BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 17:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 530d 99r zgasła podczas jazdy
PostNapisane: 18 lutego 2008, 10:00 
Pierwsze kroki

Cześć, mimo że z bmw mam doczynienia od kilku lat, na forum jestem nowy. Mam bmw e39 530d w automacie. wszystko chodziło bez zarzutów aż do przed wczoraj kiedy to w drodze do Hiszpanii auto stanęło mi pod Hannoverem i nie chciało już zapalić. Byliśmy na postoju, auto normalnie odpaliło, po kilku kilometrach po prostu silnik zaczął spadać z obrotów. Autem nie jeździłem na rezerwie, zawsze miało te pół baku, bo wiem ze lubią sie wtryskiwacze. Ale do rzeczy. Zatrzymaliśmy sie i myśleliśmy ze może pompa od paliwa, ale sprawdzilismy bezpieczniki, były ok. Później na filtrze od paliwa, tak samo przy kręceniu rozrusznika leciał ciurek jak z kranu, także pompa działa. Wszystko chodzi z tym że nie odpala. Nie wiem czym to może być spowodowane :/ Ani nie gazowaliśmy, bo jechalismy cały czas ko 120km/h ani też auto nie było obciążone. Nie wiem, nie dość że podróż i kilka spraw do załatwienia poszło sie ( do lasu ) to jeszcze wydałem majątek za odcholowanie i dowóz do Polski. Prosze o pomoc. w razie czego mój nr gg : 853 35 36 Bartek.

Pozdrawiam

[ Dodano: 18 Luty 2008, 10:16 ]
... auto miało niedawno wymieniany olej i filtry, po wymianie zrobilo jakies 1000km i wszystko działało. Proszę o pomoc. Z góry dziękuje :zalamany:

Ostatnio edytowano 1 kwietnia 2008, 23:42 przez bartik007, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 11:40 
Uzależniony od forum :)

Holowanie z Hanoveru do Polski :zdziwko: a nie taniej by bylo tam w aso sprawdzic co jest nie tak i jechac dalej

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 13:02 
Pierwsze kroki

Spider, auto stoi w Berlinie. A problem nie polega na holowaniu, tylko na tym ze auto nie chce odpalić

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 13:06 
Uzależniony od forum :)

No ale jakis mechanik probowal albo aso?

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 16:13 
Pierwsze kroki

jeszcze nikt nie zagladal, auto stoi i czeka az po nie pojade. Auto wroci do polski i tutaj ma byc naprawione... rzecz w tym od czego sie zabrac

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 16:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 Coupe
Kod silnika: M54b25
Proponuje podłączenie auta pod komputer, skoro zgasło to może całkowicie poleciał czujnik położenia wału lub wałka rozrządu, bo przy tej właśnie awarii auto lubi zgasnąć. Może się myle,jesli jest inaczej nich mnie ktoś poprawi.

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 18:20 
Pierwsze kroki

mpower007 napisał(a):
Proponuje podłączenie auta pod komputer, skoro zgasło to może całkowicie poleciał czujnik położenia wału lub wałka rozrządu, bo przy tej właśnie awarii auto lubi zgasnąć. Może się myle,jesli jest inaczej nich mnie ktoś poprawi.

Rozumiem, a jesli to ten czujnik, to jak to sie naprawia, ustawia ? wysoka jest cena takiej usługi w serwisie ? Bo komp mnie nie ominie to juz wiem ...

[ Dodano: 18 Luty 2008, 18:33 ]
... może to w czymś pomoże. Odkąd kupiłem samochód po przegazówce, tak jak sie gdzies rozpedza i sprawdza np 0-200 albo jak sie przycisnie tak konkretnie po miescie, po za3maniu sie widac niebieski dym, niekiedy tez w kabinie czuc jakby ropą. To tylko jak sie auto katuje, przy normalnej eksploatacji wszystko było dobrze. Dym widac bylo z okolic turbiny, tak z lewej strony silnika u dołu. Ściągałem tez obudowe i na korektorze tam gdzie idą wtryskiwacze jest mokro. Nie wiem skąd tam sie dostał płyn, widzialem to ale nie mialem jak sprawdzic co to. Nie sądze ze ta ciesz mogla cos spowodowac bo nie miala kontaku z kablami, ale to co pisalem wczesniej bycmoze ma jakies znaczenie. [ jak sie przegazowalo i dymilo, nie bylo zadnej roznicy ani w temp silnika ani tez w zachowaniu samochodu. Pozdrawiam :szok:

