BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 13:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2008, 16:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Dobra! Koniec dyskusji na temat rzucania blotem lub gangsta style. Nie offtopujcie tematu, ktory jest naprawde ciekawy i mozna sie dowiedziec wiele!

maaaad napisał(a):
Moja wypowiedź nie była precyzyjna - faktycznie, sąd nie nakłada punktów karnych. Sąd może skazać tylko na karę albo wymierzyć środek karny. Punkty "karne" nie są ani tym, ani tym, więc sąd nie może ich nałożyć. Służą one jedynie ewidencjonowaniu kierowców łamiących przepisy ruchu drogowego.

Czy sad przypadkiem nie stwierdza "winny" lub "nie winny"? wydaje mi sie, ze skoro wyrok bedzie na niekorzysc kierujacego to dostanie mandat + punkty karne (nie dostaje w momencie zatrzymania, poniewaz odmowil przyjecia mandatu) + koszta sadowe. Tak zinterpretowalem kiedys ustawe i dodatkowo w tv mowili cos podobnego.

maaaad, troche napisales takze odpowiedz swoim zdaniem czy kierujacy nie przyjmujac mandatu, poprzez proces w sadzie dostanie punkty karne czy nie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2008, 16:25 
Uzależniony od forum :)

mongooes, z fotoradaru nie dostajesz mandatu za predkosc jak sie nie przyznasz, tylko za niepodanie kierującego. Sąd skazuje Cię (baaaaardzo rzadko) stwierdziwszy że to Ty jesteś na foto i Cię karze. KARA wymierzona jest przez sąd a nie policję. Jak na wyroku nie ma pkt to ich nie ma, bo kto i na jakiej podstawie je wydał? Podobnie jak dodatkowo oprócz wyroku nie dostajesz 500zł wg taryfiaktora... Tak i nie dostajesz dodatkowo do wyroku 10 punktów. (przykład)

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2008, 16:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
KotSylwester napisał(a):
KARA wymierzona jest przez sąd a nie policję. Jak na wyroku nie ma pkt to ich nie ma, bo kto i na jakiej podstawie je wydał? Podobnie jak dodatkowo oprócz wyroku nie dostajesz 500zł wg taryfiaktora... Tak i nie dostajesz dodatkowo do wyroku 10 punktów. (przykład)

Wydawalo mi sie, ze kare (pln + pkt) naklada policja, a sad jest organem rozstrzygajacym o slusznosci owej kary...

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2008, 16:53 
Pierwsze kroki

maaaad:

To specjalnie dla Ciebie mam slownictwo zmieniac na funkcjonariusz policji ?
Moze wychowales sie w jakims szczelnym srodowisku gdzie tatus i mamusia Ci mowili ze Panowie z policji to samo dobro i trzeba sie odnosic do nich z szacunkiem, wybacz ale ja niestety nie mialem takiego farta w latach mlodzienczych i poznalem policje od zlej strony dlatego nie mam do nich szacunku i nazywam ich jak nazywam.
Koniec mojego ofttopicu.

Co do tematu to wyrok byl datowany na 11 sierpnia, przypomnialem sobie ze okolo 25 sierpnia mialem kontrole policji ,sprawdzili moje uprawnienia do kierowania pojazdem i oddali prawo jazdy wiec punktow na 100% nie naliczyli inaczej juz by mi prawka nie oddali. Troche ten nasz system prawny w takim razie jest "dziurawy" , chyba ze przy kolejnej sprawie po odmowieniu mandatu wyciagaja wieksze konsekwencje.

Pozdrawiam.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2008, 17:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 530d M-pakiet
Kod silnika: M57D30
wyrok datowany na 11 sierpnie a uprawomocnil sie nie wczesniej niz 25 sierpnia - wiec jest mozliwsc, że nie bylo jeszcze nic o tym w bazie danych.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2008, 17:11 
Pierwsze kroki

Chyba podjade na dniach do organu prowadzacego ewidencje wykroczen drogowych i zobacze jak wyglada moj stan punktowy.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2008, 20:12 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
mongooes napisał(a):
Wydawalo mi sie, ze kare (pln + pkt) naklada policja, a sad jest organem rozstrzygajacym o slusznosci owej kary...

