BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 06:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Budowlane - kierownik budowy - jaki jest sens tego człowieka
PostNapisane: 3 września 2008, 19:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
.....jak wyżej

u mnie budynek postawiny w stanie surowym "otwartym"

kier. bud. był raz na samym poczatku.

Znajomi mieli tez podobne sytuacje. Podchodzą do sprawy max olewająco

Za co się płacie takiemu człowkowi......czy tylko za uzupełnianie dziennika budowy...?

Mało tego......jak do niego dzwonie to do końca nie wie z kim rozmawia

tragedia.....

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, 20:35 
Uzależniony od forum :)

Funkcja kierownika budowy polega najogólniej mówiąc na nadzorowaniu, kierowaniu robotami budowlanymi. Odpowiada za prowadzenie dziennika budowy i bierze odpowiedzialność za nieprawidłowości.

pionow napisał(a):
u mnie budynek postawiny w stanie surowym "otwartym"

kier. bud. był raz na samym poczatku.

Znajomi mieli tez podobne sytuacje. Podchodzą do sprawy max olewająco

Niestety tak przeważnie podchodzą kierownicy budowy do klientów, nie wszyscy, ale większość. Pracuję w Nadzorze budowlanym, to często się z nimi spotykam, z ich niekompetencją również...

Prawda jest taka, że kierownik to najczęściej starsza osoba, która zdobyła uprawnienia za poprzedniego ustroju, gdzie wystarczyło ukończenie policealnego 2-letniego studium aby zdobyć uprawnienia kierownika. Teraz trzeba skończyć studia, odbębnić staż, a potem zdać egzamin, który niemało kosztuje. jakby łatwiej było je zdobyć to młodsi, kompetentni, starający się lub bardziej obrotni wyparli by tych "olewaczy"

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, 21:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
u mnie kierownik budowy się nie pokazywał aż do momentu zbrojenia stropu, po czym wkurzył mnie niemiłosiernie próbując mi pokazać, że wie lepiej niż murarz z 30-letnim doświadczeniem

podzwoniłem po kilku kierownikach budowy, inspektorach nadzoru i okazało się, że kierownik się nie zna, po tym jak narazie go nie widziałem, a już mieszkam

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, 21:49 

Kucharz napisał(a):
po tym jak narazie go nie widziałem, a już mieszkam

a wiesz ile to kosztuje :?: ;) Przed zamieszkaniem trzeba zgłosić dom do użytku. Niestety takie prawo w Polsce, że za wybudowany dom za własne pieniądze i zamieszkanie w nim można zapłacić karę :kwasny:

Kierownik jest potrzebny do odbioru budynku. powinien pozałatwiać papiery, wypełnić dziennik budowy i napisać oświadczenie o zakończeniu.

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, 21:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e31 850i
Kod silnika: M70B50
wiem wiem Sylwku, wsio haraszo ;)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, 22:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: m57
Sylwek_ch napisał(a):
kierownik to najczęściej starsza osoba, która zdobyła uprawnienia za poprzedniego ustroju, gdzie wystarczyło ukończenie policealnego 2-letniego studium aby zdobyć uprawnienia kierownika. Teraz trzeba skończyć studia, odbębnić staż, a potem zdać egzamin, który niemało kosztuje. jakby łatwiej było je zdobyć to młodsi, kompetentni,

...nie do końca; mam nacodzień do czynienia z kier.budowy - mimo, ze są to osoby z poprz. pokolenia, to ukonczyli pełne studia, mają sporą wiedzę i doświadczenie; jednoczesnie pracuję też z młodymi - trudno tu jeszcze mówic o "kompetencjach", bo te przyjdą jak teoria zostanie poparta praktyką, często natomiast jest tzw. przerost formy nad treścią - przychodzi chłopak, który pierwszy raz w życiu zapedził się na plac budowy, ale wydaje mu się, że jako świeżutki absolwent wszystkie rozumy pozjadał. :znudzony:

na pewno są też tacy, o jakich piszesz, ale trochę za bardzo uogólniasz ;)

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2008, 06:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Sylwek_ch napisał(a):
a wiesz ile to kosztuje :?: ;) Przed zamieszkaniem trzeba zgłosić dom do użytku. Niestety takie prawo w Polsce, że za wybudowany dom za własne pieniądze i zamieszkanie w nim można zapłacić karę :kwasny:

Kierownik jest potrzebny do odbioru budynku. powinien pozałatwiać papiery, wypełnić dziennik budowy i napisać oświadczenie o zakończeniu.

a ile lat mozna mieszkac bez odbioru budynku?

10?
20?

