BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 00:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] 328 jaki olej
PostNapisane: 20 września 2008, 22:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 328 Touring
Kod silnika: M52B28
Witam!
Mam bmw 328 z 99 roku (e36) ma przebieg 260tyś. do 230 tyś jeździło na jakimś shell helix'ie (parametrów niestety nie pamiętam) później zmieniłem na castrola 5w40 taki jest do tej chwili, troche "bierze" tego oleju tzn. jakieś 500ml na 30tyś. w związku z tym mam pytanie czy lepiej zalać CASTROL EDGE SPORT RS 10W60 czy to co było czyli CASTROL MAGNATEC 5w40. Dodam ze samochód od 1,5 roku ma zainstalowane LPG. Może jakiś jeszcze inny olej polecicie? Proszę o rade bo po przeczytaniu wielu wątków na ten temat mam jeszcze więcej wątpliwości jak zrobić dobrze temu silnikowi...
pzdr.

Ostatnio edytowano 21 września 2008, 19:32 przez depech, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2008, 23:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M4 M6
No i tutaj to samo usłyszysz, każdy Ci poleci co innego

Poczytaj inne tematy na forum i wyiągnij średnią bo żadnego nowego oleju tu nie wymyślili...

ja bym zalał 10W40 a jak jeździsz ostro to 10W60

Tytuł: Re: 328 jaki olej
PostNapisane: 21 września 2008, 07:51 
Forumowicz

depech napisał(a):
troche "bierze" tego oleju tzn. jakieś 500ml na 30tyś

jak bierze 500ml na 3tys przy ostrej jezdzie to nie jest nic nadzwyczajnego :) jesli chodzi o kwestie jaki olej zapraszam na poczatek do tego watku:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=13506

Od siebie dodam ze nie mam przekonania do castrola (tak na marginesie w zaprzyjaznionym zakladzie na 5 beczek shella idzie im jedna castrola) :|

PostNapisane: 21 września 2008, 08:51 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
aily napisał(a):
depech napisał(a):
troche "bierze" tego oleju tzn. jakieś 500ml na 30tyś

jak bierze 500ml na 3tys przy ostrej jezdzie to nie jest nic nadzwyczajnego :) jesli chodzi o kwestie jaki olej zapraszam na poczatek do tego watku:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=13506

Od siebie dodam ze nie mam przekonania do castrola (tak na marginesie w zaprzyjaznionym zakladzie na 5 beczek shella idzie im jedna castrola) :|

A ja dodam że niemam także przekonania do Shella :) Zostaw tą samą gęśtośc chyba że tak jak napisał Andrew ostro jeździsz wtedy 10W60. Ja polecema ci Liqui Moly.

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2008, 09:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 328 Touring
Kod silnika: M52B28
zazwyczaj nie jeżdżę ostro, czasami mi się zdąża wkręcać silnik na pierwszych 3 biegach do 5 - 6 tyś obr. ale znaczną większość jazdy silnik pracuje 3,5 - 4 tyś obr. max. Chodzi mi o ten gaz, żeby zalać taki olej żeby ten silnik mimo gazu i przebiegu miał dobrze. Generalnie lepiej będzie 10w60 ?

@Bobby_Valentino słyszałem już o tym Liqui Moly. podobno jeden z najlepszych oleji możesz napisać coś więcej o nim i jaki konkretnie typ byś mi polecił

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2008, 15:10 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
depech napisał(a):
zazwyczaj nie jeżdżę ostro, czasami mi się zdąża wkręcać silnik na pierwszych 3 biegach do 5 - 6 tyś obr. ale znaczną większość jazdy silnik pracuje 3,5 - 4 tyś obr. max. Chodzi mi o ten gaz, żeby zalać taki olej żeby ten silnik mimo gazu i przebiegu miał dobrze. Generalnie lepiej będzie 10w60 ?

@Bobby_Valentino słyszałem już o tym Liqui Moly. podobno jeden z najlepszych oleji możesz napisać coś więcej o nim i jaki konkretnie typ byś mi polecił

Jasne :) Na Castrolu oryginalnym z beczki w FeuVert 10W40 miałem straszne jazdy z silnikiem tj. obroty zaczęły falowac z rana na zimnym i brał go 0,5l na 1000km :zdziwko: Wcześniej nie brał ANI GRAMA ! Zmieniłem później chyba na 10W60 też Castrola żeby mnie go brało i rzeczywiście przesatał go brac ale że nie piłuję samochodu to chciałem wrócic do 10W40 i zalałem Shella Helixa 10W40 na którym z rana na zimnym silniku i przy temperaturze +5 stopni zaczęly przez sekundę popklepywac popuchacze znowu szok :zdziwko: Poczytałem w necie dużo na temat oleji i wszędzie tzw "mądre głowy" chwaliły Liqui Moly. Kupiłem 10W40 z MOS2 czyli dwusiarczkiem molibdenu... Najpierw przy zmianie się zdziwiłem bo olej wlewany do silnika był czarny jakby coś z nim było nie tak i nie pachniał w ogóle jak olej ale okazało się że tak ma byc :) Odrazu zauważyłem że popychacze nawet nie pykną przez ułamek sekundy z rana !!! I silnik jaknu ciutkę ciszej chodzi więc polecam ci coś z ich ofert w tej samej gęstości co masz teraz, jak będzie za dużo go brało to wtedy lej 10W60 ale 0,5l na 3tyś km na gazie to norma.

PostNapisane: 21 września 2008, 19:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
depech napisał(a):
Witam!
Mam bmw 328 z 99 roku (e36) ma przebieg 260tyś. do 230 tyś jeździło na jakimś shell helix'ie (parametrów niestety nie pamiętam) później zmieniłem na castrola 5w40

każda zmiana oleju na inny to duże wyzwanie dla silnika, po co zalewałeś castrola skoro był shell :?: shell to bardzo dobry olej (wg mnie ścicsła czołówka - sam jeżdzę na nim w kolejnym aucie) i nigdy mnie nie zawiódł.

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1