BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 00:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: 320i
hardsql napisał(a):
To ja sie wypowiem boś mi sie to tak różowo jak innym nie widzi. Po pierwsze to ubezpieczyciel nie musi wcale sie godzić na naprawe w ASO. Żeby miec prawo do takiej naprawy w ASO, w przypadku jeśli auto nie jest na gwarancji, musisz mieć pełną dokumentacje serwisową, która potwierdzi że wszytsko robisz w ASO. Wtedy własnie masz 100% prawo do naparwy w ASO. W innych wypadkach ubezpieczalnia może wyliczyc kase na zamienniki (chyba ze nie ma na rynku zamienników), a naprawe zlecic np innemu serwisowi, np Norauto itp. Mają z nimi podpisane umowy, placówki są w kazdym dużym miescie i nie masz tu nic do gadania. Oczywiście mozna sie odwoływac itp, ale kto ma na to czas. Kolejna opcja to kasa do ręki i twój problem czy naprawisz i gdzie. A co do naprawy w ASO to oczywiscie ASO naprawi i mamy tak zwana naprawe bezgotówkową. Tylko ze wystarczy kupic sobie Auto Świat, otworzyc Interwencje i przeczytać. W co drugim numerze jest tak że niby bezgotówkowo, a potem poszkodowany dostaje rachunek z ASO, bo ubezpieczalnia sobie tak wyliczyła i trzeba dopłacic różnice. Wcale nie jest powiedziane że ASO bedzie sie szarpac z Link4 skoro może wysłac do klienta rachunek.

gatka szmatka...jak ja mialem kolizje Meskiem C klasa z nie mojej winy, oddalismy auto do MB Warszawa koszt wyszedl ponad 20tys zloty i ubezpieczyciel musial placic choc wg jego wyceny dawal zaledwie 8 tys zloty a naprawda ta za 8 tys bylaby na "odwal sie".

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 07:30 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Wyraze swoja opinie nie czytajac wypowiedzi innych, takze sadze ze moze sie ona zgodzic z przedmowcami.

Oddaj samochod do ASO i niech oni sie bawia z ubezpieczycielem. Napewno maja wieksza sile przebicia niz Ty sam.
Po drugie, jezeli bedziesz chcial gotowe mozesz na nia dlugo czekac. Mowie to z wlasnego doswiadczenia gdzie ubezpieczyciel szybko zrobil wycene, jest chetny do wyplaty pieniedzy ale.... ale czekam juz drugi miesiac zeby dostali kwitek z policji o zaistnialym zdarzeniu.
Jezeli chodzi o sama naprawe w ASO bedzie tak samo jak w innym dobrym warsztacie, jednak zawsze bedziesz mial papiery, ze zrobione przez serwis, a nie pana mietka z szopy.

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 12:52 
bylem w aso. pan powiedzial nowe drzwi nowa szyba uszcxzelki cos tam jeszcze.3 dni woz u nich stoi.termin 21 kwietnia. zobaczymy co z tego bedzie.

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 12:59 
Zacna persona forum

EniGmatiC napisał(a):
nie napisales czy Ci do przegladu zmusila police czy ubezpieczyciel :luka:

Ani Policja ani ubezpieczyiel tylko ustawodawca. Zresztą niewiem dlaczego się tak bronic przed darmowym przeglądem :?: Mi Link wysłał pismo i poinformował mnie że muszę zrobic przegląd na ich koszt i wysłac im kserokopię rachunku za to i wtedy mi zwrócą pieniądze... Nie zrobi się przeglądu a oni przy następnej stłuczce się dopatrzą w papierach że samochód nie został sprawdzony po naprawie i nie wypłacą odszkodowania.

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 13:56 
Częsty bywalec

MAJSU_WuWuA napisał(a):
EniGmatiC napisał(a):
nie napisales czy Ci do przegladu zmusila police czy ubezpieczyciel :luka:

Ani Policja ani ubezpieczyiel tylko ustawodawca. Zresztą niewiem dlaczego się tak bronic przed darmowym przeglądem :?: Mi Link wysłał pismo i poinformował mnie że muszę zrobic przegląd na ich koszt i wysłac im kserokopię rachunku za to i wtedy mi zwrócą pieniądze... Nie zrobi się przeglądu a oni przy następnej stłuczce się dopatrzą w papierach że samochód nie został sprawdzony po naprawie i nie wypłacą odszkodowania.

