j-23 napisał(a):
el Presidente napisał(a):
Mialem identyczna sytuacje. Po pierwsze - punkty sie nie sumuja z niemieckimi. Ja przekroczylem punkty w PL, dostalem wezwanie na badania psychologiczne i skierowanie na egzamin, mialem tez oddac polskie prawo jazdy w WK ale nie oddalem

. Egzamin zdalem, punkty mam skasowane.
W razie kontroli pokazalbym niemieckie prawo jazdy, ale jesli sprawdziliby mi punkty to mialbym z miejsca odebrane.
Jesli chodzi o wspolprace urzedow niemieckich z polskimi - niestety bajki jak na razie (dla Ciebie na szczescie).
Wielkie dzieki. Gliniarz z ktorym dzis rozmawialem wlasnie cos wspominal ze kurs i badania psychologiczne. Jak dlugo to trwa? A te pkt kasuja sie zaraz po egzaminie czy od daty otrzymania ich? Ale tak mysle ze nie ominie mnie to- i predzej czy pozniej bede musial zrobic ten kurs i badania i chyba odbiore ten liscik i poddam sie karze, zeby tylko nie musial oddawac prawka do WK poniewaz wtedy nie bedzie wesolo.
Bardzo dlugo czekalem na egzamin (Legnica), najpierw miesiac na teorie (pytania dostepne na plycie w sklepach), potem ponad miesiac na jazde (radze wziac pare godzin z instruktorem, inaczej oblejesz na obsludze auta, serio, czepiaja sie glupich slowek typu swiatlo przeciwmglowe zamiast przeciwmgielne itp.), po zdanym egzaminie przychodza papiery do Twojego WK i dostajesz decyzje o anulowaniu punktow i nieodbieraniu uprawnien. Teoretycznie zeby dostac skierowanie na egzamin musisz zlozyc prawo jazdy w uWK, w praktyce jak troche tam poplaczesz to dadxza Ci termin z miesiac-dwa.
W kazdym razie w przypadku kontroli mozesz miec i tak odebrane prawo jazdy, tak wiec do czasu zdania egzaminu CB radio, pasy, swiatla i wolne tempo.
Kapelusznikom komentujacym przekroczenie punktow oswiadczam, ze nie trzeba byc puiratem drogowym aby w kaczopolicyjnym pansttwie przekroczyc limit. Nie zycze nikomu aby przekonal sie na wlasnej skorze, chyba ze ktos sie jeszcze bedzie wymadrzal.
W Niemczech 2 lata temu stracilem prawo jazdy na miesiac - 150 km/h na autostradzie na dozwolonym 80 (ograniczenie klikaset metrow). Dostalem mandat i wolna reke przy wyborze miesiaca w ciagu roku, kiedy musze oddac prawo jazdy na miesiac. Wybralem lipiec, i tak 3 tygodnie bylem na Teneryfie