BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 10:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

czy chcesz aby polska zlotowke zastopile euro
tak chce euro 32%  32%  [ 21 ]
nie ! nie chce euro !! wole ZL !!! 68%  68%  [ 44 ]
Liczba głosów : 65
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 20:44 
Pierwsze kroki

Ja tam na przyklad biorac pod uwage poziom intelektualno-moralny Polakow w UK wolalbym Polakiem nie byc ...

A co do Euro vs. Pln - duzo gorzej juz chyba i tak byc nie moze...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 21:03 
Częsty bywalec

Cytuj:
Czyli co, niby Ty jak i Twoi przodkowie jesteście z kosmosu?

Nie mam wiecej pytan...

Cytuj:
Sory ale jest tak: Polska->Europa->Ziemia. Chodzisz po Ziemi więc jesteś Ziemianinem, czy chcesz tego czy nie.

Zeby podtrzymac rozmowe z mojej strony moze przejdzmy na gumy "Turbo" i " Pokemony" :(

http://www.youtube.com/watch?v=CQcVJsNxPNs

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 21:09 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
partii napisał(a):
Zeby podtrzymac rozmowe z mojej strony moze przejdzmy na gumy "Turbo" i " Pokemony"

Nie do rymu, nie do taktu, włóż fujarkę, do kontaktu :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 21:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e92 LCI 330i
pawelhel napisał(a):
735 euro.

:hyhy: 735i :hyhy:

E32 735i 92'
E36 318i 92'

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 21:14 
Uzależniony od forum :)

Co do wspólnego świata to jest to jakaś idea, ale to tylko utopia. Tego nie da się zrobić, bo do tego potrzebna by była zgoda wszystkich, a tej nie będzie bo jakie korzyści będzie miała bogata Europa czy kraje arabskie, jak kasa będzie pompowana w biedną Afrykę :?: Podejrzewam że małe lub wcale, poza humanitarną satysfakcją, którą zazwyczaj ludzie się nie zadowalają. Pieniądz rządzi światem, czy nam się to podoba czy nie.

A teraz powróćmy do tematu o wprowadzeniu Euro waluty do Polski :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 21:20 
Częsty bywalec

Kyokushin napisał(a):
Nie do rymu, nie do taktu, włóż fujarkę, do kontaktu
Sylwek_ch napisał(a):
A teraz powróćmy do tematu o wprowadzeniu Euro waluty do Polski

Ja za PLN!!!! Rekoma i nogami, pozniej bedziemy oceniani. Zeby bylo do rymu :)

A tak na serio to nie widze swojej babci zeby dostala 150 Euro renty :(

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 21:24 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
partii napisał(a):
Zeby bylo do rymu

:ok:
Dokładnie tak.

Nie ma co sie spinać, każdy ma swoje zdanie i je wyraził. Co człowiek to pogląd, dobrze że można pogadać i poznać zdanie innych.

O ile ogólnie jestem za 'ojro' (choć byłem przeciw wejściu do unii, w momencie wchodzenia, ale ogólnie za. Z ojro jest podobnie, zobaczymy co będzie w momencie wejścia) to fakt przelicznika daje do myślenia.
Nie było by za fajnie gdyby coś co kosztuje 1 PLN zaczęło kosztować 1 EUR.
Biorąc pod uwagę polskie cwaniactwo to może być jeszcze 'zabawniej' niż w Niemczech.

Ostatnio edytowano 9 października 2008, 21:30 przez Kyokushin, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 21:27 
Częsty bywalec

Kyokushin napisał(a):
Nie ma co sie spinać, każdy ma swoje zdanie i je wyraził. Co człowiek to pogląd, dobrze że można pogadać i poznać zdanie innych.

Tez tak mysle, o ile jest to rozmowa na poziomie "minimum".

Cytuj:
Nie było by za fajnie gdyby coś co kosztuje 1 PLN zaczęło kosztować 1 EUR.

Niestety w Niemczech tak moze nie bylo ale juz jest.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 21:40 
Administrator

Fakt faktem w ogólnym rozrachunku to kraje UE wyszły nieźle na tej Unii i 'unifikacji'.
Prawdę mówiąc filarem UE są powstałe w '57 roku EWG i EWWiS (włączone do EWG w 2002), więc sam pomysł Unii Europejskiej taki młody nie jest.
Jak widać 'w pojedynke' niewiele mozna zdziałać a 'zjednoczenie' pozwala odpowiednio wykorzystać synergie.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 22:00 
Sylwek_ch napisał(a):
korzyści będzie miała bogata Europa czy kraje arabskie, jak kasa będzie pompowana w biedną Afrykę :?:

a po co Europa ma mieć z tego korzyści, skoro i tak naciągnęła tyle kasy od nich? :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 22:21 
Częsty bywalec

partii napisał(a):
Kyokushin napisał/a:

Tez tak mysle, o ile jest to rozmowa na poziomie "minimum".

