za dobrego w takiej sytuacji kierowcę.
Nawet, jeśli stan dróg się poprawi do takiego stopnia, że przy wyższych prędkościach będą one z założenia bezpieczne, to nie zwalnia to z poczucia obowiązku jeżdżenia wolniej. Na każdej drodze, wcześniej, czy później może pojawić się problem, którego rozwiązanie nie zajmie 5 czy 50 minut i jednym z obowiązków zarządców dróg jest postawienie znaku informacyjnego do którego kierowca musi się dostosować......zależeć od tego będzie jego życie.
Nie poradzimy nic na to, że niedogodny stan dróg utrzymuje się w takim samym lub gorszym stanie od wielu lat. Nic przez te lata nie zrobiono i nie ma co liczyć na szybką poprawę, i jeśli w przypadku tej muldy tak właśnie jest to znak informuje o tym, że powyżej 50/h jazda staje się niebezpieczna, bo z mułdą nic nie zrobiono.
Teraz tam będzie ograniczenie nie do 30, lecz postawią radar...... i tak bywa z każdym miejscem w którym kierowcy łamią nagminnie ograniczenie prędkości.
Jak widać w tym temacie zdarza się to nawet znanym medialnie osobom.
Nie ma tu co winić zarządce drogi, że nic z mułdą nie zrobił. Było ich zapewne kilku na przestrzeni wielu lat i oni również z tym nic nie zrobili, ale znak postawili i wpływu już nie mają na to, że inni znaków nie przestrzegają. Tak samo można winić twórcę tej trasy i wykonawcę za nieprzewidzianą przyczynę powstania muldy/uskoku. Powstać ona może w każdej chwili i po to jest znak aby ostrzec......kierowca zaś musi się dostosować.
Mułda jest mułdą i istnieje tam od kilku lat.....przedarło się przez nią w tym czasie setki tysięcy jak nie miliony aut......i trzy wypadki w okresie dwóch lat. Czy w takich sytuacjach wnioskować można, że mułda jest problemem, których w polsce nie mało, czy raczej brak dostosowania prędkości do widocznego ograniczenia??
Dla mnie winny jest każdy, kto nagina prędkość w miejscach z ograniczeniami.
Zarządca drogi byłby winien, gdyby nie postawił znaku z dopuszczalną prędkością jazdy na danym odcinku.
Rozwiązywanie problemów na drodze, będące powodem istnienia ogromej ilości znaków z ograniczeniami prędkości to temat na inną dyskusję, w którym niestety można jedynie dyskutować. Apeluję więc o to, aby nie łączyć dwóch faktów, w którym zginęło troje ludzi, a czwarty walczy o życie wykorzystując do tego te tragedie a obwiniając zarządcę drogi, gdyż (nie wiem jak w dwóch poprzednich wypadkach) ale w trzecim ewidentnie wina leży po stronie kierowcy.
Gdyby to było ograniczenia na miejskiej ulicy przy szkole lub przedszkolu, to kierowca także jest bez winy jadąc powyżej tej prędkości a wina leży po stronie dyrektora szkoły który nie zadbał o postawienie barierek wokół obiektu ??

Tytuł:
PostNapisane: 29 lutego 2008, 01:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
OK Robert to najlepiej nie robic z drogami nic, stawiac ograniczenia, foto, video, radary zatrudnic milion nowych policjantow, a w autach zaistalowac na koszt wlascicieli chipy ktore nie pozwola na przekroczenie predkosci wicej niz jest ograniczenie

Tytuł:
PostNapisane: 29 lutego 2008, 08:25 
Zacna persona forum

Robert - prosty przyklad.
Za Barlinkiem jadac nad morzez przez las sa fajne drogi.
Pamietam dwa znaki "50".
- przy jednym mozna jechac 80-90 i NIC kompletnie sie nie stanie (równa droga, lekki łuk itp.)
- przy drugim jadac 40 pierdyknalem glowa w podsufitke prawie.. (!)
Gdzie tutaj logika i rozsadek ludzi ustawiajacych znaki, majace znakomicie duzy wplyw na bezpeiczenstwo na drodze ?! Jakbym ufal znakom only, to bym niejedno auto zeszrotował a przynajmniej uszkodził.

Ale kombinacja prędkości i złego stanu drogi bez wzgledu na znaki jest nie do podważenia.

-> A dzisiaj czytam, ze to podobno Maciej byl pasazerem.

-> Zobacz Moja Bunie

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 181 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1