Witam, jeśli chodzi o spalanie to zależy wyłącznie od Twojej nogi. Przy spokojnej jeździe w mieście czasem potrafi się zmieścić w 12l a w trasie w 10l. No a teraz dodaj do tego po 2l i takie wyniki w spalaniu benzyny można osiągnąć spokojnie, bez ciągłego spoglądania w ekonomizer, ujmowaniu gazu, i jazdy 70km/h na 5-biegu. Co do gazu, jeśli chodzi Ci o wersje 24V to zalecana sekwencja, która kosztuje ok.2400zł (co najmniej). Ja mam natomiast instalacje normalną, z tym że na 2 parownikach (tak przerabiają przeważnie silniki w układzie V, rzędowe nieczęsto) po 100kW (jakieś 130KM) każdy i powiem że różnicy pomiędzy jazdą na benzynie a gazie nie widać. Spalanie to jakieś 12-13l w trasie ok.15 w mieście ..... no i w korkach ok. 18l.
Z tego co mi wiadomo, E34 nie miało ocynkowanych blach, ale nie cierpi zbytnio na korozje, jedynie egzemplarze przed '91r. były troche słabsze, może to wina lakieru.
Co do poduszek powietrznych to tylko kwestia wyposażenia, kierowcy to niemal każdy model ma, a pasażera były montowane głównie w touringu oraz 540.
P.S.525i ma 192KM i tylny napęd.... nie jest to idealny wóz do nauki jazdy