Tak jak kolega piszę, wpisałem cytat z pisma od firmy likwidującej szkodę, a do przeglądu zmusza mnie ustawa, więc ja tam wolę robić wg ustawy.

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 14:29 
Pierwsze kroki

Wypowiem się tylko na temat przeglądu, bo akurat w tym siedzie i wygląda to tak iż jeśli Funkcjonariusze nie zabrali ći dowodu rej, to żadnego przeglądu nie musisz robić, to oni stwierdzają na miejscu czy auto zagraża po kolizji w ruchu czy nie... jakby uszkodzenia byłyby mechaniczne, czy nawet pęknięty klosz, leflektor, to zapewne by ci zabrali... to nie tylko logiga, ale fakt i prawo. Bo bzdurą jest przecież jak np, jadąca nowiutka BMW serii6 obciera lusterkiem inne auto z nie swojej winy i koszt ..już możemy się domyślić, musi jechać na przegląd... :P

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 14:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 530d M-pakiet
Kod silnika: M57D30
MAJSU_WuWuA napisał(a):
Ani Policja ani ubezpieczyiel tylko ustawodawca. Zresztą niewiem dlaczego się tak bronic przed darmowym przeglądem Mi Link wysłał pismo i poinformował mnie że muszę zrobic przegląd na ich koszt i wysłac im kserokopię rachunku za to i wtedy mi zwrócą pieniądze... Nie zrobi się przeglądu a oni przy następnej stłuczce się dopatrzą w papierach że samochód nie został sprawdzony po naprawie i nie wypłacą odszkodowania.

wszystko jasne :ok:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 14:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 530d M-pakiet
Kod silnika: M57D30
ambra77 napisał(a):
Wypowiem się tylko na temat przeglądu, bo akurat w tym siedzie i wygląda to tak iż jeśli Funkcjonariusze nie zabrali ći dowodu rej, to żadnego przeglądu nie musisz robić, to oni stwierdzają na miejscu czy auto zagraża po kolizji w ruchu czy nie... jakby uszkodzenia byłyby mechaniczne, czy nawet pęknięty klosz, leflektor, to zapewne by ci zabrali... to nie tylko logiga, ale fakt i prawo. Bo bzdurą jest przecież jak np, jadąca nowiutka BMW serii6 obciera lusterkiem inne auto z nie swojej winy i koszt ..już możemy się domyślić, musi jechać na przegląd...

no o takie rzeczy chodziło - to tak na logikę :ok:

PS. Przepraszam za dubla

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 14:46 
Częsty bywalec

No ale w kodeksie mamy to, co mamy i jak byk stoi to co pisałem kilka postów wcześniej :cisza:

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 15:25 
Zacna persona forum

ambra77 napisał(a):
jeśli Funkcjonariusze nie zabrali ći dowodu rej, to żadnego przeglądu nie musisz robić

Aha... Czyli ubezpieczyciel wprowadza ludzi w błąd i z dobrego serca funduje mi przegląd tak :) ? Ciekawe...

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 21:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: e28
Kod silnika: M30B28
"W przypadku podjęcia naprawy przedmiotowego samochodu zgodnie z art. 17 Ustawy o działalności ubezpieczeniowej dnia 22 maja 2003 (Dz. U. nr 124 poz. 1151) jest Pan/Pani zobowiąany(a) powiadomić Zakład Ubezpieczeń o przeprowadzonym dodatkowym badaniu technicznym, o którym mowa w art. 18 ust. 8 pkt. 4 Ustawy o ruchu drogowym."

tak brzmi ta formułka.

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 21:26 
Częsty bywalec

kaden napisał(a):
"W przypadku podjęcia naprawy przedmiotowego samochodu zgodnie z art. 17 Ustawy o działalności ubezpieczeniowej dnia 22 maja 2003 (Dz. U. nr 124 poz. 1151) jest Pan/Pani zobowiąany(a) powiadomić Zakład Ubezpieczeń o przeprowadzonym dodatkowym badaniu technicznym, o którym mowa w art. 18 ust. 8 pkt. 4 Ustawy o ruchu drogowym."

tak brzmi ta formułka.