Tytuł:
PostNapisane: 18 lutego 2008, 18:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 Coupe
Kod silnika: M54b25
Czujnik w ASO to kwota jakieś 340-360zł za oryginalny, ale np; zamiennik Hella można kupić za ok 190zł wymiana nie jest skomplikowana. i dość szybko się go wymienia.

Tytuł:
PostNapisane: 10 marca 2008, 04:00 
Pierwsze kroki

miałem kiedys to samo zdech mi niewiadomo dlaczego, a usterka była banalna poprostu spalił sie bezpiecznik od pompy paliwowej ktory znajduje sie w bagazniku

Tytuł:
PostNapisane: 23 marca 2008, 17:53 
Pierwsze kroki

witam wszystkich ja mam teraz to samo i nie wiem co zrobic
zaczelo sie tak ze podczas jazdy zgasla mi moja e39 539 d zatrzymalem sie zgasilem swiatla pokrecilem chwilke i odpalila pozniej podjechalem kawalek postawilem wskoczylem na chwile do domu po chwile odpalila podjechalem kawalek zgasilem i znow gdy chcialem jechac odpalilem ruszylem 3 m i zgasla i juz nie chciala odpalic:(((( napoczatku myslalem ze to f paliwa wymienilem paliwo sie lalo wezykiem krecilem i krecilem i nie zaskoczyla co to moze byc pomozcie??? jakby kto wiedzial to moj nr gg z gory dziekuje 11962094

Tytuł:
PostNapisane: 23 marca 2008, 17:55 
Pierwsze kroki

witam wszystkich ja mam teraz to samo i nie wiem co zrobic
zaczelo sie tak ze podczas jazdy zgasla mi moja e39 539 d zatrzymalem sie zgasilem swiatla pokrecilem chwilke i odpalila pozniej podjechalem kawalek postawilem wskoczylem na chwile do domu po chwile odpalila podjechalem kawalek zgasilem i znow gdy chcialem jechac odpalilem ruszylem 3 m i zgasla i juz nie chciala odpalic:(((( napoczatku myslalem ze to f paliwa wymienilem paliwo sie lalo wezykiem krecilem i krecilem i nie zaskoczyla co to moze byc pomozcie??? jakby kto wiedzial to moj nr gg z gory dziekuje 11962094

Tytuł:
PostNapisane: 23 marca 2008, 18:22 
zacznij od podpięcia pod komputer.

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2008, 18:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E84
Garaż: Było E36,E39,E60
chyba jak padnie wtrysk to auto juz nie pali

Tytuł:
PostNapisane: 29 listopada 2008, 14:52 
Forumowicz

Moje BMW: ///M5 E60 + E30 3xx
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=89&t=128113
Witam!! Mam ten sam problem!! Dziś stałem w korku i moje bmw e39 530d nagle zgaslo i już nie chce odpalić po kilku prubach żadnej reakcji!! co to może być?? dodam że jak padaja wtryskiwacze to auto chodzi tylko nie ma az takiej siły i dymi!! tak przynajmniej mial kolega w e46 330d!! Co zrobić ?? pomóżcie!!

[ Dodano: 29 Listopad 2008, 14:54 ]
Ja bardziej bym stawiał na pompke paliwa lub pompe wtryskową?? co wy na to?

ZOBACZ MOJE BYŁE 5er http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=32380
MOJE POPRZEDNIE BMW http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t ... a_bmw+530d

Tytuł: Re: [E39] 530d 99r zgasła podczas jazdy
PostNapisane: 22 stycznia 2010, 19:04 
Pierwsze kroki

Problemem okazało się uszkodzenie bezpiecznika od komputera i czujnika sterowania turbiną, po wymianie nadal nie chciało odpalić, pomógł preparat "samostart" który psika się bezpośrednio do wlotu powietrza

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1