Zgodnie z prośbą odpowiadam.
Jeśli chodzi o AC to wiadomo, że każda firma ubezpieczeniowa ma swoje ogólne warunki ubezpieczenia czy owu i trzeba je bardzo dokładnie czytać, ale to wiadomo rzecz.
jeśli chodzi o:
WARTA - najgorsza firma ubezpieczeniowa na rynku (jeśli nie naj... to napewno ścisła czołówka) - szkoda AC = zamienniki i nieznana amortyzacja liczona w oparciu o merkantylny ubytek wartości auta (tak sobie to fajnie nazwali), czyli płacisz składkę i nie wiesz jaka będzie amortyzacja przy szkodzie - obłęd, a poza tym bardzo utrudniony kontakt z działami likwidacji, absolutnie nikt nie odbiera telefonów, ale o ile dobrze pamiętam to w opcji warsztat (nie wycena) jest full odpowiedzialność bez amortyzacji
PZU - co na plus dla nich to to, że szkody AC rozliczają na podstawie oryginałów minus amortyazja zgodnie z owu czyli od 15 do 50%, lipa pod tym względem, że chyba nie ma możliwości wykupienia amortyzacji wogóle, dwa warianty - wycena, warsztat - do wyboru kto co zamierza w przypadku szkody, ale zazwyczaj obie sprowadzają się do jednej kwoty z tym, że przy warsztat powiększonejo VAT z faktury za naprawę i ewentualnie nieco wyższą stawkę za rgb
HESTIA - kręci jak wszystkie, na pewno liczą zamienniki, amortyzacja do 60%, i bardzo trzeba uważać na sumę ubezpieczenia - liczą wartość na dzień szkody i w razie czego walą odszkodowanie w dół o procent niedoubezpieczenia
PTU - zamienniki są na porządku dziennym

więcej szczegółów nie znam bo mam z nimi pakt o nieagresji (wykonuję dla nich oględziny
COMPENSA - nie miałem przypadków szkód AC częściowych, tylko kilka całkowitych i na całkach obcinki robili, zresztą obsługuje ich AUTO EKSPERT i wiem, że lecą po bandzie (pracują też dla PZMOT, interrisk)
ALLIANZ - MAJĄ ZAPIS W OWU, ŻE ROZLICZENIE WYŁACZNIE NA ZAMIENNIKACH, A JAK NIE MA ZAMIENNIKA TO WALĄ 50% AMORTYZACJI NAWET PRZY NOWYM AUCIE!!!!
Generalnie prawie wszystkie firmy wpisują w owu, że rozliczenie w oparciu o Eurotax lub Audatex, a oba systemu mają bazę zamienników.
Bardzo dobrze można się dogadać z taką firmą jak Concordia Polska - miałam kilka spraw, ale OC przeciw nim i każdą zakończona ugodą na telefon bez sądu. Warto też sprawdzić ofertę HDI Asekuracja.
Mój koleś ma czteroletnią corollę (a fuj....) i jak ubezpieczał robiliśmy rozeznanie i padło chyba na Liberty Direct lub Commercial (już dobrze nie pamiętam, ale mogę ustalić) bo tam była opcja wykupu udziałów własnych no i przede wszystkim amortyzacji i rozliczenia na oryginałach.
A w kwestii kradzieży pojazdu to zawsze tak było, że firma wyplaca odszkodowanie według wartości rynkowej pojazdu na dzień szkody oczywiście z uwzględnieniem stanu, wyposażenia, przebiegu itp, a suma ubezpieczenia to jedynie przybliżona wartość pojazdu, a głównie górna granica odpowiedzialności.
A podsumowując krótko odkąd są zmienniki to każda prawie każda polisa AC jest o kant dupy. Jeśli chcesz po dzwonie naprawić auto w ASO na oryginałach to zawsze wybieraj opcję warsztat tylko wcześniej sprawdź czy owu precyzują kwestię części, bo jeśli nie ma mowy o zamiennikach to wybór należy do ciebie. A jeśli chcesz dostać gotówkę to polecam mimo wszystko pzu, nie wnikają tylko płacą to co mają w Audatexie minus amortyzacja i następny proszę

choć i na tym zawsze coś skroją
Jeśli pomogłem to cieszę się bardzo, a w razie dalszym pytań służę radą.