Witam
Szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem nic interesującego, a mianowicie wiąże się z problemem - gdyż niedawno usłyszałem jakiś stukot z okolic silnika i aż boję się myśleć jaka jest tego przyczyna, ale niestety trzeba się za to zabrać bo szkoda silnika.
A więc przy około 2,5 - 3 tys obrotów jest on słyszalny i nie jest to wogóle przyjemne (aż włos się jeży

) jakby coś o coś zaczepiało metal o metal, a na wolnych obrotach praktycznie tego nie słychać, dopiero po dobrym wsłuchaniu się w pracę silnika słychać delikatne "rzężenie"
Co może być tego przyczyną??? Moje podejrzenia padają na rozrząd, vanos, bo raczej sprzęgło to nie jest chyba, ale wiem że już swoje wysłużyło, lecz raczej sprzęgło nie stukocze panowie??? dobrze myślę???
Umówiłem się ze znajomym mechanikiem na poniedziałek i zdejmiemy pokrywę rozrządu i zaworów i zobaczymy co jest grane, powiedzcie na co głównie zwrócić uwagę przy sprawdzaniu tych elementów, które części mogą być najbardziej zużyte????
Bardzo proszę o rzetelne odpowiedzi, ponieważ sprawa jest bardzo pilna i nie cierpiąca zwłoki, czekam