No u mnie było to samo, tylko trochę inaczej ujeli ;)

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 22:01 
Specjalista

Cytuj:
o którym mowa w art. 18 ust. 8 pkt. 4 Ustawy o ruchu drogowym."

Art.18 ustawy" Prawo o ruchu drogowym"
Art. 18. [Przystanek autobusowy] 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.
2. Kierujący autobusem (trolejbusem), o którym mowa w ust. 1, może wjechać na sąsiedni pas ruchu lub na jezdnię dopiero po upewnieniu się, że nie spowoduje to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego.
Art. 18a. [Ruch autobusu szkolnego] 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do miejsca postoju autobusu szkolnego, jest obowiązany:
1) zatrzymać się, o ile kierujący tym autobusem podał sygnał zatrzymania;
2) zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu tym autobusem wjazd na jezdnię lub sąsiedni pas ruchu, o ile sygnalizuje on zamiar wykonania takiego manewru.
2. Kierujący autobusem szkolnym w sytuacji, o której mowa w ust. 1, może wjechać na sąsiedni pas ruchu lub jezdnię dopiero po upewnieniu się, że nie spowoduje to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego.

Na moje oko coś tu nie hallo :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 22:11 
Specjalista

Ale artykuł 81 już zaczyna dotyczyć badań technicznych......pomiędzy 18 a 81 różnica jest taka, że ktoś pomylił cyferki.....a to dużo znaczy :P

ust.8. Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 2 i 3, dodatkowemu badaniu technicznemu podlega również pojazd:
.....
.....
pkt.4) w którym została dokonana naprawa wynikająca ze zdarzenia powodującego odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń z tytułu zawartej umowy ubezpieczenia określonego w grupie 3 i 10 działu II załącznika do ustawy o działalności ubezpieczeniowej na kwotę przekraczającą 2 000 zł,

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 22:27 
Częsty bywalec

robertbmw napisał(a):
Ale artykuł 81 już zaczyna dotyczyć badań technicznych......pomiędzy 18 a 81 różnica jest taka, że ktoś pomylił cyferki.....a to dużo znaczy :P

ust.8. Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 2 i 3, dodatkowemu badaniu technicznemu podlega również pojazd:
.....
.....
pkt.4) w którym została dokonana naprawa wynikająca ze zdarzenia powodującego odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń z tytułu zawartej umowy ubezpieczenia określonego w grupie 3 i 10 działu II załącznika do ustawy o działalności ubezpieczeniowej na kwotę przekraczającą 2 000 zł,

Pisałem wcześniej :P

Tytuł:
PostNapisane: 31 marca 2008, 22:40 
Specjalista

młodye36,
Zgadza się i nie neguję tego.

Moje posty dotyczą bardziej błędu cyferkowego w numerze artykułu ustawy, podanego w poprzednich treściach/cytatach. Przeczytaj i zauważ, że ktoś ujął artykuł 18 a nie, tak jak powinno być 81.

To taka drobniutka różnica, ale w dokumencie urzędowym bardzo ważna i istotna ;)

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, 16:15 
Częsty bywalec

robertbmw napisał(a):
młodye36,
Zgadza się i nie neguję tego.

Moje posty dotyczą bardziej błędu cyferkowego w numerze artykułu ustawy, podanego w poprzednich treściach/cytatach. Przeczytaj i zauważ, że ktoś ujął artykuł 18 a nie, tak jak powinno być 81.

To taka drobniutka różnica, ale w dokumencie urzędowym bardzo ważna i istotna ;)

Luzik ;) Sprawa już chyba się wyjaśniła :D

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2008, 21:38 
Częsty bywalec

Moje BMW: e28
Kod silnika: M30B28
to dobra pomyłka z tym 81 i 18, a może dziś jest 1 kwietnia hehe :D

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2008, 20:23 
2 dni wozu nie mialem

nowe drzwi nowa szyba nowe uszczelki przy okazji caly woz wypolerowany na wszystko papiery z aso i jeszcze mi podziekowali :hurra:

link4 dawal mi 2050zl w aso wystawili im fakture na 4700 chcieli dac szybe zamiennik ale panowie z aso powiedzieli ze na zaminnikach nie robia i uznali oryginal.

wszystko gladko pieknie udokumentowane i znowu mozna na zlocik pojechac bez wstydu :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 24 kwietnia 2008, 20:25 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
...nic tylko się cieszyć z jazdy :)

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1