BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 15 maja 2025, 07:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] M52 Problem z nierówną pracą na wolnych obrotach
PostNapisane: 8 sierpnia 2008, 10:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: e87
Kod silnika: n45b16
mam bardzo dziwny problem z moją bunią. Ostatnio po trasie zauważyłem, że samochód nierówno pracuje na wolnych obrotach. Na następny dzień odwiedziłem mechanika, po podłączeniu pod komputer okazało się, że nie działają sondy i przez to nie pracują cylindry (wg kompa 4-6). Sondy nie działają tylko na wolnych obrotach, po dodaniu gazu wszystko wraca do normy i działa prawidłowo. Silnik ma normalną moc. Problem jest zarówno na benzynie jak i na gazie (sekwencja). Z tym, że na gazie ta nierówna praca nie jest aż tak wyczuwalna. Zagadką jest również, że jak jeżdżę to czasem się zdarza, że stane np. na światłach i jest ok, dodam gazu i spowrotem źle :( Auto serwisuje jak należy, olej zmieniany etc. Świece, fajki również nowe. Jedna sonda jest nowa (po sprowadzeniu okazało się, że poprzednia była uszkodzona) z tym, że jest to zamiennik NGK - może to powoduje problem?? Wtryski podmieniłem, przepływomierz oczyszczony. Silniczek krokowy również. Auto w czwartek wstawiam do mechanika, ale on już również za bardzo nie ma pomysłów. Może wy pomożecie ??

Ostatnio edytowano 24 sierpnia 2008, 17:27 przez KubaCK, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: problem z nierówną pracą na wolnych obrotach
PostNapisane: 8 sierpnia 2008, 11:37 
Forumowicz

Moje BMW: E30
KubaCK napisał(a):
mam bardzo dziwny problem z moją bunią. Ostatnio po trasie zauważyłem, że samochód nierówno pracuje na wolnych obrotach. Na następny dzień odwiedziłem mechanika, po podłączeniu pod komputer okazało się, że nie działają sondy i przez to nie pracują cylindry (wg kompa 4-6). Sondy nie działają tylko na wolnych obrotach, po dodaniu gazu wszystko wraca do normy i działa prawidłowo. Silnik ma normalną moc. Problem jest zarówno na benzynie jak i na gazie (sekwencja). Z tym, że na gazie ta nierówna praca nie jest aż tak wyczuwalna. Zagadką jest również, że jak jeżdżę to czasem się zdarza, że stane np. na światłach i jest ok, dodam gazu i spowrotem źle :( Auto serwisuje jak należy, olej zmieniany etc. Świece, fajki również nowe. Jedna sonda jest nowa (po sprowadzeniu okazało się, że poprzednia była uszkodzona) z tym, że jest to zamiennik NGK - może to powoduje problem?? Wtryski podmieniłem, przepływomierz oczyszczony. Silniczek krokowy również. Auto w czwartek wstawiam do mechanika, ale on już również za bardzo nie ma pomysłów. Może wy pomożecie ??

Mam to samo w moim V8 ale tylko po przejechaniu kilku kilometrów. Po nastepnych kilku ustepuje! Bez roznicy czy na gazie czy benzin!
Gdy zwieksze mu obciązenie akumulatora wlaczajac klime i dmuchawe na 3 problem znika! Wyprobuj na swoim!
Dziwne to i trudne do zdiagnozowania bo u mnie wystepuje w pewnym zakresie temperatur, ale tez stawiam ze to cos z el. ma wspolnego.
NIkt nie umie powiedziec co to!

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2008, 13:33 
Zacna persona forum

u mnie właśnie nie ma jakiejś zależności, że pracuje nierówno jak włącze lub wyłącze klimę, czy w zależności od przejechanych kilometrów....Po prostu czasem się włącza, czasem nie....

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2008, 14:11 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: s54
mówiłem nie zakładaj gazu .... :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2008, 14:24 
Zacna persona forum

Przemek napisał(a):
mówiłem nie zakładaj gazu ....

to na pewno nie od gazu, a ja już Ci kiedyś mówiłem, że nie zamierzam pracować tylko na paliwo ;)

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2008, 22:46 
Forumowicz

Moje BMW: E30
Przemek napisał(a):
mówiłem nie zakładaj gazu .... :hyhy:

Wlasnie u mnie nie od tego!! To sie pojawialo jeszcze przed zalozeniem lpg!!
DOBRY GAZ TO ZADNA UJMA NA HONORZE! niewlasciwy to katorga nie jazda ale w obu przypadkach tak nie jest! Smiem twierdzic!

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2008, 11:01 
Pierwsze kroki

Mam ten sam problem z moim 528.
Z tymze u mnie sprawa dotyczy tylko gazu.
Po jakims czasie po przelaczeniu sie na ON po prostu skakanie znika.
Jest to niekiedy dokuczliwe, bo calym autkiem rwie na wolnych.
Sprawdze jeszcze zaleznoci jak pisze radoshb.

Tytuł:
PostNapisane: 10 sierpnia 2008, 13:03 
Zacna persona forum

u mnie problem rozwiązany, pękł wężyk od odmy. Po wymianie wszystko jest perfekt.

Tytuł:
PostNapisane: 19 sierpnia 2008, 13:08 
Pierwsze kroki

U mnie problem rozwiązała wizyta u instalatora instalacji LPG.
W trakcie regulacji okazało się ze silnik na wolnych dostaje zbyt bogata mieszankę.
30min i po kłopocie - znów chodzi jak zegarek...

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 19:53 
Pierwsze kroki

witam ja mam podobne problemy ,na wolnych silnik ma dragania jak dodam gazu jedzie ale nie ma juz takiej mocy ,bylem u dwoch roznych mechanikow jeden mowil ze dostaje za duzo powietrza i dlatego przerywa i strzela jak jest zimny ,drugi mi zas powiedzial ze 3 cylindry nie pracuja mialy swiece popalone choc jezdzilem zaledwie 4 dni na nowych ,sparwdzone na komputerze ,i mie straszyl ze problem jest glebiej w silniku sam juz nie wiem ,tym bardziej ze to jedna strona v8 ma problemy , a swiece przepalone jeszcze po dwuch dniach nie wyschly czy ktos z was moze sie orientuje co moze byc :niepewny:

Tytuł:
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, 07:06 
Pierwsze kroki

witam przede wszystkim proponuje zebranie mapy benzynowej i odnowa kalibracji gazu jest zle wyregulowana instalacja gazowa i dlatego!! Komputer benzynowy uczy sie od gazowego!! proponuje zrobic reset kompa czyli klema na noc zdjęta i pojezdzic caly dzien na benzynie jak jest mondry komputer to sie nauczy benzynki mój sie uczył 3 dni poczujecie rużnice w przyspieszeniu nawet nieprzełaczac na gaz i prosto do gazownika niech zbiera mape i kalibruje gaz!!! ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1