Witam wszystich,
Od wczoraj jestem wlascicielem mojego pierwszego BMW - a to moj pierwszy post.
Nabylem autko BMW 530d, rocznik 2002 - czyli generalnie moje marzenie, tym bardziej ze wszystko tak jak chcialem: czarny metalik, skrzynia automat, ladne felgi, full wyposazenie. Autka dokladnie takie jak chcemy i to w swietnej cenie trafiaja sie naprawde rzadko i znikaja momentalnie, wiec... kupowalem troche na wariata, tzn w ciemno, praktycznie bez sprawdzenia - z pelna swiadomoscia ryzyka, ze moze sie potem okazac, ze Bede Mial Wydatki. Ale - chcialem bardzo juz spelnic swoje marzenie, czyli kupic dokladnie taka bete, wiec kupilem.
Z poczatku - bajka: auto rwie sie do przodu, swietnie trzyma jezdni i prowadzi. Wszystko bylo bajka do momentu, gdy zaparkowalem przed knajpa, poszedlem uczcic, wracam po godzinie i chce ruszac...
Od razu mowie - jestem poczatkujacym kierowca, o znajomosci mechaniki porownywalnej z blondynka z kawalu. Opisze po prostu objawy i mam nadzieje ze ktos mi podpowie, co to moze byc i co z tym zrobic.
Objawy:
- auto zachowywalo sie tak, jakby mialo zaciagniety reczny, przy czym nie mialo; niemniej jednak - po puszczeniu hamulca ledwo ledwo sie toczylo, a wczesniej jednak nawet bez dodawania gazu sam automat wrzucal dosc szybkie toczenie sie
- pedal hamulca wydawalo mi sie ze wystawal bardziej, byl blizej mnie
- pedal hamulca byl strasznie sztywny, mial malutki uskok; mozna bylo go wbic tylko troche, podczas gdy juz nawet delikatne dotkniecie go dawalo taki efekt jak wczesniej wbicie w podloge, czyli staniecie w miejscu
Zadzwonilem do sprzedawcy - twierdzil, ze costam od temperatury i kaluzy i ze pewnie sie jeden z zaciskow hamulcow zblokowal: poradzil zeby go rozruszac, co mi sie nie specjalnie chcialo udac; w koncu pojechalem powoli mimo tego, delikatnie go testujac - i po przejechaniu kawalka wawy w koncu sytuacja wrocila do normy. Pytanie jednak - co ja spowodowalo, czy bedzie powracac (nie zgadzam sie!) i generalnie co zrobic: poza po prostu "pojechac do dobrego warsztatu, sprawdzic wszystko i wymienic/naprawic wszystko".
Bede wdzieczny za rady.
Co do dobrego warsztatu jeszcze - najbardziej pasowalby mi ten na Bokserskiej, ale w odpowiednim watku znalazlem tylko jedna wypowiedz o nim, negatywna.
Ktos jeszcze ma jakies z nim doswiadczenia?
Pozdrawiam,
Filip aka Smile
Cytuj:
[model???] Poczatkujacy wlasciciel BMW potrzebuje porady
Zapoznaj się z ZASADAMI.
robertbmw