BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 22:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2008, 17:09 
Zacna persona forum

Stones dobrze prawi M w BMW - AMG w Mercedesie...

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2008, 17:21 
Jeztom, sam jestes niedoczytany. M GmbH jest filią BMW AG a AMG jest filią Daimler AG . W tej chwili rola tych dwoch firm i ich zaleznosc od koncernow, w ktorych są posiadaniu , jest dokładnie taka sama. Jest takie fajne słowo ang. - performance division . Obie mają wytwarzac wzmocnione odmiany seryjnych wersji , bedące firmowymi produktami.

Tylko korzenie tych firm są inne , bo AMG zaczynało jako niezalezny tuner ( jak np BRABUS dzisiaj ) a M ( wowczas Motorsport, do 1993 roku ) było wytworem BMW , majacym sprawowac pieczę nad projektami rajdowymi/wyscigowymi BMW.

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2008, 17:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 330i, było kilka
Kod silnika: M54B30
stones1 napisał(a):
Jeztom, tak? Ciekawe.. rozumiem ze Mercedes Benz S65 AMG to nie model Mercedesa tylko samochód marki AMG tak? Ciekawa teza :ok: :super: :hurra:

A widzisz różnicę pomiędzy:

BMW ACSchnitzer a BMW eM ?

jedno i drugie to BMW.

Polecam poczytać czym jest Motorsport dla BMW a czym AMG dla Merca i czym różnią sie ich produkty końcowe.

Co do "rozumiem ze Mercedes Benz S65 AMG to nie model Mercedesa tylko samochód marki AMG tak? Ciekawa teza :ok: :super: :hurra:"

źle rozumiesz i jak zwykle sobie dopowiadasz, ale z tym problemem żyjesz już jakiś czas.

pozdrawiam

http://www.ASO-BMW.pl[/b]
https://www.facebook.com/ASOBMW/

Sprzedam:
BMW X3 Sport Pakiet

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2008, 18:35 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
Jeztom, nie dość że jesteś w błędzie to jeszcze zamiast argumentów używasz chamskich docinek pod moim adresem :spi:

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2008, 19:05 
Forumowicz

Dokładnie amg to to co m dla bmw.

A alpina, ac-schnitzer dla bmw, to tak jak Brabus, Kleemann, Lorinser, no i Carlsson dla mercedesa.

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2008, 20:35 
krzys1216 napisał(a):

Przykro mi panowie, ale tak do końca AMG to nie jest to samo identycznie, jak ///M dla BMW.

AMG powstało założone przez 2. panów, i od ich nazwisk utworzono ten skrót i literka G on nazwy miejscowości. Działem firmy zostało dopiero w 1998, utworzony zaś długo wcześniej, był jedynie tunerem specjalizującym się w MB, tak jak Alpina, czy Sznycel. Dopiero 10 lat temu stał się częścią firmy! Natomiast dawniej nazywane Motorsport GmbH tak samo jak quatrro GmbH, powstały pierwotnie, od kilku pracowników w firmach macierzystych do potężnych dywizji, a nie wcielanie ich jak właśnie AMG. Wszak BMW M nie tuningowało Alf Romeo, czy innych samochodów innych marek jak AMG, więc jak dla mnie bynajmniej, to nie jest dokładnie to samo :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2008, 20:56 
Zacna persona forum

..::CZARNY::.. napisał(a):
krzys1216 napisał(a):

Przykro mi panowie, ale tak do końca AMG to nie jest to samo identycznie, jak ///M dla BMW.

