..::CZARNY::.. napisał(a):
masz racje, nie alfa, tylko mitsu. mój błąd.
trudno zrozumiec o czym piszesz
-
Wszak BMW M nie tuningowało Alf Romeo, czy innych samochodów innych marek jak AMG
ale byc moze masz racje, ze chodziło o mitsu.
ja coś widziałem datę 1998, ale może dopiero stało się w 100% oficjalnym tunerem czy coś?
1998 rok był kolejnym etapem połykania AMG przez DaimlerAG zakonczonym w 2005 , bo juz w 1993 roku AMG sprzedawało swoje czesci w sieci dealerskiej MB a w 1995 roku C36 AMG był juz oficjalnym fabrycznie stuningowanym Mercedesem. Tak jak pisałem, AMG od 1991 roku weszło w skład DaimlerAG,wykup 51% akcji był spowodowany scisłą wspołpracą AMG i MB w Deutsche Touring Masters od 1988 roku.
nie wiem, w każdym razie, AMG powstało jeszcze w 60. latach. i to nie z woli MB.
A BMW najpierw miało Motorsport GmbH tak jak piszesz i później stało się BMW M, ale na swoim koncie miało takie wynalazki jak M1, czy M3 E30 przed 90. rokiem

a to praktycznie to samo, M powstało z Motorsport, a ten z kolei bezpośrednio od BMW, więc dla mnie to jest różnica

drobna, ale jak urodzisz się w Niemczech, a Twój dziadek był Polakiem, to raczej nie powiesz, że jesteś pełnokrwistym obywatelem Rzeszy
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
i tylko o to mi chodzi.
jak tu juz prawisz o korzeniach to powiem Ci tak - pierwszy projekt Motorsport GmbH - BMW 3.0 CSL - był opracowany przy ścisłej wspołpracy z ALpiną, wiec czy oznacza to , iz praprzodek wszystkich //M nie był pełnokrwistym BMW ?
Na dodatek szperanie w dawnych dziejach motoryzacji udowadniając pełnokrwistosc nie ma sensu...czym dzisiaj są Mercedesy ? To bardziej zasługa Benza czy Daimlera ? A moze Audi to bardziej Hoerch, NSU, DKW czy Wanderer ? A raczej Auto Union ?
Podsumowujac, podepre się tak lubianą w tym wątku wikipedią-
"Daimler AG is one of BMW's top competitors, and offers a similar motorsports division to their customers known as AMG. AMG, like BMW M, is an in-house tuning company."
Dla mnie zarowno //M , Quattro jak i AMG są rownorzedne- w kazdym przypadku korzenie siegają sportów motorowych i przesłanie było to samo - WIECEJ MOCY
Nie wiem czemu wielu na tym forum usiłuje zawsze udowodnic jakies absurdalne rzeczy