Legion napisał(a):
To ja jeszcze dla pewności zapytam się znawców ile mam wlać tego "cuda" do silnika 2.5 TDS ?
Witam.
Nowy jestem na tym forum, więc chciałbym się najpierw przywitać. Posiadam e28 2l z gazem
i teraz "nowy" zakup e34 525 tds. Czytam cały ten wątek z zaciekawieniem ze wzgledu na swoją działalnosć. Otóż jestem dystrybutorem środka którego potocznie nazywacie ceramizerem. Produkt jest austriacki i dopiero wchodzi na polski rynek więc znajomośc jego jest bardzo nikła na rodzimym rynku (strona w budowie dopiero). Nie chciałbym tutaj uprawiać kryptoreklamy tego środka ale podzielić się uwagami jako użytkownik samochodów marki BMW z tym środkiem. Nie będę się tu rozpisywał jak to działa i na jakiej zasadzie, tym mogę się podzielić na privie, opiszę tylko co to dało w moich samochodach. Otóż e28 2l z gazem miała przebieg 340 kkm i zostałą zaaplikowana dawka mikroceramiki do slnika 1,5 roku temu. Od tego czasu przejechałem ok. 50 kkm. Zauważyłem wyciszenie silnika dosyć znaczne. Silnik zaczął pracować "gładko" lepiej wkręca się na obroty (szczególnie zauważalna różnica w niskim zakresie obrotów), poprawiła się elastycznośc, wzrosła zauważalnie moc. Podwyższyło się ciśnienie w cylindrach od 1 do 1,5 atmosfery. Spadło zużycie oleju z 6 l. od wymiany do wymiany do 2 l. A teraz najważniejsze. To autko paliło mi średnio na trasie 12 litrów gazu, nie mam ciężkiej nogi i nie katuję auta. Po zaaplikowaniu mikroceramiki do silnika i przejechaniu ok 1000 km na miejscu po mieście (1000 km jest potrzebne do pełnego zabudowania się) wyjechałem w pierwszą dłuższą trasę. Nysa - Łódź - Warszawa - Kielce - Nysa. Mimo że byłem świadomy tego czego należy się spodziewać po tym srodku, to nie wierzyłem własnym oczom przy dystrybutorze. Pierwsze tankowanie w okolicach Łodzi i wychodzi mi średnie spalanie 10,2 l gazu na 100 km. Myślę to chyba niemozliwe żeby aż tyle auto spalało mniej. Pomyślałem że zawór gazu za szybko zadziałał, ale nie, następne tankowanie wychodzi 9,8 a nastepne 10,0. To auto pali na trasie średnio 10l gazu na 100 km!!! Producent mówi o średniej oszczędności w zużyciu paliwa o ok. 10% a tu jest 17%.
Teraz nowy zakup e 34 525 tds przebieg 190 kkm, wczoraj wymienione filtry, olej no i oczywiście nowa dawka mikroceramiki. Nic nie mogę powiedzieć jeszcze o zużyciu paliwa ale nastąpiło ogromne wyciszenie pracy silnika, szczególnie na niskich obrotach jest to zauważalne. Wyciszenie to jest większe w silniku dieslowskim niż benzynowym. Traz auto chodzi cichutko niemalże jak benzynowy.
To tyle co chciałem się podzielić doświadczeniami w samochodach BMW z mikroceramiką.
Chcę zaznaczyć że z racji mojej pracy temat mam zgłębiony, posiadam wiedzę teoretyczną potwierdzoną badaniami tego produktu na Politechnice Wrocławskiej jak i praktycznej, z relacji użytkowników firm transportowych z którymi współpracuję.
Produkt ma niestety małą wadę

Jest dużo droższy od podobnych środków tego typu na rynku, choć Ci co go stosują mówią że warto...
Chetnie odpowiem na wszelkie pytania które dotyczą tego środka na privie.
Pozdrawiam Robert