koyote napisał(a):
Jak w temacie. Sytsematycznie wymieniam sobie części na nowe, teraz kolej padła przegób elastyczny , podporę wału, tuleje metalowo gumowe na tyle, uszczelniacze na skrzyni biegów no i przy okazji jej ściągania wymieniłem sprzęgło komplet sash. U tu się zaczęło, w trakcie puszczania sprzęgła słychać doś głośne kliknięcie, tak jakby był gdzieś luz, jak się delikatnie powolutku puszcza sprzęgło to klikniecia nie ma ale auto wpada w rezonans. Myślałem że to koło zamachowe ale chyba by się nie rozleciało po wymianie tak nagle, poza tymnie ma innych typowych objawów na uszkodzonego dwumasu. Na 1 i 2 biegu jedzie normalnie bez gazu i nie szarpie, na biegu jałowym też nie trzęsie jak również przy zapalaniu i gaszeniu silnika. Teraz czekamnie powtórne ściąganie skrzyni a niewiadomoco jest.mam jedno podejżenie ale niewiem czy by tak spasowało. Gdyby sie okazało że poprzedni właściciel wsadził koło jednomasowe i zestaw sprzęgła również,a terazmechanik nie dopatrzył i zestaw sprzęgła do dwumasu zamontował przy jednomasowym sprzęgleto czy mogły by być takie efekty?? niewiem czy dobrze kombinyje alewydaje mi się żetarczasprzęgłaprzy kole jednomasowym ma sprężynki, natomiastprzy dumasowym ich nie ma bo sąw kole, więc jeśli złożyło by się tarczę bez sprężynek i do tego jednomasowe koło to brakowało by teoretcznie tłumienia drgań na obwodzie przy przenoszeniu obciążenia. A może ktoś już miał takie zjawisko i poradził sobie z tym. Dodam na koniec, żeprzed wymianą sprzęgła było ok, i tylko leciutko było słychaćoporowe jak szumiało, ale nieznacznie.
Witam, a jeżeli szarpie na 1 i 2 biegu dopiero ustaje przy 2000-2500rpm to jest oznaka dwumasy?