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 23:21 
Forumowy terrorysta

..::CZARNY::.. napisał(a):
renoraines napisał(a):
a najwiekszą paranoją jest limitowanie produkcji żywności, jak zbyt duża produkcja to nakazują niszczyć

a nie, lepiej jest sprowadzać z egzotycznych krajów ten sam towar za 2x niższą cenę, a krajowi producenci, poza oczywiście tymi największymi, niech się sami zadławią swoimi produktami :ok:

Pomyśl czasem, bo swój rozum masz. Nie piszę o imporcie. Piszę o magazynowaniu żywności, która może być wykorzystana w przyszłości w razie kryzysu gospodarczego czy tez klęski żywiołowej. Idąc dalej Twoim tokiem rozumowania, to gdy masz dobre ciuchy, ale już za małe czyli nie do noszenia, to je wyrzucisz do śmieci bo tak Ci sie nie przydadzą. A można położyć takie ubrania obok smietnika, niech ktoś, komu sie nie przelewa jeszcze te ubrania w przyszłości wykorzysta.
Analogicznie z żywnością, która ma długi termin przydatności do spożycia.

Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2008, 23:45 
renoraines napisał(a):
Pomyśl czasem, bo swój rozum masz. Nie piszę o imporcie. Piszę o magazynowaniu żywności, która może być wykorzystana w przyszłości w razie kryzysu gospodarczego czy tez klęski żywiołowej. Idąc dalej Twoim tokiem rozumowania, to gdy masz dobre ciuchy, ale już za małe czyli nie do noszenia, to je wyrzucisz do śmieci bo tak Ci sie nie przydadzą. A można położyć takie ubrania obok smietnika, niech ktoś, komu sie nie przelewa jeszcze te ubrania w przyszłości wykorzysta.
Analogicznie z żywnością, która ma długi termin przydatności do spożycia.

Ja myślę. Ale Ty chyba nie do końca zauważasz pewnych rzeczy. Co z tego, czy piszesz o imporcie, czy nie. Nawet może nie być importu. Zacytowałeś pół, jak nie 1/4 posta. Idąc moim tokiem, wielkie spółki, nie zaniżają cen niższym producentom, którzy także zatrudniają ludzi, też są zwykłymi ludźmi itd.

Np. sprzedawcy w małych sklepikach, np. warzywniakach wyganiani na bruk przez wielkie hipermarkety w miastach, albo pani, która sprzedaje jajka prosto od kur, która ma zaniżone ceny przez wielkie zautomatyzowane zakłady.

Ja napisałem, że ograniczanie wielkości produkcji nie jest wcale bez sensu. Niech ceny nie będą zaniżane, tylko takie, by każdy sobie tam produkował nie za wiele, ale akurat tyle, żeby miało to się jakoś do rynku i każdy zarobił.

Dla Ciebie to paranoja. Niestety, nie wszystko można magazynować. Magazynuj żywca, to jesteś bankrut. Pomyśl też o hodowcach.

Nie ma rozwiązań idealnych, ale żeby od razu paranoja...

A i tak z ciekawości, kto jest tą mściwą czarną mendą, której tak nie lubisz? :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2008, 00:04 
Specjalista

partii,

:27:

Uśmiałem się jak nigdy :rotfl:

Co do Euro.
Myślę, że każda taka zmiana jest wykorzystywana przez cwaniaków i społeczeństwo za to płaci.......czyli osoby, które w życiu codziennym są podstawowymi konsumentami.
I szczerze powiedziawszy nie da się tego uniknąć, zwłaszcza, że mentalność polaka jest jaka jest, a jest jeszcze gorsza.

Obecnie export towarów z Polski jest w opłakanym stanie, Unia narzuca limity, a "uczciwe" jednostki importują towary z zagranicy tylko iwyłącznie dla korzyści finansowej. Jednak towary zza granicy drożeją, wartość euro jest zmienna (do niedawna z trendem spadkowym) a ceny importowanych towarów przeważnie stoją w miejscu. Jak to mimo wszystko jest, że niektóre importowane produkty są droższe w Polsce niż za granicami, a niektóre tańsze ? I komu zatem wprowadzenie Euro przyniesie korzyści ???

