BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 11:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Kilka pytań odnośnie tego modelu
PostNapisane: 1 lipca 2008, 20:37 
Poszukaj zanim zapytasz

siemka jestem fanem samochodu bmw e34 ale nie moge go jeszcze posiadac bo nie ukonczylem 18 roku zycia...podoba mi sie to auto ale mam sporo pytan. Czy jest ktos z was posiadaczem tego samochodu? jesli tak to chcialbym zeby mi opisal np. czy ma ocynkowana blache czy silnik 2.5l w benzynie spala duzo i czy przy w stawieniu gazu obniza sie osiagi tego pieknego auta...? i jesli chodzi o rocznik 95, 96 czy posiada na wyposazeniu 2 poduszki powietrzne? jak macie czas odpiszcie mi na te pytania bo jestem strasznie napalony na takie autko... i nie wykluczam zakupu po ukonczeniu 18 roku zycia i zdaniu na prawko:D z gory dzieki.

Cytuj:
[model???]bmw e34[tytuł tematu???]

Zapoznaj się z ZASADAMI.

robertbmw

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 lipca 2008, 23:32 
Pierwsze kroki

Witam, jeśli chodzi o spalanie to zależy wyłącznie od Twojej nogi. Przy spokojnej jeździe w mieście czasem potrafi się zmieścić w 12l a w trasie w 10l. No a teraz dodaj do tego po 2l i takie wyniki w spalaniu benzyny można osiągnąć spokojnie, bez ciągłego spoglądania w ekonomizer, ujmowaniu gazu, i jazdy 70km/h na 5-biegu. Co do gazu, jeśli chodzi Ci o wersje 24V to zalecana sekwencja, która kosztuje ok.2400zł (co najmniej). Ja mam natomiast instalacje normalną, z tym że na 2 parownikach (tak przerabiają przeważnie silniki w układzie V, rzędowe nieczęsto) po 100kW (jakieś 130KM) każdy i powiem że różnicy pomiędzy jazdą na benzynie a gazie nie widać. Spalanie to jakieś 12-13l w trasie ok.15 w mieście ..... no i w korkach ok. 18l.
Z tego co mi wiadomo, E34 nie miało ocynkowanych blach, ale nie cierpi zbytnio na korozje, jedynie egzemplarze przed '91r. były troche słabsze, może to wina lakieru.
Co do poduszek powietrznych to tylko kwestia wyposażenia, kierowcy to niemal każdy model ma, a pasażera były montowane głównie w touringu oraz 540.

P.S.525i ma 192KM i tylny napęd.... nie jest to idealny wóz do nauki jazdy ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2 lipca 2008, 08:14 
Poszukaj zanim zapytasz

dzieki wielkie:D jesli chodzi o nauke jazdy to sie uczyc bede w szkolce:) a autko to to poprostu marzenie... jezdzic jezdze i o nawet sporo ale to nie o to chodzi... nie kupuje samochodu tego by "rwac asfalt" ale po to zeby miec komfort z jazdy i tez zeby ludziom na widok jego opadala kopara nie jest to nowa fura ale damy rade:D dzieki ze mi odpisales;)

Tytuł:
PostNapisane: 3 lipca 2008, 15:23 
Pierwsze kroki

Nie ma sprawy, gwarantuje że po paru zmianach nawet z 88 roku ten samochód powoduje opadanie kopary :D a skoro mówisz że dużo jeździsz, to tylko szybkiego zdania prawka życzyć....

Tytuł:
PostNapisane: 4 lipca 2008, 01:12 
Forumowicz

viperstr napisał(a):
Nie ma sprawy, gwarantuje że po paru zmianach nawet z 88 roku ten samochód powoduje opadanie kopary

co masz na mysli, chodzi o osiagi? jesli tak to jakie zmiany?

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2008, 21:43 
Pierwsze kroki

Witam, mam E34 z silnikiem 3.0 V8 z 93 roku, spalanie gazu na trasie (sekwencja na dwóch parownikach) 10-11,5 w polsce, 9-10 autostrada (120-140), średnio 15/100 km, miasto, korki 16-18 (czasem powyżej 20 ale rzadko) . Co do blachy jest w ocynku . Ogólnie samochód mało awaryjny jak będziesz dbał to nie będziesz miał problemów chyba że ci się trafi jakiś skatowany . Pozdr.

Tytuł:
PostNapisane: 7 lipca 2008, 22:08 
Forumowicz

Moje BMW: 523iA
Kod silnika: M52B25
co do e34 to są boskie.
Moja bumka jeździ na gazie w trasie aż nie chce się wierzyć 9-9,5 l gazu z prędkościami powyżej 90 km/h.
w mieście 12 -13 zależy.
ale samochodzik jest bajer...
swoim jeżdżę ponad 5 lat i narazie nie zamierzam zmieniać.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1