BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 07:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E-39] Problem z automatyczną skrzynią biegów:(
PostNapisane: 6 marca 2008, 07:14 
Pierwsze kroki

Witam serdecznie i bardzo prosze Was o pomoc.Moje auto to bmw e-39 1998r 523iA . Wyszedłem sobie dzisiaj z pracy jak co dzień.Uruchomiłem auto i co?? nie podświetla mi sie na desce rozdzielczej literka D(drive) ,ruszyłem autem i cały czas jechałem na 1biegu,próbowałem przełączyc steptronikiem na 2 bieg i nawet nie reaguje.Auto posiada instalacje gazową zakłądana rok temu i to dobrą w dobrym zakłądzie;o ile ma to jakies znaczenie.Ale jakos dziwnie wydaje mi sie ze od czasu gdy załozyłem instalację dziwnie mi sie biegi wrzucają.Powróće teraz do mojego problemu ;Podjechałem z 2km i nadal nic nie chciało mi sie przełączyć.Spróbowałem przegazować(ok.6-tys obrt.) mocno na tym biegu na którym jechałem no i udało sie wreszcie podswietliła mi sie na desce literka D i juz normlanie jechałem na drive i przełączało mi biegi.Podjechałem pod blok wyłączyłem i uruchomiłem auto ponownie i nadal jest tak samo.Jestem troszke podłamany i proszę Was bardzo o pomoc i wszelkie informacje.Pozdrawiam , Karol, .Białystok.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2008, 07:41 
Uzależniony od forum :)

karol2522, najpierw wymień olej i filtr w skrzyni - jeżeli to problem mechaniczny, no chyba że dopiero co wymieniałeś...

Może to jakiś prozaiczny powód - styki itp., ale to rzadkość. Kiedyś chyba Mike_r6 coś mówił o jakimś wybieraku czy jakimś elektronicznym elemencie w samej skrzyni.

Pozdrawiam

P.S. Na razie unikaj serwisów skrzyń, ja mam przykre doświadczenia z nimi. :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2008, 13:42 
Pierwsze kroki

Dziekuje ślicznie za pomoc.Tylko że ja byłem w 2zakładach specjalizujących się skrzyniami biegów i powiedzieli mi ze w moim aucie nie wymienia sie oleju w skrzyni biegów.Powiedzieli mi ze nawet nie ma gdzie ten olej wlać, więc juz nie mam zielonego pojęcia hehe,w książce serwisowej tez mam napisane ze olej do skrzyni jest nie wymienialny. Więc chyba czeka mnie serwis.Dziekuje bardzo za pomoc i mam nadzieje że bedzie wszytstko wporzadku.A jeśli możecie to podajcie mi jakies informacje co do wymiany tego oleju w skrzyni biegów.Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2008, 14:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e60 AcSchnitzer
Kod silnika: N62B44
karol2522 napisał(a):
w moim aucie nie wymienia sie oleju w skrzyni biegów.Powiedzieli mi ze nawet nie ma gdzie ten olej wlać, więc juz nie mam zielonego pojęcia hehe,w książce serwisowej tez mam napisane ze olej do skrzyni jest nie wymienialny.

W mojej instrukcji też jest napisane że olej nie podlega wymianom, jednak jak się zastanowić to każdy olej powinno się wymieniać. Każdy olej się przepracowuje, scierają się tarczki, powstają opiłki itd itd. Wiadomym jest, że firma woli wymieniać skrzynie w autach niż je serwisować (wymieniać olej) bo związane jest to bezpośrednio z dochodem serwisów. Obliczyli, że skrzynia nie ulegnie uszkodzeniu na gwarancji auta, a później koszty musi ponieść właściciel więc dlaczego nie naciągnąć go na koszty całej skrzyni.

Ja u siebie wymianiałem olej przy przebiegu około 150kkm i po zmianie zaobserwowałem że skrzynia bardziej płynnie zmienia biegi i szybciej reaguje na pedał gazu (redukcje, kick down). Olej spuszczony ze skrzyni był gęsty i koloru brunatnego (nowy jest czerwony) czyli widać było że jego parametry się zminiły (chociażby gęstość i lepkość) co napewno ma wpływ na pracę skrzyni. Filtr był brudny, a na magnesach widoczne opiłki.

Ja radziłbym wymianę oleju i problem może zniknąć.

Wymianę przeprowadź w dobrym warsztacie (w żadnym z tych co byłeś do tej pory bo widać że się nie znają), gdyż jest to operacja dosyś trudna, chodzi tutaj o proces zalewania skrzyni olejem i sprawdzanie poziomu oleju przy odpowiedniej temperaturze skrzyni.

601 96 11 92

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2008, 15:07 
Pierwsze kroki

Dziękuje bardzo za pomoc.Zrobie tak jak proponujecie.Mam jeszcze pytanko odnosnie kosztów wymiany tego oleju.Ile moze mnie kosztować ta przyjemność?(koszt filtra i oleju+robocizna)Prosiłbym jeszcze kogos wtajemniczonego o opisanie mniej więcej jak wygląda ta wymiana oleju i gdzie jest filtr oleju skrzyni biegów,nie chciałbym trafić na jakiegos laika w zakładzie który nie bedzie wiedział co i jak Z góry dziekuje i pozdrawiam.

