Przestępstwo......jak dla mnie to dość ogólne określenie bardzo wielu przykładów.....mniej, jak i bardziej złych.
Podejrzenie to jeszcze nie stwierdzenie faktu......podejrzanym może być każdy z Nas, ale nie każdy z Nas jest przecież przestępcą. Dlatego też generowanie zbędnego stresu u każdego podejrzanego, czyli Nas, choć nic nie przeskrobaliśmy jest nie na miejscu poprzez stanowczo restrykcyjne formy dokonywania kontroli.
Skoro kierowca tego BMW był w oczach policji podejrzany o jakieś przestępstwo, to czy do momentu zatrzymania musieliby w taki sposób kontrolować każde podobne BMW ??? Czy zaraz należy wprowadzać amerykański system dokonywania kontroli ??? Aż tak źle jest już w Polsce ???
A może poprostu uciekł w panice, bo nie opłacił ubezpieczenia, bądź nie posiadał prawa jazdy, które zostało np. zatrzymane wcześniej za jazdę po pijanemu i z obawy poniesienia konsekwencji postanowił uciekać.
Do takich przypadków według mnie nie potrzeba podchodzić z wycelowaną bronią.
Jeszcze nie jest w Polsce tak powszechnym zjawiskiem ucieczka podczas kontroli, aby zaraz zmieniać procedury przeprowadzania kontroli przez policję, która odnosić się będzie do każdego z Nas......bo każdy z Nas może być podejrzanym.
Inny tok myślenia.......czy każdy z Nas, jest bez jakiegoś drobnego przewinienia dla którego restrykcyjna kontrola nie wywołałaby w każdym z Nas niepokojącego stresu, mogącego doprowadzić do niepożądanych skutków w zachowaniu ???
Czy bardziej restrykcyjna kontrola nie byłaby jeszcze bardziej niebezpieczna dla Nas podczas zwykłej kontroli policyjnej, pod którą podszywaliby się przestępcy w przebraniu ???
Czy mamy aż takie zaufanie do Policji, aby pozwolić jej celować w Nas z broni podczas zwykłej kontroli ???
Nie da się przewidzieć wszystkich skutków kontroli policyjnej, pośród których przeważającą część stanowią normalne kontrole drogowe, kończące się upomnieniami, mandatami, zatrzymaniami o tak drobne rzeczy, że podejrzenie nawet o przestępstwo nie jest niczym wyjątkowym.
Podejrzenie, to tylko inna forma przypuszczalności i nie chciałbym uczestniczyć w kontroli drogowej, w której celuje się do mnie z broni.
Są kraje jak Irlandia, w której Garda wogóle nie posiada broni, a w kraju którym to przestępstwa również się trafiają. Tylko wojsko ma ten przywilej.
To może jeszcze więźniom dajmy broń aby mogli oni ustanawiać prawa bytu i pobytu w placówkach !!!!
Dla mnie kierowca BMW nie powinien wogóle posiadać uprawnien do kierowania pojazdami.....za brak poczucia wyobraźni, analizowania konsekwencji i ignorowania zasad prawa.......dla takich osób dożywocie i praca na dożywociu dla zrekompensowania wyrządzonych krzywd. Jak będzie w rzeczywistości to się okaże, ale już można się śmiać z wyroku, bo w Polsce są one za łagodne.......i co najgorsze nie stanowią przerażenia i poczucia respektu.
To nie była wina policjantów, to była wina lekkomyślności i bezmyślności kierującego BMW......a takich przypadków jest w PL nie mało, gdzie w przeważającej części głupota jest fundamentalną podstawą tragedii.
_________________ "Przemilczenia dzielą bardziej niż nieobecność"
|