BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 06:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Nowy nabytek i kilka problemów
PostNapisane: 30 października 2008, 12:37 
Pierwsze kroki

Witam!

Od wczoraj jestem szczęśliwym (to się dopiero okaże :P ) posiadaczem E46 320d sedana :)
Zauważyłem kilka drobnych problemów.
Po 1 - komputer pokazuje mi temperaturę chyba zewnętrzną raz -40 stopni, raz 50 stopni i co jakiś czas mimo, że mam przełączone na np. zegar lub spalanie, pika i przełącza się na tą temperaturę. Czy to duży problem? Czy to kwestia czujnika? Czy coś poważnego z kompem?
Po 2 - klakson nie działa (jakoś nie przyszło mi na myśl, żeby zatrąbić przy kupnie) :P, duży koszt?
Po 3 - to już widziałem przy kupnie - wyświetlacz na oryginalnym radiu nawalił i pokazuje krzaczki. Samo radio ogólnie chodzi. Czy warto to robić, czy jednak pomyśleć nad nowym normalnym nie-BMW radiem i czy ewentualnie da radę potem takie zwykłe radyjko podpiąć pod kierownicę (multifunkcyjna).

To z tego co zauważyłem. Reszta śmiga, tempomacik działa, autko kula się ślicznie.
Jeszcze takie pytanko - jak skasować wskazania spalania na kompie czy przestawić godzinę? Chodzi mi o to, żeby m.in. od nowa liczył średnie spalanie.

Z góry dziękuję za pomoc i mam nadzieję, że to forum będzie dla mnie zawsze pomocne! :)

EDIT: Aha, jeszcze jedno pytanie - pierwszy raz w życiu mam diesla, sprzedawca mówił coś o tym, aby przed zgaszeniem silnika auto pochodiło trochę aby turbinę ostudzić. O co dokładnie chodzi? Jakieś zalecenia jak dbać o diesla?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2008, 12:55 
Specjalista

po/1 sprawdz czy jest czujnik temp.zewnetrznej i czy jest podlaczony....z prawej strony od dolu w nadkolu przed kolem
po/2 sprawdz czy masz trabke
po/3 jak juz masz kupowac czy naprawiac to kup taki... http://www.allegro.pl/item455687605_bmw ... _nowy.html
po/4 zanim zapytasz poszukaj.... http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t ... je+obslugi :hyhy:

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Tytuł: Re: Nowy nabytek i kilka problemów
PostNapisane: 30 października 2008, 14:40 
Forumowicz

Moje BMW: E61
Kod silnika: M57N
Eni napisał(a):
...wyświetlacz na oryginalnym radiu nawalił i pokazuje krzaczki. Samo radio ogólnie chodzi. Czy warto to robić...?

...podłączę się do pytania?? i czy jest tak opcja...naprawy wyświetlacza...?

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2008, 14:44 
Specjalista

jest....zobacz na alegro nieraz sie oglaszaja :P http://www.allegro.pl/search.php?from_f ... interval=7

[ Dodano: 30 Październik 2008, 14:45 ]
Eni
jednak kupiles diselka :P

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2008, 18:05 
Pierwsze kroki

Tak, dieselek i jestem bardzo zadowolony ze stosunku moc/spalanie tego autka :)
Poczytałem instrukcje i parę rzeczy już wiem, co gdzie jest ;p
Ad 1 i 2 będę w poniedziałek oglądał ze znajomym mechanikiem, który też ma takie auto.

Jednak chciałbym, aby ktoś mi powiedział coś na temat mojego ostatniego pytania:
"Aha, jeszcze jedno pytanie - pierwszy raz w życiu mam diesla, sprzedawca mówił coś o tym, aby przed zgaszeniem silnika auto pochodiło trochę aby turbinę ostudzić. O co dokładnie chodzi? Jakieś zalecenia jak dbać o diesla?"

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2008, 18:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Po szybkiej jezdzie przed wylaczeniem silnika, trzeba schlodzic turbine...w przeciwnym razie dlugo Ci nie posluzy ;) Podstawowa zasada w silnikach z turbinka :)

Tytuł:
PostNapisane: 10 listopada 2008, 12:57 
Forumowicz

Moje BMW: E61
Kod silnika: M57N
Wczoraj jeden ze spryskiwaczy otworzył się, ale już nie zamknął...macie jakiś pomysł co do przyczyny, możliwości naprawy...?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1