AMG powstało założone przez 2. panów, i od ich nazwisk utworzono ten skrót i literka G on nazwy miejscowości. Działem firmy zostało dopiero w 1998, utworzony zaś długo wcześniej, był jedynie tunerem specjalizującym się w MB, tak jak Alpina, czy Sznycel. Dopiero 10 lat temu stał się częścią firmy! Natomiast dawniej nazywane Motorsport GmbH tak samo jak quatrro GmbH, powstały pierwotnie, od kilku pracowników w firmach macierzystych do potężnych dywizji, a nie wcielanie ich jak właśnie AMG. Wszak BMW M nie tuningowało Alf Romeo, czy innych samochodów innych marek jak AMG, więc jak dla mnie bynajmniej, to nie jest dokładnie to samo :)

Co nie zmienia faktu że AMG dla Mercedesa to jak M w BMW :]

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2008, 21:00 
MAJSU_WuWuA napisał(a):
Co nie zmienia faktu że AMG dla Mercedesa to jak M w BMW :]

od 10 lat AMG pełni rolę M, ale każde M to BMW, ale nie każde AMG to MB :]

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2008, 21:35 
Czarny , nie masz racji niestety. AMG stało sie własnoscią DAIMLER AG w 1991 roku, kiedy to sprzedało 51% swoich udziałow. O roznicach w korzeniach AMG i //M juz pisałem wczesniej, mowa jednak jest o sytuacji dzisiejszej. Zaczeło sie chyba od silnika 6.3 AMG , prawda ? Poza tym AMG od poczatku swojego istnienia specjalizowało sie w autach MB i pierwsze słysze o Alfach Romeo spod znaku AMG. Kazde AMG to MB ale dopiero od 1991 roku firma ta stała sie tunerem fabrycznym, czyli 2 lata wczesniej niz //M, bo firma ta oficjalnie widnieje od 1993 roku. Wczesniej to Motorsport GmbH.

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2008, 22:01 
grim_reaper napisał(a):
Alfach Romeo

masz racje, nie alfa, tylko mitsu. mój błąd.

grim_reaper napisał(a):
AMG stało sie własnoscią DAIMLER AG w 1991 roku,

ja coś widziałem datę 1998, ale może dopiero stało się w 100% oficjalnym tunerem czy coś? nie wiem, w każdym razie, AMG powstało jeszcze w 60. latach. i to nie z woli MB.

A BMW najpierw miało Motorsport GmbH tak jak piszesz i później stało się BMW M, ale na swoim koncie miało takie wynalazki jak M1, czy M3 E30 przed 90. rokiem :/ a to praktycznie to samo, M powstało z Motorsport, a ten z kolei bezpośrednio od BMW, więc dla mnie to jest różnica :) drobna, ale jak urodzisz się w Niemczech, a Twój dziadek był Polakiem, to raczej nie powiesz, że jesteś pełnokrwistym obywatelem Rzeszy :] i tylko o to mi chodzi.

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2008, 23:04 
masz racje, nie alfa, tylko mitsu. mój błąd.

trudno zrozumiec o czym piszesz
-
Wszak BMW M nie tuningowało Alf Romeo, czy innych samochodów innych marek jak AMG

ale byc moze masz racje, ze chodziło o mitsu.
ja coś widziałem datę 1998, ale może dopiero stało się w 100% oficjalnym tunerem czy coś?

1998 rok był kolejnym etapem połykania AMG przez DaimlerAG zakonczonym w 2005 , bo juz w 1993 roku AMG sprzedawało swoje czesci w sieci dealerskiej MB a w 1995 roku C36 AMG był juz oficjalnym fabrycznie stuningowanym Mercedesem. Tak jak pisałem, AMG od 1991 roku weszło w skład DaimlerAG,wykup 51% akcji był spowodowany scisłą wspołpracą AMG i MB w Deutsche Touring Masters od 1988 roku.

nie wiem, w każdym razie, AMG powstało jeszcze w 60. latach. i to nie z woli MB.

A BMW najpierw miało Motorsport GmbH tak jak piszesz i później stało się BMW M, ale na swoim koncie miało takie wynalazki jak M1, czy M3 E30 przed 90. rokiem :/ a to praktycznie to samo, M powstało z Motorsport, a ten z kolei bezpośrednio od BMW, więc dla mnie to jest różnica :) drobna, ale jak urodzisz się w Niemczech, a Twój dziadek był Polakiem, to raczej nie powiesz, że jesteś pełnokrwistym obywatelem Rzeszy :] i tylko o to mi chodzi.

jak tu juz prawisz o korzeniach to powiem Ci tak - pierwszy projekt Motorsport GmbH - BMW 3.0 CSL - był opracowany przy ścisłej wspołpracy z ALpiną, wiec czy oznacza to , iz praprzodek wszystkich //M nie był pełnokrwistym BMW ?

