BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 20:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Trzepie po wymianie sprzęgła !!!
PostNapisane: 20 lipca 2008, 11:18 
Forumowicz

Moje BMW: E36 cabrio
Kod silnika: M52 B28
Jak w temacie. Sytsematycznie wymieniam sobie części na nowe, teraz kolej padła przegób elastyczny , podporę wału, tuleje metalowo gumowe na tyle, uszczelniacze na skrzyni biegów no i przy okazji jej ściągania wymieniłem sprzęgło komplet sash. U tu się zaczęło, w trakcie puszczania sprzęgła słychać doś głośne kliknięcie, tak jakby był gdzieś luz, jak się delikatnie powolutku puszcza sprzęgło to klikniecia nie ma ale auto wpada w rezonans. Myślałem że to koło zamachowe ale chyba by się nie rozleciało po wymianie tak nagle, poza tymnie ma innych typowych objawów na uszkodzonego dwumasu. Na 1 i 2 biegu jedzie normalnie bez gazu i nie szarpie, na biegu jałowym też nie trzęsie jak również przy zapalaniu i gaszeniu silnika. Teraz czekamnie powtórne ściąganie skrzyni a niewiadomoco jest.mam jedno podejżenie ale niewiem czy by tak spasowało. Gdyby sie okazało że poprzedni właściciel wsadził koło jednomasowe i zestaw sprzęgła również,a terazmechanik nie dopatrzył i zestaw sprzęgła do dwumasu zamontował przy jednomasowym sprzęgleto czy mogły by być takie efekty?? niewiem czy dobrze kombinyje alewydaje mi się żetarczasprzęgłaprzy kole jednomasowym ma sprężynki, natomiastprzy dumasowym ich nie ma bo sąw kole, więc jeśli złożyło by się tarczę bez sprężynek i do tego jednomasowe koło to brakowało by teoretcznie tłumienia drgań na obwodzie przy przenoszeniu obciążenia. A może ktoś już miał takie zjawisko i poradził sobie z tym. Dodam na koniec, żeprzed wymianą sprzęgła było ok, i tylko leciutko było słychaćoporowe jak szumiało, ale nieznacznie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2008, 11:50 
Forumowicz

wiesz na 100% že to sprzeglo przeciež wymienialeš wiecej žeczy na raz

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2008, 11:56 
Forumowicz

Wchodziłem do kanału akoleś wciskał i puszczał sprzęgło na włączonym silniku (bo na zgaszonym nie ma żadnych trzasków) i to klikanie wyraźnie dochodzi z okolicy obudowy sprzęgła.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lipca 2008, 12:12 
Forumowicz

nie jestem pewny ale myšle tarcza z jednomasowego do dwumasowego niepodejdzie,zkontrolowalbym wieloklin na tarczy czy niema luzu albo coš z dociskiem wiem že masz nowa tarcze ale buble sie czasami trafiaja

Tytuł: Re: Trzepie po wymianie sprzęgła !!!
PostNapisane: 24 lipca 2008, 00:02 
Pierwsze kroki

koyote napisał(a):
Jak w temacie. Sytsematycznie wymieniam sobie części na nowe, teraz kolej padła przegób elastyczny , podporę wału, tuleje metalowo gumowe na tyle, uszczelniacze na skrzyni biegów no i przy okazji jej ściągania wymieniłem sprzęgło komplet sash. U tu się zaczęło, w trakcie puszczania sprzęgła słychać doś głośne kliknięcie, tak jakby był gdzieś luz, jak się delikatnie powolutku puszcza sprzęgło to klikniecia nie ma ale auto wpada w rezonans. Myślałem że to koło zamachowe ale chyba by się nie rozleciało po wymianie tak nagle, poza tymnie ma innych typowych objawów na uszkodzonego dwumasu. Na 1 i 2 biegu jedzie normalnie bez gazu i nie szarpie, na biegu jałowym też nie trzęsie jak również przy zapalaniu i gaszeniu silnika. Teraz czekamnie powtórne ściąganie skrzyni a niewiadomoco jest.mam jedno podejżenie ale niewiem czy by tak spasowało. Gdyby sie okazało że poprzedni właściciel wsadził koło jednomasowe i zestaw sprzęgła również,a terazmechanik nie dopatrzył i zestaw sprzęgła do dwumasu zamontował przy jednomasowym sprzęgleto czy mogły by być takie efekty?? niewiem czy dobrze kombinyje alewydaje mi się żetarczasprzęgłaprzy kole jednomasowym ma sprężynki, natomiastprzy dumasowym ich nie ma bo sąw kole, więc jeśli złożyło by się tarczę bez sprężynek i do tego jednomasowe koło to brakowało by teoretcznie tłumienia drgań na obwodzie przy przenoszeniu obciążenia. A może ktoś już miał takie zjawisko i poradził sobie z tym. Dodam na koniec, żeprzed wymianą sprzęgła było ok, i tylko leciutko było słychaćoporowe jak szumiało, ale nieznacznie.

Witam, a jeżeli szarpie na 1 i 2 biegu dopiero ustaje przy 2000-2500rpm to jest oznaka dwumasy?

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2008, 07:13 
Forumowicz

Szarpie podczas puszczania sprzęgła (półsprzęgło) jak całkowicie puszczę to przestaje i jedzie nawt bez gazu bez efektów ubocznych.

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2008, 14:38 
Pierwsze kroki

koyote napisał(a):
Szarpie podczas puszczania sprzęgła (półsprzęgło) jak całkowicie puszczę to przestaje i jedzie nawt bez gazu bez efektów ubocznych.

U mnie szarpie nawet jak puszcze sprzęgło i jade bez gazu, wiesz co to za objaw ?

Tytuł:
PostNapisane: 24 lipca 2008, 22:09 
Forumowicz

skoro szarpie przy jeździe bez gazu na 1 i 2 biegu to najprawdopodobniej koło dwumasowe. zobacz sobie jeszcze czy jak masz go na luzie bez wciśniętego sprzęgła i zapalasz lub gasisz silnik to czy nie trzęsie samochodem, jeśli tak to na 90% dwumas.

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2008, 02:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 2.0i VANOS
WITAM NA MOJE WYGLĄDA TAK JAKBY DOCISK NIERÓWNO BRAŁ TARCZE I WTEDY TEŻ BEDZIE SZARPAĆ

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2008, 09:57 
Forumowicz

Ale czy wtedy by nie szarpało też podczas jazdy?? I czy by się sprzęgło nie ślizgało??

Tytuł:
PostNapisane: 25 lipca 2008, 10:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 2.0i VANOS
JEŚLI NIE BEDZIE RÓWNO BRAĆ TO PODCZAS JAZDY NIE BĘDZIE SZARPAĆ I JEŚLI ODPOWIEDNIO DOCISKA TO TEŻ NIE BEDZIE SIĘ ŚLIZGAĆ :cool:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1