Zwykłemu konsumentowi korzyści nie przyniesie żadnych a co gorsza, będzie on wyszukiwał widocznych dla niego wad, wynikających z wprowadzenia europejskiej waluty w relacji zarobek-wydatek.
Spore natomiast korzyści przyniesie przedsiębiorcom.

Każdy, kto podejmuje pracę za granicami kraju gdzie ostatecznie też i żyje, przechodzi na początku zawrót głowy, gdyż rozpoczyna egzystencjęw kraju w którym w obiegu jest Euro.
Wszystko, co kupi przelicza na złotówki co w konsekwencji sprawia, że uświadamia sobie w jak drogim kraju przyszło mu żyć.......lecz do tych cen są inne jak w Polsce zarobki, co uspokaja, że napewno mu nie braknie z pensji. Musi minąć kilka dni lub tygodni zanim zrozumie on, że 1 Euro należy traktować jak 1 Złoty......ale pod warunkiem zagranicznych zarobków......nie polskich i życia w Polsce.
Ceny towarów w PL są tańsze, ale trafiają się też i droższe. W usługach również jest duża rozbieżność......nawet regionalna. Są tacy co zarabiają po 10.000zł ale są też i tacy, którzy dostają marne 800zł

Ja jestem za wprowadzeniem euro choć z mojego połoźenia jest to na moją niekorzyść :P Zanim jednak do tego dojdzie, to w Polsce powinny się pewne kwestie unormować w relacji wydatki/zarobki przeciętnego konsumenta. Przedsiębiorcy, którzy pozytywnie skorzystają na zmianie waluty z korzyści finansowych nie zrobią NIC, aby zadbać o swych pracowników pod kątem ich zarobków. I to są oczywiste nagatywy wprowadzenia euro.......w wypłacie 3 złote to 1 euro, a w wydatkach 1 złoty to 1 euro.....Jedno jest pewne....klasa średnia poprzez to napewno się nie powiększy.

Myślę, że Nasi ekonomiści powinni bardzo wnikliwie przeanalizować niezadowolenie społeczne w tych krajach, w których do zmiany waluty już doszło i z czego to wynika, żeby temu zapobiec. Przelicznik złotówki do euro jest x3 i w takiej sytuacji 10, 15 lub 20 procentowy wzrost cenowy jakiegoś produktu lub usług robi ogromną różnicę.......a Nasze przyzwyczajenia są inne......bo całe życie mieliśmy do czynienia ze złotówką.

I tak jak Czarny napisał: Pieniądze rzecz nabyta - dziś są, jutro ich nie ma.

W wielu rodzinach nie ma ich ani dziś, ani jutro, a pomoc ze strony rządu dla takich rodzin w zasadzie NIEISTNIEJE.
Dopóki istnieć nie będzie, nie ma co myśleć o wprowadzeniu euro.

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2008, 12:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Było E39. Jest E88
Kod silnika: N52B30
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=171542
Kwestia euro jest podobna do samego wjeścia do UE, są zalety i są wady. Ale w obu przypadkach niemożemy patrzeć na to w przestrzeni co będzie dziś i jutro tylko wielu lat. Nieprzystąpienie do UE byłoby zatrzymaniem się w miejscu. Było wielu przeciwników którzy dawali za przykład niezależne kraje że sobie radzą itp, albo żeby się związać bardziej z USA i co by teraz było? Tak samo jest z euro, jest wiele za i przeciw, ale trzeba patrzeć jak będzie się żyło naszym dzieciom wnukom... Napewno pierwsze lata będzie ciężko, a rząd patrząc na błedy innych krajów powinien dopilnować do tego żeby przejści na euro było jaknajmniej bolesne dla zwykłych zjadaczy chleba.

..::CZARNY::.. napisał(a):
Np. sprzedawcy w małych sklepikach, np. warzywniakach wyganiani na bruk przez wielkie hipermarkety w miastach, albo pani, która sprzedaje jajka prosto od kur, która ma zaniżone ceny przez wielkie zautomatyzowane zakłady.