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2008, 06:44 
Przyjaciel forum

pozwol. na budowe masz na 10lat więc w tym czasie powinienes zgłosić; o ile się orientuję - przy domkach jednorodzinnych, jeżeli nie masz tego wyraźnie wpisanego w pozwoleniu - wystarczy ci twoje zgłoszenie do nadzoru i brak zastrzeżeń z ich strony /nie musi dostac decyzji odbiorowej/

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2008, 07:06 

pionow napisał(a):
a ile lat mozna mieszkac bez odbioru budynku?

10?
20?

można mieszkać i 100 lat jeśli nikt się nie przyczepi ;) Ale lepiej odebrać zaraz po zakończeniu, bo wtedy można wystąpić do energetyków o zmianę taryfy na tańszą, nie budowlaną (która ostatnio podrożała). Do kredytu też potrzebna jeśli ktoś chce wziąć. I jeszcze jedno i pewnie najważniejsze, że po 20 latach ciężko będzie odszukać dziennik budowy, kierownika i pozałatwiać wszystko. Znam już kilka takich przypadków, że ludzie od razu tego nie załatwili, teraz kierownik już nie żyje, lub nie wiadomo gdzie mieszka, dziennik zaginął itp.

anya napisał(a):
...nie do końca; mam nacodzień do czynienia z kier.budowy - mimo, ze są to osoby z poprz. pokolenia, to ukonczyli pełne studia, mają sporą wiedzę i doświadczenie; jednoczesnie pracuję też z młodymi - trudno tu jeszcze mówic o "kompetencjach", bo te przyjdą jak teoria zostanie poparta praktyką, często natomiast jest tzw. przerost formy nad treścią - przychodzi chłopak, który pierwszy raz w życiu zapedził się na plac budowy, ale wydaje mu się, że jako świeżutki absolwent wszystkie rozumy pozjadał. :znudzony:

na pewno są też tacy, o jakich piszesz, ale trochę za bardzo uogólniasz ;)

tak, uogólniam :) Są kierownicy, którzy naprawdę znają się na swojej pracy, interesują się swoimi budowami i mają duże doświadczenie :) Ale są i tacy, którzy jakoś tam skończyli te technikum 30 lat temu, do inwestora przyjeżdżają tylko po pieniądze po zakończeniu, nie wspominając o błędach ort. w dzienniku :]

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2008, 07:10 
Przyjaciel forum

Sylwek_ch napisał(a):
Ale są i tacy, którzy jakoś tam skończyli te technikum 30 lat temu, do inwestora przyjeżdżają tylko po pieniądze po zakończeniu

pewnie się zdażają; ja mam do czynienia z mieszkaniówką wielorodzinną, więc u mnie inaczej to wygląda, ale pewnie przy zlec. indywidualnych często mozna trafić na takie "perełki", o jakich piszesz :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2008, 07:14 

anya napisał(a):
pozwol. na budowe masz na 10lat więc w tym czasie powinienes zgłosić; o ile się orientuję - przy domkach jednorodzinnych, jeżeli nie masz tego wyraźnie wpisanego w pozwoleniu - wystarczy ci twoje zgłoszenie do nadzoru i brak zastrzeżeń z ich strony /nie musi dostac decyzji odbiorowej/

wg nowych przepisów, które obowiązują od bodajże 22 sierpnia br. roku pozwolenie na budowę jest ważne 3 lata, wcześniej było dwa lata. I przerwa w budowie nie może być dłuższa niż 3 lata, wcześniej 2 lata. A budować można w nieskończoność, al;e trzeba pilnować tych przerw.

anya napisał(a):
ja mam do czynienia z mieszkaniówką wielorodzinną, więc u mnie inaczej to wygląda, ale pewnie przy zlec. indywidualnych często mozna trafić na takie "perełki", o jakich piszesz :kwasny:

wielorodzinne, zakłady przemysłowe, duże sklepy to inna bajka. Tam muszą być osoby kompetentne, z którymi aż chce się współpracować ;)

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2008, 07:58 
Przyjaciel forum

Sylwek_ch napisał(a):
Tam muszą być osoby kompetentne

no chyba właśnie nie do końca :wstyd:
o 2-letniej przerwie /a teraz jak mówisz - 3-letniej/ wiedziałam, ale o tym wygaśnięciu pozwol. powiedziała mi własnie osoba mgr inż uprawniobna /od kilku lat/ - po Twoim poście zrobiłam ... "zapytanie" WTF, i się dowiedziałam, że "kiedys tak było".. :|

a z mieszkaniem bez zgłoszenia ... wszystko ok, póki nie trafi się życzliwy sąsiad ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1