Niestety w serwisach wulkanizacyjnych często nie mówią, że ZR zabezpiecza felgę przed bąblami, bo albo chcą sprzedać gorsze oponki albo też po prostu nie maja pojęcia o tym, bo sami takich opon nie użytkują na co dzień. W warsztacie wulkanizacyjnym, gdzie ja wymieniam opony pracownik był w szoku co do przydatnosci ZR, wiedział że to tylko "ogólnie wzmocniona opona", no ale skąd miał wiedzieć jak sam pomyka Tico i ma mało klientów zainteresowanych typowymi niskoprofilówkami. ZR generalnie oznacza wzmocnioną oponę przez co możliwa jest na niej jazda z wyższą prędkością , ale to jest najmniej istotne przy niskoprofilówce. Chodzi o to, żeby wzmocniona ścianka boczna chroniła przed bąblami powstającymi na profilu.
Ja od X lat jeżdżę na dużych felgach i niskoprofilówkach i jest to dla mnie oczywiste, z resztą każdy kto jeździ na niskoprofilówkach o tym wie, a jak nie to się dowie jak zastanie uszkodzona oponę.

Ja również zanim sobie to uświadomiłem musiałem się trochę wykosztować niepotrzebnie na nowe komplety, bo uszkodzonych nie wymieniają za darmo a naprawić tego się chyba nie da.
Fakt, można na czymś takim podróżować, bez gumy też można bzykać z nadzieją, że partnerka w niechcianą ciąże jednak nie zajdzie, ale to chyba nie o to chodzi.
Tak na marginesie nieco dziwię się, że jest jakiś problem z dostępnością ZR-ek, bo w warsztacie wulkanizacyjnym, gdzie ja kupuję opony wszystkie oglądane przeze mnie niskoprofilówki miały ten symbol, ale być może dlatego, że takie firmy jak Goodyear, Continental, Dunlop itp. mają takie w standardzie.