karol2522 napisał(a):
w moim aucie nie wymienia sie oleju w skrzyni biegów.Powiedzieli mi ze nawet nie ma gdzie ten olej wlać, więc juz nie mam zielonego pojęcia hehe,w książce serwisowej tez mam napisane ze olej do skrzyni jest nie wymienialny.
W mojej instrukcji też jest napisane że olej nie podlega wymianom, jednak jak się zastanowić to każdy olej powinno się wymieniać. Każdy olej się przepracowuje, scierają się tarczki, powstają opiłki itd itd. Wiadomym jest, że firma woli wymieniać skrzynie w autach niż je serwisować (wymieniać olej) bo związane jest to bezpośrednio z dochodem serwisów. Obliczyli, że skrzynia nie ulegnie uszkodzeniu na gwarancji auta, a później koszty musi ponieść właściciel więc dlaczego nie naciągnąć go na koszty całej skrzyni.
Ja u siebie wymianiałem olej przy przebiegu około 150kkm i po zmianie zaobserwowałem że skrzynia bardziej płynnie zmienia biegi i szybciej reaguje na pedał gazu (redukcje, kick down). Olej spuszczony ze skrzyni był gęsty i koloru brunatnego (nowy jest czerwony) czyli widać było że jego parametry się zminiły (chociażby gęstość i lepkość) co napewno ma wpływ na pracę skrzyni. Filtr był brudny, a na magnesach widoczne opiłki.
Ja radziłbym wymianę oleju i problem może zniknąć.
Wymianę przeprowadź w dobrym warsztacie (w żadnym z tych co byłeś do tej pory bo widać że się nie znają), gdyż jest to operacja dosyś trudna, chodzi tutaj o proces zalewania skrzyni olejem i sprawdzanie poziomu oleju przy odpowiedniej temperaturze skrzyni.