depech napisał(a):
zazwyczaj nie jeżdżę ostro, czasami mi się zdąża wkręcać silnik na pierwszych 3 biegach do 5 - 6 tyś obr. ale znaczną większość jazdy silnik pracuje 3,5 - 4 tyś obr. max. Chodzi mi o ten gaz, żeby zalać taki olej żeby ten silnik mimo gazu i przebiegu miał dobrze. Generalnie lepiej będzie 10w60 ?
@Bobby_Valentino słyszałem już o tym Liqui Moly. podobno jeden z najlepszych oleji możesz napisać coś więcej o nim i jaki konkretnie typ byś mi polecił
Jasne

Na Castrolu oryginalnym z beczki w FeuVert 10W40 miałem straszne jazdy z silnikiem tj. obroty zaczęły falowac z rana na zimnym i brał go 0,5l na 1000km

Wcześniej nie brał ANI GRAMA ! Zmieniłem później chyba na 10W60 też Castrola żeby mnie go brało i rzeczywiście przesatał go brac ale że nie piłuję samochodu to chciałem wrócic do 10W40 i zalałem Shella Helixa 10W40 na którym z rana na zimnym silniku i przy temperaturze +5 stopni zaczęly przez sekundę popklepywac popuchacze znowu szok

Poczytałem w necie dużo na temat oleji i wszędzie tzw "mądre głowy" chwaliły Liqui Moly. Kupiłem 10W40 z MOS2 czyli dwusiarczkiem molibdenu... Najpierw przy zmianie się zdziwiłem bo olej wlewany do silnika był czarny jakby coś z nim było nie tak i nie pachniał w ogóle jak olej ale okazało się że tak ma byc

Odrazu zauważyłem że popychacze nawet nie pykną przez ułamek sekundy z rana !!! I silnik jaknu ciutkę ciszej chodzi więc polecam ci coś z ich ofert w tej samej gęstości co masz teraz, jak będzie za dużo go brało to wtedy lej 10W60 ale 0,5l na 3tyś km na gazie to norma.