BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 00:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E32] Pokrzywione zawory, połamane popychacze
PostNapisane: 20 września 2008, 15:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
Witam
Jest problem znajomemu w 735i e32 przeskoczył łańcuszek i zawory zaczeły walic w tloki (wg licznika ok 220tys), prawdopodobnie wszystkie sa krzywe, 4 popychacze sa złamane.
i moje pytanie jest takie czy remontować silnik tzn wymiana głowicy rozrzadu itp
czy kupic drugi silnik M30B35. i jesli ktos ma namiary na dawce silnika albo kogos kto takowy posiada lub komletna głowice to prosil bym o namiary

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Pokrzywione zawory, połamane popychacze
PostNapisane: 20 września 2008, 15:13 
Forumowicz

Santino napisał(a):
Witam
Jest problem znajomemu w 735i e32 przeskoczył łańcuszek i zawory zaczeły walic w tloki (wg licznika ok 220tys), prawdopodobnie wszystkie sa krzywe, 4 popychacze sa złamane.
i moje pytanie jest takie czy remontować silnik tzn wymiana głowicy rozrzadu itp
czy kupic drugi silnik M30B35. i jesli ktos ma namiary na dawce silnika albo kogos kto takowy posiada lub komletna głowice to prosil bym o namiary
ściągnij z Niemiec nowy silnik. Przecież teraz silnik to cześć wymienna. powiem że ja nie chciał bym jeździć na takim silniku po naprawie.

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2008, 15:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: E36 318i
Kod silnika: M40B18
To zależy jaki był ten silnik w E32 znajomego, jeśli dobry to ja bym remontował, bo kupując cały silnik nie wiesz tak właściwie co kupujesz, a po remoncie masz auto pewne i nawet w lepszej kondycji niż przed przeskoczeniem łańcuszka, takie jest moje zdanie. :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2008, 15:37 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Najpierw zdejmij głowicę, zobacz jak wyglądają tłoki czy się nie połamały(bo też się zdarza jak zawory z tłokami się spotkają a tu nawet popychacze połamane), sprawdź czy tłoki nie mają luzów.
Jeżeli blok będzie ok to proponuje naprawić silnik, będziesz wtedy wiedział co masz.
Proponował bym kupić drugą używaną głowicę sprawdzić ją na szczelność, kupić nowy rozrząd i jeździć.

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2008, 15:38 
Częsty bywalec

kolega wyżej dobrze mówi koszty będą porównywalne a w przypadku remontu wiesz co masz, chyba że gdzieś od znajomego i z pewnego źródła zdobyć zdrowy silnik ..

Była e36 '92 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=50317&start=20

E30 qp m20b20 '83 :) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=59193&start=20&hilit=m20b20

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2008, 16:30 
Forumowicz

i tu się nie zgodze bo remont napewno przekroczy cene nowego.np
głowica wyniesie 1200 do 1500 bo tak mnie sąsiada wyszedł remont przy m50 b20 wliczając oczywiście uszczelke pod głowice i nowy komplet łańcuch+ślizgacze+napinacze bo to musisz wymienić bo jak ci pęknie znowu łańcuch to będziesz miał reeplay a za nowy zapłacisz podobną cene za goły słupek z tym że twój możesz pogonić na graty,

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2008, 18:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
boban2006 napisał(a):
i tu się nie zgodze bo remont napewno przekroczy cene nowego.np
głowica wyniesie 1200 do 1500 bo tak mnie sąsiada wyszedł remont przy m50 b20 wliczając oczywiście uszczelke pod głowice i nowy komplet łańcuch+ślizgacze+napinacze bo to musisz wymienić bo jak ci pęknie znowu łańcuch to będziesz miał reeplay a za nowy zapłacisz podobną cene za goły słupek z tym że twój możesz pogonić na graty,

Wszystko się zgadza, ale kupując silnik do ponad 15 letniego samochodu nie znajdziesz silnika, albo będzie ciężko poniżej 200 tys km.
Sprzedawcy będą mówić że jest z auta 120 tys km albo coś takiego.
Kolega mówił że w jego przypadku przy 220 tys km silnik się posypał.

Więc reasumując na pewno taniej kupić cały silnik, ale jeżdżąc nim siedzisz na szpilkach i czekasz kiedy znowu przeskoczy łańcuch bo nigdy nie wiesz co kupisz.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1