Na dodatek szperanie w dawnych dziejach motoryzacji udowadniając pełnokrwistosc nie ma sensu...czym dzisiaj są Mercedesy ? To bardziej zasługa Benza czy Daimlera ? A moze Audi to bardziej Hoerch, NSU, DKW czy Wanderer ? A raczej Auto Union ?

Podsumowujac, podepre się tak lubianą w tym wątku wikipedią-

"Daimler AG is one of BMW's top competitors, and offers a similar motorsports division to their customers known as AMG. AMG, like BMW M, is an in-house tuning company."

Dla mnie zarowno //M , Quattro jak i AMG są rownorzedne- w kazdym przypadku korzenie siegają sportów motorowych i przesłanie było to samo - WIECEJ MOCY :)

Nie wiem czemu wielu na tym forum usiłuje zawsze udowodnic jakies absurdalne rzeczy :)

Ostatnio edytowano 9 maja 2008, 23:25 przez grim_reaper, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2008, 23:08 

"Daimler AG is one of BMW's top competitors, and offers a similar motorsports division to their customers known as AMG. AMG, like BMW M, is an in-house tuning company."

Kot S niestety tego nie znalazł :]

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2008, 23:10 
Dopiero 10 lat temu stał się częścią firmy! Natomiast dawniej nazywane Motorsport GmbH tak samo jak quatrro GmbH, powstały pierwotnie, od kilku pracowników w firmach macierzystych do potężnych dywizji, a nie wcielanie ich jak właśnie AMG

zapomniałes o tym :

"Das Unternehmen AMG wurde 1967 als Tuningbetrieb für Fahrzeuge von Mercedes-Benz von den ehemaligen Daimler-Benz-Mitarbeitern Hans-Werner Aufrecht und Erhard Melcher in Großaspach bei Stuttgart gegründet."

i juz jest bardziej przejrzyscie.

AMG rowniez zostało załozone przez pracownikow firmy macierzystej...z tą roznicą, ze byłych pracownikow :D

ale historia koło zatacza i AMG powrociło na łono matki :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 maja 2008, 23:56 
Forumowicz

Moje BMW: e87
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146208
przykro mi ale nie moge sie Chlopaki z Wami zgodzic...
mimo ze jestem tu nowy i myslicie ze niewiele moge wiedziec to wyraze swoja opinie na ten temat...

AMG jest to firma tuningowa specjalizujaca sie w marce Mercedes-Benz
AMG nie mozna porownywac do //M gdyz M to nie firma...
AMG bardziej mozna porownywac do firmy Hamann...

//M jets to odmiana samochodow BMW posiadajacych bardzo dobre osiagi silnika...
wydaje mi sie ze //M to mniej wiecej to samo co TypeR w Hondzie..
sa to samochody produkowane seryjnie przez ten koncern ale posiadajace osiagi ktorych nie posiadaja samochody bez M...

AMG to nie jest odmiana Mercedesa lecz firma specjalizjaca sie zarowna w silniku jak i bodykit...
u BMW taka firma jest Hamann... mimo ze jest duzo mniej popularna co AMG to jest dobra... :)
mam nadzieje ze przynajmniej czesc z Was sie ze mna zgodzi :)))

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2008, 00:32 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 328ci
nie ma sie co klocic. bmw robi lepsze silniki a stones nie moze tego przezyc bo ma mercedesa. stones przyjzyj sie uwaznie tabelce:

Maker Wins Notes
BMW 43 Includes BMW/PSA engine
Honda 23
Toyota 18
Volkswagen 15 Includes Audi
Mazda 4
DaimlerChrysler/Mercedes 4
GM 3 Includes Fiat-GM and Saab

BMW 43 - mercedes 4

Widzisz roznice??

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2008, 00:52 

oj tak Mirek, zaraz zejdę z tego powodu

:rotfl:

zabiłeś mnie :(

Mirek69 i Gekon, pozostaje pogratulować Wam wspaniałego podsumowania, zrobiło się i "śmieszno i straszno" :zdziwko: :rotfl: i sam już nie wiem, czy śmiać się czy płakać.