No widzisz do nas tylko ta zła moda z zachodu przychodzi i to bardzo szybko. Na zachodzie ludzie sobie cenia jajka z domowej hodowli. Po pierwsze jajka bio sa mega drogie w porównaniu do tych na masową produkcje, a jajka sprzedawane w przydomowych hodowlach sa jeszcze droższe i rozchodzą się bardzo szybko. Tak samo jest ze wszystkim co sprzedają domowi hodowcy. Niemieckie wino z przydomowej winnicy jest dużo dużo droższe niż te z marketu a sprzedaje się dużo szybciej. Ten kto był na weinfestach ten wie ile sobie licza :/

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2008, 20:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36 328i cabrio
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=49287
Apropos EURO... strasznie poszło do góry od 1 października do 10... o 23 grosze...

A może chciałabyś kupić
Ramki 3D z logo forum
albo
Smycze z logo forum?

Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2008, 22:27 
Specjalista

Cytuj:
strasznie poszło do góry

Trudno być wobec powyższego faktu obojętnym :oczami:

:07: :20:

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2008, 07:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Sorry Kyo, ale Twoje poglądy zakrawają na masowy socjalizm. Afryka musi pomóc sobie sama przede wszystkim. Raczej nie chciałbym egzystować z nimi w jakiejkolwiek wspólnocie, bo to by było na zasadzie tylko i wyłącznie pasożytniczej, a wszelkie patologiczne konsekwencje na nas by się odbiły.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 11 października 2008, 09:00 
Forumowicz

NIE,NIE I JESZCZE RAZ NIE...

po .... gineli nasi pradziadowie,walcząć o każdy skrawek ziemi ???
-żeby rozdać nasze ziemie "obcym"
-żeby Polak robił za przysłowiowego "murzyna" u siebie w kraju

odmienność,odrębność musi być,inaczaczej będzie wszystko nudne jak flaki z olejem

Tytuł:
PostNapisane: 12 października 2008, 00:06 
Administrator

jiGsaw napisał(a):
Sorry Kyo, ale Twoje poglądy zakrawają na masowy socjalizm. Afryka musi pomóc sobie sama przede wszystkim. Raczej nie chciałbym egzystować z nimi w jakiejkolwiek wspólnocie, bo to by było na zasadzie tylko i wyłącznie pasożytniczej, a wszelkie patologiczne konsekwencje na nas by się odbiły.

Nie mówie aby że świat ma pomagać afryce dla samej pomocy. Można z tego wyciągnąć korzyści, takie same jak UE ma z nas. UE z nas chciała zrobić rynek zbytu, na takim układzie weszliśmy, poprostu, robia na nas kase a my się cieszymy, nie mniej jednak długoterminowo, możemy wyjść na tym dobrze. Dojdą nowi, na których również i my, po części będziemy robić kase.
Analogiczną staregię miałem na myśli pomocy świata dla afryki... uwierz mi że ja jestem daleki od skrajnego socjalizmu :) Od skrajnego kapitalizmu również. Nie mam też poglądów 'centrowych', raczej nie plasuję się w jakiejkolwiek grupei politycznej bo poglądy żadnej mi nie odpowiadają do końca, zaś każda ma swoje plusy jak i minusy :)

JACA napisał(a):
odmienność,odrębność musi być,inaczaczej będzie wszystko nudne jak flaki z olejem

Jak flaki z olejem nudne jest siedzenie w swojej 'enklawie zajebistości' i nie wychylanie z niej nosa :)
Stary, przeczytaj pare postów wyżej nasze dywagacje. Chcesz, odrębności odmienności, kup sobie urzadzenia na 110V :)

JACA napisał(a):
po .... gineli nasi pradziadowie,walcząć o każdy skrawek ziemi ???
-żeby rozdać nasze ziemie "obcym"
-żeby Polak robił za przysłowiowego "murzyna" u siebie w kraju

No właśnie, po kiego??
Po kiego wała była cała wojna??
Bo są granice i jedni drugim chcieli ukraść. Jakby ich nie było, była zaś jedna organizacja, mogło by tego nie być.
Gdyby wszyscy byli zawsze za odrębnością, żadne miasto by nigdy nie powstało.

Nikt nie mówi o oddawaniu ziemi obcym, to nie działa w taki sposób.
Spójrz na skalę.
Wieś->Miasto->Państwo->kontynent->planeta.
Obok jednej planety możesz mieć kilka planet, odrębnych a jednocześnie podobnych...
Zmienia się jedynie skala, zasady gry są te same.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1