BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 17:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] gotująca sie woda w układzie
PostNapisane: 21 czerwca 2008, 21:27 
Pierwsze kroki

Wiatm wszystkich forumowiczów
mam problem z gotujacą sie wodą w układzie
wiem wiem sprawdź wisco , termostat pompe i uszczelke to moze być kazde z wyzej podanych ale moze ktoś z was po opisaniu przezemnie problemu juz zoorientuje sie na powiedzmy chociaż 80 % o co kaman
kupiłem bunie i wymieniłem w niej paski klinowy i od wspomagania , naciągnąłem jak trzeba było ok z tym ze po pewnym czasie podczas odpalania na zimnym silniku popiskiwała na pewnych obrotach.Z czasem problem sie nasilał tzn głośniejsze piszczenie i dłuższy okres czasu od odpalenia do zaniku problemu.Naciąg pasków poprawiłem.
Perwnego razu jechałem z włocławka do bydgoszczy i w toruniu dopadł mnie korek po drodze jechałem żwawo dosyć i w korku nagle skoczyła temp do czerwonego i wywaliło całe borygo , zjechałem na bok i odczekałem jakiś czas zalałem wodą i ominąwszy korek pojechałem do bydzi bez przygód.
Bunia kilka dni stała sobie pod chmurką i co jakiś czas robiłem nią krótką spokojną trasę do sklepu a owe piszczenie przy odpalaniu na zimnym jakby zelżało a z czasem pojawiało sie jedynie na chwile przy pewnych obrotach.
Kiedy wybrałęm sie w dłuższą trasę i troszke zagrzałem bunię znów sie zagotowała i od tejk pory nawet jeśli wskazówka zejdzie do zera i odpalam ruszam i po kilkudziesięciu metrach słysze jeden , dwa piski paska i temperatura skacze do czerwonego dość dynamicznie i lipa i tak cały czas :( czy to mośliwe ze pom a siadłą i to stąd to piszczenie?? dodam ze viscko przy rozgrzanym silniku sie kręci ale nie jest to zatrważająca wichura :(
Korek od oleju bez mleka i wody, poziom oleju w mirę trochę bierze ale chyba w normie.
Byc moze nowy pasek i ponowne naciągnięcie jkoś wpłynęły na popmpe i sie zatarła czy coś??
pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 czerwca 2008, 11:50 
Forumowicz

a po zalaniu układu płynem, odpowietrzałeś go??

Tytuł:
PostNapisane: 27 czerwca 2008, 16:03 
Pierwsze kroki

Właśnie podczas wlewania płynu nie odpowietrzałem układu :wstyd: i tu pies pogrzebany- znajomy odkręcił ten korek i wszystko ok tylko jak sie rozgrzeje cały układ to cieknie chłodnica a konkretnie zbiorniczek wyrównawczy gdzieś na dole obok korka spustowego i tak myśle iśc do jakiegoś gościa co np klei plastikiem zderzaki i moze sie z tym upora bo wątpie zeby np poxilina długo wytrzymała takie zmiany temperatury i ciśnienie

Tytuł:
PostNapisane: 28 czerwca 2008, 14:01 
Forumowicz

Moje BMW: 325iA&328
Kod silnika: M50B25&M52B28
bo raczej zadne spawanie czy klejenie nie zda egzaminu w takich warunkach(zmiany temperatur i cisnienia)

Jedynym ratunkiem zostaje zdobycie nowej badz uzywanej chlodnicy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1