BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 06:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Świadomośc klasy samochodu.
PostNapisane: 2 września 2008, 20:52 
Pierwsze kroki

Witam serdecznie :)
Przyszła mi na myśl taka refleksja.
Zauważyć się da, że w Polsce przybywa aut klasy wyższej, z racji niskiego kursu euro i tego, że po prostu te auta tanieją. A ludzie chcą zaznać luksusu, zwłaszcza, że można go mieć za cenę nowej Pandy.
Drugą sprawą wiążącą się z tym, jest to, że spora część ludzi, nie dorosła jeszcze do utrzymania samochodu na poziomie klasy wyższej :(
Dziś chodząc po komisach, dostrzegłem, że większość aut sprowadzonych, jeżdżonych przez 2-3 lata w naszym kraju to po prostu kible.
Sporo ludzi nie ma pojęcia, że samochód z segmentu E ( pomijając już auta z półki lux) to nie auto dla przeciętnego zjadacza chleba, nawet gdy kosztuje 15% ceny nowego auta.

Często widzę auto pokroju e38, A6 C5 z pękniętymi kloszami, tłukącym przegubem, wyrobioną kolumna kierowniczą. Właściciele takich aut nie robią z tym nic , bo ich na to po prostu nie stać.
A potem stoi pełno szrotów, zazwyczaj 10 - letnich, głownie nie nadających się do niczego.

Pamiętam, że gdy miałem e34 i stwierdziłem, że mnie nie stać na utrzymanie, natychmiast sprzedałem. A było to 525i w idealnym stanie. Kupiłem Renault 19 i bujałem się tym 3 lata.
Ale wiedziałem, że jak mi coś padnie, to to naprawie i będzie to nadal autko sprawne.

Więc chyba nie warto porywać się motyką na słońce, bo nie sztuką jest auto kupić, tylko utrzymać ... ;)

Może nie jest to temat do rozciągłej dyskusji, ale mnie jakoś tak wzięło ... ;)

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2008, 20:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 3288888888
Troche masz w tym racji, ale jest też duzo ludzi co dbaja o samochody. Zalezy duzo od czlowieka czy ma zamilowanie do motoryzacji czy tylko samochod sluzy z przemieszczania sie z punkty "A" do punktu "B". Lecz i nie ktorzy nie maja czasu zajac sie tym samochodem lub nie maja pieniedzy zeby dokladac , i jezdza dotad az stanie na srodku drogi.Ale tego nikt nie zmieni byli,sa i beda tacy ludzie co dbaja i nie dbaja.NIGDY TO SIE NIE ZMIENI!

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2008, 21:23 
Częsty bywalec

Niezależnie od klasy samochodu są właściciele którzy wymieniają wszystko na czas, nic nie może pukać, stukać. A są też tacy którzy jeżdżą tak jak kolega napisał "aż nie stanie".

Ale masz rację, że często młodzi ludzie kupują auta pokroju 7er nie mając pojęcia o kosztach utrzymania takiego auta (paliwo i ubezpieczenie to nie wszystko :P ). Bo przecież on się musi pokazać w 7er która przy nim upada, jemu polo czy golfem nie wypada się przed kumplami pochwalić :zdegustowany:

Cieszmy się, że jest wielu miłośników samochodów którzy się nimi należycie opiekują :padam:

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2008, 21:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
Hehe temat stary jak świat. :) Za przykład służą moi koledzy - podejście pod tytułem mam auto, ma jeździć ja dokładać nie będę.Kolo chce kupić A4 i praktycznie samo będzie jeździło i nic nie trzeba robić bo z niemiec jest.Stereotypy rządzą a ludzie powielają je dalej.A potem okaże się że trzeba wymienić cały przedni zawias i auto pójdzie w świat.

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2008, 21:41 
Pierwsze kroki

;)

Pamiętam, jak sąsiad latał wk**** po tym jak zobaczył rachunek za wymianę wszystkich amortyzatorów w W210 :hyhy:
Wcześniej jeździł Passatem B4.
On akurat sumiennie dba o auto, ale był zdziwiony, że to taki przeskok :P

Ale są tacy, którzy by ich nie wymienili, choćby się rozkraczył ... bo za co ... A mogli sobie kupić auto, na które ich stać :)

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2008, 21:44 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
kimach napisał(a):
;)

Pamiętam, jak sąsiad latał wk**** po tym jak zobaczył rachunek za wymianę wszystkich amortyzatorów w W210 :hyhy:
Wcześniej jeździł Passatem B4.
On akurat sumiennie dba o auto, ale był zdziwiony, że to taki przeskok :P

Ale są tacy, którzy by ich nie wymienili, choćby się rozkraczył ... bo za co ... A mogli sobie kupić auto, na które ich stać :)

Tak, ale są też tacy ktorzy mają za co a i tak nie kupią, bo jest to jeszcze kwestia mentalności.

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2008, 22:26 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57D30
Maćku masz rację, jest właśnie mentalność.Tylko co kieruje tą mentalnością?Co powoduje że nawet jak ma to nie kupi.Bo po co bo przecież jeździ.Bo Ci producenci walą w kanał bo nie trzeba wymieniać.Skąpstwo? Głupota? Brak wyobraźni ?

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, 16:33 
Pierwsze kroki

http://www.autoscout24.pl/Details.aspx?id=vykgetlvweax

Chyba po nią pojadę :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2008, 10:41 
Uzależniony od forum :)

Coś w tym jest, dlatego tak szybko zrezygnowałem z E38, jak koledzy mi powiedzieli o kosztach. Wolałem kupic e34.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1