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2008, 08:25 

mirek69 napisał(a):
bmw robi lepsze silniki a stones nie moze tego przezyc bo ma mercedesa.

:ok: :rotfl: :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2008, 08:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
A ja wklepie cytacik
"In Germany, AMG is pronounced I'm Gay"
:luka:
Co z tego ze AMG robi X koni z X pojemnosci z pomoca X turbosprezarek albo kompresora, to jedno zdanie mowi wszystko i w pełni sie z nim zgadzam :D

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2008, 09:22 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Gekon napisał(a):
mimo ze jestem tu nowy i myslicie ze niewiele moge wiedziec to wyraze swoja opinie na ten temat...

sa to samochody produkowane seryjnie przez ten koncern ale posiadajace osiagi ktorych nie posiadaja samochody bez M...

AMG to nie jest odmiana Mercedesa lecz firma specjalizjaca sie zarowna w silniku jak i bodykit...
u BMW taka firma jest Hamann... mimo ze jest duzo mniej popularna co AMG to jest dobra... :)

Dokładnie tak jest.
Nowy człowiek, ma 1 posta i streścił się w nim wyjaśniając wszystko i dając dobre porównanie. Bierzcie przykład Panowie :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 maja 2008, 11:09 
Kyokushin napisał(a):
Gekon napisał(a):

Dokładnie tak jest.
Nowy człowiek, ma 1 posta i streścił się w nim wyjaśniając wszystko i dając dobre porównanie. Bierzcie przykład Panowie :)

Jest tak dokładnie ODWROTNIE.
Mamy brac przykład z głupoty czy z niewiedzy ?

rozumiem,ze na tym forum niewiedza to powod do dumy i chwały ale dlaczego wszyscy maja podazac tym nurtem ?

Cytuj:

AMG to FABRYCZNY TUNER a nie jakas tam firemka tuningowa. Podobnie jak fabrycznymi tunerami są //M GmbH i Quattro GmbH . CHyba tyle razy w tym temacie to było wałkowane,ze nawet dziecko by załapało.

Cytuj:

M GmbH to jest FIRMA ( istniejaca od 1993 roku, wczesniej pod nazwą Motorsport GmbH - ile razy mozna to powtarzac, zeby co niektorzy zrozumieli ? ) . Proponuje nauczyc sie niemieckiego i rozszyfrowac sobie skrot GmbH.

Cytuj:

nie, nie mozna. Hamann nie jest fabrycznym tunerem. Brabusa czy Lorinsera mozna porownac z Hamann'em. Widzi tu ktos roznice ?

Cytuj:
nie wiem co to za odrzutowce //M JETS , ale //M GmbH modyfikuje oprocz silnikow takze zawieszenia, układy wydechowe, hamulcowe , elementy karoserii i wnetrz, jako,ze //M Gmbh odpowiada aktualnie za realizacje projektow i zamowien INDIVIDUAL.

Cytuj:

Nie, to nie jest to samo ani mniej ani wiecej. TypeR nie jest zadną zalezną od koncernu HONDA firmą, bedącą fabrycznym tunerem. TypeR w Hondzie to to samo co SPORTING w Fiaciku.

Cytuj:

Bodykit'y do MB to robi KOENIG SPECIALS , a jesli Ci chodzi o pakiety felg, zderzakow, progow i spojlerow jakie wykonuje AMG do wzmocnionych modeli to przypominam ,ze //M robi dokładnie to samo a nawet wiecej. Wystarczy spojrzec np na M3 E30 czy E46 i porownac czym roznią sie od cywilnych wersji. Bo wychodzi na to,ze AMG dolepia tekturowe błotniki , a //M w kazdym aucie ze swojej stajni modyfikuje tylko silnik a reszte pozostawia bez zmian.

Ze swojej strony koncze udział w tej dyskusji bo przypomina ona tłumaczenie rocznemu dziecku, czym sie rozni pigmej od eskimosa.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1