BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 kwietnia 2025, 20:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: ALPINE iDA-X300 vs. PIONEER DEH-4000UB
PostNapisane: 11 sierpnia 2008, 09:00 
Forumowicz

Witam!
W zwiąsku z tym że zamierzam zmienić swoje radyjko w moim E36 coupe z originalnego Blaupunkta (kaseciaka ze zmieniarką) na...
No właśnie na co to jeszcze do końca nie wiem bo mam na oku przynajmniej 2 radia tj.

ALPINE iDA-X300 (mój faworyt) cena około 460zł
[url=http://www.alpine.com.pl/index.php?id=ida-x300&no_cache=1&tx_comproductcatalog_pi1[show]=features#ridercontent]>zobacz<[/url]

PIONEER DEH-4000UB cena około 350zł
>zobacz<

a może coś innego macie na oku w cenie do 500zł?

Czekam na Wasze opinie na temat tych dwóch radyjek oraz może innych :) z góry dzięki za pomoc ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2008, 10:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
Ja wrzuciłem Alpinkę ale taką CDE-9871RR.
Czerwone podświetlenie,ogólnie jak na radio z niższej półki cenowej,jakość jaką daje Alpine jest po prostu super.Jak to wygląda w nocy razem z podświetleniem - zajrzyj do mojej galerii :]

Do rzeczy, kierując się marką wybrałbym Alpine.Ale walorami estetycznymi wybrałbym Pioneer ponieważ nieco lepiej będzie się komponował z deską w E36 i podświetleniem.
Poza tym wydaje mi się że radia pokazane przez Ciebie są podobne,Pioneer ma dodatkowo filtr dolnoprzepustowy.Jakie to ma znaczenie techniczne,tego niestety Ci nie powiem bo aż takiej wiedzy z zakresu Car-Audio nie posiadam.Ale w praktyce pozwoli Ci to na ustawienie przyjaznej dla Ciebie barwy dzwięku.Zarówno z górnych jak i z dolnych częstotliwości.
Zakładam że masz serię głośniki czyli 6 sztuk, więc i jedno i drugie radyjko pociągnie spokojnie, aczkolwiek możliwe że przy większej głośności będzie trochę przygasać więc o ile masz zapędy audiofilskie przyda się wzmak i jakaś zmiana głośników.Natomiast do spokojnego słuchania muzyki wystarczy.

http://www.allegro.pl/item409757995_alp ... ratis.html

To model radia - następca takiego jak ja mam.Kolorystycznie i wyglądowo pasuje idealnie.Moim zdaniem. :D Ale co kto lubi.Hehe ;)

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2008, 09:38 
Forumowicz

CiOoS, a powiedz mi czy jest możliwość podłączenia pendrive (port USB) do tego "następcy" twojego radyjka?(nie wyczytałem) Bo muszę powiedzieć że twoja propozycja jest też konkretna bo w Alpine iDA-X300 przeraża mnie fakt że nie będę mógł odtwarzać sobie płyt CD ponieważ nie ma tam bezpośredniego wejścia na płytę (można podłączyć zmieniarkę) z jednej strony to zaleta ze względów wielkości płyt cd a pendrive :cwaniak: ale tu nasuwa się pytanie co z płytami cd? odkładamy do lamusa? :/ głupie uczucie... i dylemat :P

P.S.
A gdzie zwolennicy firmy Pioneer?
Może ma ktoś wspomniane przeze mnie to radyjko i odpowie mi na pytanie - obawiam się że pokrętło od głosu które jest zarówno joystickiem może być po jakimś czasie utrudnieniem w obsługiwaniu nr. płyt CD tj. gdy będziemy chcieli dać głośniej a przechylimy niechcący gałkę w bok to czy przypadkiem nie przełączymy jakiś funkcji jak np następny utwór lub coś w tym stylu?
Hmmm to by było dyskwalifikujące jak dla mnie :/

Ostatnio edytowano 12 sierpnia 2008, 11:03 przez skrabo, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2008, 10:58 
Przyjaciel forum

W następcy nie ma ale jest tutaj :

http://www.allegro.pl/item412674833_alp ... ratis.html

Widzę również czerwone podświetlenie.Pozostaje kwestia sprawdzenia wejścia usb ( jest pod panelem? ).No i cena nieco wyższa ale masz i CD i Usb.

http://www.alpine.com.pl/fileadmin/Flas ... index.html

Powyżej katalog Aktualny katalog Alpine na Polskę. :) Miłej lekturki.Dodam że o ile dobrze widzę istnieje możliwość podłączenia odtwarzacza mp3 za pomocą przejściówki.Wrzucasz empetruchę na półeczkę i masz duuuuuż płytek do wyboru.Lepsze od samego usb.

