Obiecałem że już nic w tym temacie nie napisze ale cóż nie mogę sie powstrzymać.
Kolega Powerbmw podał te przykłady
powerbmw napisał(a):
* 1600 K - wschód i zachód Słońca
* 1800 K - barwa światła świeczki
* 2000 K – światło świecy i lampy naftowej
* 2700 K – żarówka wolframowa, w typowych warunkach, którą wszyscy postrzegamy jako dającą światło ciepłobiałe i bardziej żółte od naturalnego dziennego (wcześniej za wartość typową dla żarówek podawano 2500 K)
* 2900-3200 K – lampa halogenowa (żarówka halogenowa)
* 3000-4000 K – barwa neutralnie biała
* 4000-5000 K – barwa lekko-chłodnobiała
* 5000-5500 K – światło typowo dzienne
* 6000 K – niebo z białymi chmurami
* 7000 K – zachmurzone niebo
* 10000 K – bezchmurne niebo zimą w południe
* 20000 K – błękitny nieboskłon w krajach południowych latem w południe
* 28000-30000 K - błyskawica
I to "K" przy każdej wartości tak jak pisałem wcześniej jest skrótem jednostki temperatury(kelwiny) jaką wytwarza dane zjawisko fizyczne.
Barwa światła jest subiektywnym odczuciem, kategorią obiektywną stworzoną przez naukowców jest Temperatura barwowa. Temperatura barwowa podawana jest w stopniach Kelvina [K]. Jest to temperatura tak zwanego "ciała doskonale czarnego" przy której ciało to ma barwę taką samą jak badana lampa. Wiadomo, że można coś rozgrzać do "czerwoności" ale można i do "białości". Ciało "doskonale czarne" można rozgrzać do dowolnego koloru. Każdemu z kolorów odpowiada określona temperatura. Im wyższa jest temperatura barwowa tym bardziej wzrasta udział promieniowania niebieskiego i tym zimniejsze jest światło.
uważa się, że :
światło ciepłe ma temperaturę barwową poniżej 3300 K
światło białe, neutralne ma temperaturę ok 4000 K
światło zimne ma temperaturę barwową powyżej 5000 K
Został to wzięte z tej strony żeby nie było
http://www.luxlight.pl/barwa.htm
Więc co ja jeszcze mam powiedzieć? Każde światło ma jakąś temperature. Słońce ma jakąs tam temperature i ją odczuwamy. Tak samo jest z żarówkami itp. jak wy chcecie to sprawdzić jaką ma temperature palnik??? Jest ona określona przez producenta i załóżmy wynosi to 6000K. Dla porównania niebo z białymi chmurami ma 6000K.
Ja naprawdę nie chcę sie z nikim kłócic bo nie po to jestem tutaj. Ale to co wyczytałem i to co wiem jest moje. Choćbym nie miał racji. Zainteresowanym zostawiam te porównania to przeanalizowania...