KubaCK napisał(a):
mam bardzo dziwny problem z moją bunią. Ostatnio po trasie zauważyłem, że samochód nierówno pracuje na wolnych obrotach. Na następny dzień odwiedziłem mechanika, po podłączeniu pod komputer okazało się, że nie działają sondy i przez to nie pracują cylindry (wg kompa 4-6). Sondy nie działają tylko na wolnych obrotach, po dodaniu gazu wszystko wraca do normy i działa prawidłowo. Silnik ma normalną moc. Problem jest zarówno na benzynie jak i na gazie (sekwencja). Z tym, że na gazie ta nierówna praca nie jest aż tak wyczuwalna. Zagadką jest również, że jak jeżdżę to czasem się zdarza, że stane np. na światłach i jest ok, dodam gazu i spowrotem źle

Auto serwisuje jak należy, olej zmieniany etc. Świece, fajki również nowe. Jedna sonda jest nowa (po sprowadzeniu okazało się, że poprzednia była uszkodzona) z tym, że jest to zamiennik NGK - może to powoduje problem?? Wtryski podmieniłem, przepływomierz oczyszczony. Silniczek krokowy również. Auto w czwartek wstawiam do mechanika, ale on już również za bardzo nie ma pomysłów. Może wy pomożecie ??
Mam to samo w moim V8 ale tylko po przejechaniu kilku kilometrów. Po nastepnych kilku ustepuje! Bez roznicy czy na gazie czy benzin!
Gdy zwieksze mu obciązenie akumulatora wlaczajac klime i dmuchawe na 3 problem znika! Wyprobuj na swoim!
Dziwne to i trudne do zdiagnozowania bo u mnie wystepuje w pewnym zakresie temperatur, ale tez stawiam ze to cos z el. ma wspolnego.
NIkt nie umie powiedziec co to!