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, 09:14 
Przyjaciel forum

Cóż zwolenników Pioneera nie ma więc wybór jest prosty :rotfl: :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, 10:47 
Forumowicz

Całkiem niedawno kupiłem wspominane przez Ciebie radyjko PIONEER DEH-4000UB,ja przy wyborze kierowałem sie głownie tym,jak radio bedzie komponowało sie na konsoli(fotki w galerii)co do Twoich obaw odnośnie joya,to nie jest az tak zle,joy nie chodzi przesadnie lekko tak wiec przełącznie utworu podczas gdy chcemy zrobić głosniej ,raczej sie nie zdarza.

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, 15:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Ja bym brał Pioneera, ładniejszy, ma wejście usb i słyszałem że Pioneer w swojej klasie jest najlepszy, ja już mam drugiego Pioneera i jest ok. Jak będę miał kase to zmienie sobie właśnie na takiego Pionnera DEH-4000

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, 15:48 
Uzależniony od forum :)

Witam!

Wiec tak, jako dlugoletni fan marki Pioneer uzytkuje obecnie radio firmy...SONY...jeden z gornych modeli z poprzednego roku :) Musze przyznac, iz obsluga jest bardzo intuicyjna, wyglad stonowany i nie kłujący po oczach a jakosc dzwieku conajmniej taka sama jak w podobnych modelach Pionka. Takze mity o jakosci Sony uwazam za bzdurne, chociaz nie powiem kupowalem radyjko z lekkim poddenerwowaniem :)

Aktualne modele Pionka stylistycznie nie sa zyt ciekawe :/ Wymieniony przez Ciebie model DEH4000 mam fabrycznie zamontowany w Octavii II i musze stwierdzic jedno - porażka po calosci!!! Wyglad na zdjeciach jest duzo lepszy niz w rzeczywistosci. Obsluga radia jest dosyc problematyczna a maksymalnie okrojona ilosc przyciskow na panelu tylko to pogarsza.Zeby cokolwiek znalezc trzeba sie na klikac tym cholernym joystickiem, ktory pracje z dosc duzym oporem.Jakosc dzwieku tez niestety jest conajmniej srednia :/

Na Twoim miejscu dozbieral bym pieniazkow i kupil cos za 500-600zl albo poszukal czegos uzywanego na gwarancji.

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2008, 07:42 
Forumowicz

maku325i napisał(a):
joy nie chodzi przesadnie lekko tak wiec przełącznie utworu podczas gdy chcemy zrobić głosniej ,raczej sie nie zdarza

Właśnie tego się obawiałem :kwasny: "raczej" :kwasny: tak jest podobnie z najtańszym modelem pionka na cd/mp3/wma - przyciski są tak blisko pokrętła że czasami niechcący zmieniamy floder bądź utwór co moim zdaniem trochę draźni :kwasny:
Kornelio napisał(a):
Wiec tak, jako dlugoletni fan marki Pioneer...
...musze stwierdzic jedno - porażka po calosci!!! Wyglad na zdjeciach jest duzo lepszy niz w rzeczywistosci. Obsluga radia jest dosyc problematyczna a maksymalnie okrojona ilosc przyciskow na panelu tylko to pogarsza.Zeby cokolwiek znalezc trzeba sie na klikac tym cholernym joystickiem, ktory pracje z dosc duzym oporem

Hmmm tu mi dałeś teraz dużo do myślenia :zakrecony: powiem szczerze że właśnie tego się obawiałem :szok: i nie chciałem usłysześ takiej opinii bo przyznam się że wcześniej miałem do czynienia aż z 3-ema radyjkami firmy Pioneer (najpierw jakiś kaseciak, później CD i niedawno CD/MP3/WMA) i byłem bardzo zadowolony ale chyba pora zmienić firmę :zdegustowany:
Dzięki chłopaki za pomoc! Naprawdę dużo mi pomogliście!