[ Dodano: 6 Marzec 2008, 16:49 ]
No i stało sie.Własnie wróciłem z garazu :( Teraz to juz wogóle Drive nie wchodzi i nawet na pierwszym biegu nie moge jechać.Naciskam hamulec i wajcha bardzo luzno chodzi od góry do dołu.Wchodzą tylko P i N na R wogóle nie moge wrzuc i no i co najgorsze nie moge ruszyc z miejsca.Na desce rozdzielczej pokazuje tylko literkę P.Nie wiem juz co mam zrobić troszke sie załamałem :( :( :( :zalamany: :zalamany: :zalamany: (przepraszam za nieumiejętnośc opisania mojego problemu ale jestem w tych sprawach laikiem)

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2008, 19:03 
Zacna persona forum

Yo Karol

Padł ci pozycjoner przy skrzyni biegów (position switch).
Jest on na zewnatrz skrzyni, po lewej stronie, wiec oleju spuszczac nie trzeba.
Naprawa 500-600zł, zaleznie od warsztatu. Oleju nie musisz wymieniac przy tej usterce, ale nie zaszkodzi jesli nie znasz przeszlosci etc.
Na lawete Bunie i jedziesz do pewnego warsztatu (nie do cieci jakichs, bo jeszcze ci beda chcieli skrzynie rozbierac..)

Jutro zrobei ci fotke i sobie zobaczysz, jak to wyglada.
Poki co to jest nr 9:
Obrazek

-> Zobacz Moja Bunie

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2008, 19:17 

Właśnie zapomniałem Ci powiedzieć że automatu się nie holuje, tylko lawetka. Teoretycznie na odpalonym silniku na N-ce można... Chodzi o to że jak silnik nie pracuje to skrzynia nie ma smarowania. Sprawdź co mówi instrukcja do auta, w starszych pisali że można powoli i niedaleko....

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2008, 19:22 
Zacna persona forum

W tym pisze, ze mozna, ale..... :cwaniak:

-> Zobacz Moja Bunie

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2008, 23:36 
Pierwsze kroki

Dziekuje Wam serdecznie i mam nadzieje że to będzie to.Bede czekał na fotke.Jestem bardzo wdzięczny.Teraz pozostało mi szukac jakiegos dobrego zakładu.No zobaczymy jak to bedzie.Będe pisał na bierząco.Pozdrawiam.

[ Dodano: 7 Marzec 2008, 00:12 ]
karol2522 napisał(a):
Dziekuje Wam serdecznie i mam nadzieje że to będzie to.Bede czekał na fotke.Jestem bardzo wdzięczny.Teraz pozostało mi szukac jakiegos dobrego zakładu.No zobaczymy jak to bedzie.Będe pisał na bierząco.Pozdrawiam.
Właśnie znalazłem adresy 3 zakładów specjalizujących sie naprawą automatycznych skrzyni biegów w białymstoku ale nie wiem co mam wybrac jutro pojade i sie zorientuje.Jeśli jest ktos tutaj z Białegostoku kto mógłby mi doradzić to bardzo prosze o kontakt.Dziekuje.

Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2008, 08:45 

karol2522, spróbuj może fachowców od BMW a nie od skrzyń, bo to raczej kwestia typowo dla mechanika, niż dla fachury od automatu, tamci do zaraz by do środka chcieli :)

P.S. No i pamiętaj aby z wdzięczności wpaść na zlocik jakiś :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2008, 08:57 
Zacna persona forum

Z doswiadczenia powiem ci Kocie, ze mechanicy na slowo ASB odkladaja sluchawke.
Moim zdanie sprawdzony serwis skrzyn biegow i nic innego.
No oprocz samoróbki, bo niektorzy jak robertbmw maja dar w rekach, czego im cholernie zazdroszcze.

[ Dodano: 7 Marzec 2008, 12:04 ]
Prawdopodobnie uszkodzeniu uległa ta czesc i to ja trzebaby naprawic lub wymienic.

Obrazek

-> Zobacz Moja Bunie

Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2008, 15:19 
Pierwsze kroki

Jeszcze raz bardzo dziekuje.Jade teraz troche spraw pozałatwiac i do mechanika zobaczymy co powie hehe,no i mam nadzieje że to w tym jest problem o czym mówimy.Boje sie żeby nie wynikło cos powazniejszego.Pozdrawiam i do zobaczonka.Mam teraz jeszcze pytanko do Was,byłem przed chwila i uruchamiałem auto i chciałem sprawdzić czy bede mogł jego zaholować ale widze że chyba nic z tego skrzynia zablokowała sie na literce P czyli na parkingu i koła sa zblokowane??co o tym myslicie?? i z lawetą też będe musiał uważać żeby mi jakos tył w góre podnieśli.Dziękuje i pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1