BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 20:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Stukot niewiem skad
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 11:32 
Częsty bywalec

Moje BMW: 325i
Kod silnika: M50B25 Vanos
Witam! Mam znowu problem z autem! Mam dziwny stukot z tylu auta przypomina mi dzwięk patyka obijającego sie o szprychy koła od roweru... ? nie szukałem na ten temat nic bo nawet niewiem o czym mam szukać!

Mam jeszcze jedno pytanie jak jest u was z awaryjnościa waszych BMW?? Bo mnie już szlak trafia bo co zrobie 1 zeczy sypie sie następna. Mam auto juz z 3 miesiące i ciagle musze cos naprawiać. Staram sie urzytkować autko normalnie, wiadomo czasem sie da buta ale to chyba nic zlego.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 12:39 
Pierwsze kroki

witaj jest to naormalne przy starszych samochodach,czasami lubi się coś popsuć,zwłaszcza jak nie wiesz kto jak wcześniej użytkował samochód.
czy to sie dzieje podczas jazdy,czy przy ruszaniu?
Czy jak jedziesz po dziurach?

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 12:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: Wierne
Kod silnika: M52B28
michal1986 napisał(a):
Mam jeszcze jedno pytanie jak jest u was z awaryjnościa waszych BMW?? Bo mnie już szlak trafia bo co zrobie 1 zeczy sypie sie następna. Mam auto juz z 3 miesiące i ciagle musze cos naprawiać. Staram sie urzytkować autko normalnie, wiadomo czasem sie da buta ale to chyba nic zlego.

ja wychodze z założenia że lepiej zapobiegać niż leczyć i wole za wczasu wymieniać (i na oryginalne części)
michal1986 napisał(a):
Witam! Mam znowu problem z autem! Mam dziwny stukot z tylu auta przypomina mi dzwięk patyka obijającego sie o szprychy koła od roweru... ? nie szukałem na ten temat nic bo nawet niewiem o czym mam szukać!

a kiedy słychać ten stukot?
możliwe że masz pękniętą sprężyne z tyłu i uderza o reszte, możliwe jest też że tuleja wewnętrzna tylego wachacza się wysypała (ta co głęboko chodzi w bude) i stuka wachacz.

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 12:48 
Forumowicz

też mam taki dźwięk w tylnym prawym kole :( to na pewno nie sprężyna bo je wymieniałem.Dźwięk jest ten mocno słyszalny jak się jedzie po dziurach.I naprawdę nie wiem co to może być....

PS:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=478817658
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=478827186
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=478829958

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 20:06 
Forumowicz

Jak masz hamulce bębnowe to rozbierz bęben i zajrzyj może coś sie urwało szczęka czy coś

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 20:28 
Forumowicz

Moje BMW: E36 cabrio
Kod silnika: M52 B28
Ja mam z tyl tarczo bębny i ostatni tez mialem takie metaliczne odgłosy z koła z tył, rozebralem ściągnołem tarczę i okazało sie iż spręzynka, ktora czyma szczęke od recznego sie wysypala i zmielilo ją w środu i luzno tam potem latała i z tąd ten dzwiek.

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 20:32 
michal1986 napisał(a):

a nie zakładałeś przypadkiem w międzyczasie innych kół? albo ręczny Ci się nie rozsypał?

michal1986 napisał(a):

Z awaryjnością jest bardzo dobrze. U mnie piszczy to, co musi, bo jest stare i trzeba wymienić to, co się zużywa :) jak w każdym samochodzie. Poza tym, jeśli chodzi o niespodzianki, to takich raczej nie ma w ogóle :)

Poza tym, tak jak napisałem Ci w galerii. Za tą cenę, co kupiłeś auto z takim motorem, nie ma szans, żeby było wszystko dobrze. Wystarczyło kupić jakiś mały młynek, jeśli chciałeś robić bezstresowo kilometry, albo wsiąść do autobusu i poczekać. Tak to jest ze starymi siepami.

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 20:35 
Częsty bywalec

a wiec tak mam 4 hamulce tarczowe,
dzwiek ten jest jak sie dodaje gazu lub jak puszcze pedał gazu całkowicie. Jak sie wcisnie gaz to czestotliwość wzrasta, aby ucichło wystarczy wcisnąć sprzeglo. Na luzie niema zadnych objawow na postoju jak i podczas zjady mozna dawac gaz do bulu i nic... Dodam ze dzwięk ten jest dość głośny i bardziej go słychać na zewnątrz auta.
W piatek mialem wymienianą gume co łączy skrzynie z wałem czy mozliwe ze cos fachowcy zle skręcili?

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 21:02 
Częsty bywalec

..::CZARNY::.. napisał(a):
Poza tym, tak jak napisałem Ci w galerii. Za tą cenę, co kupiłeś auto z takim motorem, nie ma szans, żeby było wszystko dobrze. Wystarczyło kupić jakiś mały młynek, jeśli chciałeś robić bezstresowo kilometry, albo wsiąść do autobusu i poczekać. Tak to jest ze starymi siepami.

a i tu sie mylisz bo przez 1 miesiac zrobilem kupe kilometrow i aby sprawdzic czy jest sens zostawic to auto, test przeszedl pomyslnie i zalozylem gazm jak na zlosc nic sie nie psulo, zrobilem tylko to co musialem (oleje, filtry, klocki). Dobra niewazne teraz to i tak juz niemam wyjscie jak usunąc ta usterke i mieć nadzieje ze bedzie juz wszystko ok bo nieoplaca mi sie juz jej sprzedawać.

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 21:07 
michal1986 napisał(a):
W piatek mialem wymienianą gume co łączy skrzynie z wałem czy mozliwe ze cos fachowcy zle skręcili?

no pewnie, bardzo możliwe, że to to. albo podpora wału? dyfer?

michal1986 napisał(a):
a i tu sie mylisz bo przez 1 miesiac zrobilem kupe kilometrow

no ciekaw jestem, ile zrobiłeś w ten miesiąc. 10tyś? 50tyś? 100tyś?

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 21:16 
Częsty bywalec

no ok 7 tys... i autko smigalo bez zazutu...
dyfer to mi koles powiedzial ze jest w stanie idealnym, bo juz chcieli mi go wczesniej wymieniac (inny spec), a ten stwierdzil wlasnie ta gume i z tego co mi mowil to poprzegladal reszte wszelakich laczników i mialy być ok na najblizsze XXXX km, a tu ledwo 100 zrobilem

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 21:29 
michal1986 napisał(a):
no ok 7 tys... i autko smigalo bez zazutu...

mało :)

Tytuł:
PostNapisane: 24 sierpnia 2008, 21:32 
Częsty bywalec

teraz to i ja wiem :kwasny: no ale teraz to jak to sie mowi musztarda po obiedzie...

Dobra ale co z tym stukaniem?? zajade jutro do tego warsztatu i im powiem pewnie dojda co jest ale chcialbym mieć od was jakies sugestie zeby mnie nie naciagneli na kolejne pln

Tytuł:
PostNapisane: 26 sierpnia 2008, 09:10 
Częsty bywalec

powracam do tematu... bo wczoraj jezdzilem autem i bylo wszystko ok stukot uststal... a dzis rano stuknelo kilkanaście razy i ustalo... Malialem wymieniany lacznik walu ze skrzynia i byl sciagany caly wal czy mozliwe ze sie tam cos musi dotrzec?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1