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2008, 09:47 

Tu masz radyjo w cenie jaka Ciebie interesuje i ktore bedzie pasowac i wygladem i podswietleniem:

http://www.allegro.pl/item414378138_son ... atis_.html

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2008, 10:12 
Forumowicz

Dzięki Kornelio ale tego typu wygląd mnie nie satysfakcjonuje. Jak SONY to tylko coś takiego jak CDX-GT828U ale to już prawie 600zł i nie wiem czy jest sens wydawać około 100 - 150zł więcej niż radja nad którymi się zastanawiam...
...a zastanawiam się nad ALPINE iDA-X300 i ALPINE CDE-9874RR.
Podejrzewam że któreś z tych dwóch radyjek wybiorę, no chyba że ktoś coś jeszcze ciekawego mi podsunie w ostatniej chwili. Innowacja (iDA-X300) kontra klasyczne radio Alpine (CDE-9874RR) sam nie wiem co wygra :P

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2008, 12:27 

pewnie ze jest sens...i co ciekawe to slychac :)

Tytuł:
PostNapisane: 16 sierpnia 2008, 16:48 
Forumowicz

Dzisiaj widziałem w sklepie radyjko PIONEER DEH-4000UB i dobrze że nie kupiłem tego radia w ciemno! Na zdjęciach owielo lepiej się prezentuje niż w rzeczywistości i mam duże zastrzeżenia co do pokrętła-joysticka które cholernie ciężko się przekręca :/ ogólnie nie polecam! :dobani: Nie spodziewałbym się tego po firmie Pioneer bo zawsze ją chwaliłem. Miejmy nadzieję że to tylko taki jeden niezbyt udany model :P

Tytuł:
PostNapisane: 16 sierpnia 2008, 17:11 

Moje BMW: e60
Kod silnika: M54b25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134731
ja mam to radyjko co mówisz skarbo i jakoś na niego nie moge narzekać sprawuje sie bez zarzutów :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 18 sierpnia 2008, 13:48 
Forumowicz

kickboxing1 napisał(a):
ja mam to radyjko co mówisz skarbo i jakoś na niego nie moge narzekać sprawuje sie bez zarzutów

chodzi ci o ALPINE iDA-X300 czy PIONEER DEH-4000UB?

Zresztą nieważne bo zamówiłem już ALPINE iDA-X300 :] zdam relacje jak zamontuję (na weekend) jak będzie czas ;) pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 12:52 
Forumowicz

Witam ponownie :)
Radio już zamontowane!
Powiem szczerze jak to wszystko wyglądało :P
Po odebraniu paczki od kuriera miałem małą wątpliwość co do wyboru radia ale po rozpakowaniu pudełka wszystkie wątpliwości zniknęły. Pełnię satysfakcji doznałem po zamontowaniu radia w aucie a dlaczego?? Już wam tłumaczę!
Wspomnę że radio kosztowało mnie 455zł. Uważam że jakość wykonania jest warta tych pieniędzy. Pokrętło pięknie i bez większych oporów obraca się z lekko wyczuwalnym przeskakiwaniem co 1 volumin :ok: Obsługa radia jest dziecinnie prosta! Pokrętłem wybieramy różne funkcje i potwierdzamy przyciskiem w środku gałki (enter). Wyświetlacz w dwóch liniach bardzo czytelny (białe podświetlenie). Poza funkcjonalnością, jakością i wyglądem najwarzniejszą cechą ALPINE iDA-X300 spewnością jest...
Czego szczerze mówiąc się niesopodziewałem że aż tak będzie wyczówalna.
...jakość dzwięku! :ok: Jak dla mnie rewelacja!! A pewnie zapytacie dlaczego? I tu wam już tłumaczę. Posiadałem w swojej bawarce originalne radio Blaupunkt na kasetkę ze zmieniarką na 10 płyt w bagarzniku. Oryginalne głośniki firmy Nokia które uważam za bardzo słabe :dobani: Grało to naprawdę beznadziejnie! A tu nagle po zmianie radyjka mała niespodzianka!! Nawet nie pomyślałbym że taka będzie duża różnica dzwięku po zamontowaniu i ustawieniu barwy w radiu! Pewnie zrywają już boki ze śmiechu co niektórzy!! Melomanem zapewne nie jestem ale uważam że nawet taki lajik jak ja usłyszy zmianę dzwięku w swoim samochodzie :ok:
Achaa jeszcze jedna sprawa! Śmieszne może się zdawać że piszę tu o dzwięku a radio jest na mp3 (wejście USB) które wiadomo że daje gorszą jakość dzwięku! Tu stanowczo zaprzeczę ponieważ straty są naprawdę znikome jak nagrywamy mp3 w jakości 320 kilobitów na sekundę (kbps). Do tego trzeba wspomnieć że radio posiada przetwornik 24-Bit'owy :ok:
Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuję Wam za Wasze wypowiedzi w moim temacie! Na koniec jeszcze mam dla was 2 zdjęcia wspominanego przeze mnie radia ;)
Obrazek

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1