No nie do końca tak.
Popełniasz wykroczenie drogowe -> zostajesz ukarany. Kara w przypadku wykroczenia może zostać nałożona w drodze mandatu karnego, ale tylko w ściśle określonych przypadkach, mianowicie gdy:
1) schwytano sprawcę wykroczenia na gorącym uczynku lub bezpośrednio po popełnieniu wykroczenia,
2) funkcjonariusz stwierdzi popełnienie wykroczenia naocznie pod nieobecność sprawcy albo za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, a nie zachodzi wątpliwość co do osoby sprawcy czynu (np. wideoradar)
- w tym także, w razie potrzeby, po przeprowadzeniu w niezbędnym zakresie czynności wyjaśniających, podjętych niezwłocznie po ujawnieniu wykroczenia. Nałożenie grzywny w drodze mandatu karnego nie może nastąpić po upływie 14 dni od daty ujawnienia czynu w wypadku, o którym mowa w pkt 1, i 30 dni w wypadku, o którym mowa w pkt 2.
W rozumieniu kodeksu wykroczeń, karą jest tylko i wyłącznie:
1) areszt;
2) ograniczenie wolności;
3) grzywna;
4) nagana.
Jest to katalog zamknięty, dlatego też tzw. punkty karne nie są karą, a zatem nie może nakładać ich sąd. Punktami karnymi zajmuje się tylko i wyłącznie policja.
Policja ma obowiązek prowadzić ewidencję kierowców naruszających przepisy ruchu drogowego i prowadzi ją właśnie na podstawie odpowiednich wpisów w ewidencji (czyli punktów karnych). Określonemu naruszeniu przypisuje się odpowiednią liczbę punktów w skali od 0 do 10 i wpisuje się do tej ewidencji (art. 130 par. 1 ustawy prawo o ruchu drogowym, jakby ktoś chciał sprawdzić sobie).
Gdy przyjmujesz mandat - sprawa jasna, dostajesz karę w postaci grzywny i ewentualnie punkty (ewentualnie bo za niektóre wykroczenia przewidziano 0 pkt :D).
W chwili, gdy odmawiasz przyjęcia mandatu, sprawa trafia do sądu rejonowego (dokładnie to wydział grodzki sądu rejonowego, stąd potocznie się mówi "sąd grodzki"). Sąd orzeka co do winy i co do kary, czyli na podstawie zgromadzonego materiału dowodowego orzeka, czy popełniłeś wykroczenie, czy nie. Jeśli sąd stwierdzi, że nie popełniłeś - wiadomo, o karze nie może być mowy, bo i za co? ;) To samo z punktami - nie zostaną Ci przypisane, bo nie ma za co :)
No ale jeśli sąd uzna Cię winnym, wówczas wymierzy Ci karę grzywny, a punkty nałożone na Ciebie jakby "tymczasowo" (pisałem już o tym w jednym z poprzednich postów w tym temacie) zostaną nałożone juz ostatecznie. W wyroku sądu nie będzie o nich wzmianki. Sąd tylko prześle na policję informację, że zostałeś uznany winnym popełnienia takiego a takiego wykroczenia drogowego, a policja odpowiednio je zakwalifikuje i dopisze Ci punkty do rachunku :D
KotSylwester napisał(a):
mongooes, z fotoradaru nie dostajesz mandatu za predkosc jak sie nie przyznasz, tylko za niepodanie kierującego.

Racja ;)
KotSylwester napisał(a):
Jak na wyroku nie ma pkt to ich nie ma, bo kto i na jakiej podstawie je wydał?

Policja, na podstawie art. 130 par. 1 ustawy prawa o ruchu drogowym, niestety...
Jak wyżej pisałem - gdy odmawiasz przyjęcia mandatu, policja wpisuje w ewidencji punkty tymczasowo. Z chwilą, gdy sąd wyda wyrok skazujący (albo warunkowo umarza postępowanie), punkty zmieniają się z tymczasowych w ostateczne. Gdy Cię uniewinni - punkty tymczasowe znikają.
Sorry, jeśli zakręciłem to wszystko, ale to są pokręcone rzeczy, a ja na dodatek nie mam talentu, żeby wszystko ładnie wyłożyć :D Jak macie jakieś wątpliwości to piszcie, jak będę potrafił to odpowiem.

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2008, 20:30 

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
mongooes napisał(a):
maaaad napisał(a):
Moja wypowiedź nie była precyzyjna - faktycznie, sąd nie nakłada punktów karnych. Sąd może skazać tylko na karę albo wymierzyć środek karny. Punkty "karne" nie są ani tym, ani tym, więc sąd nie może ich nałożyć. Służą one jedynie ewidencjonowaniu kierowców łamiących przepisy ruchu drogowego.

Czy sad przypadkiem nie stwierdza "winny" lub "nie winny"? wydaje mi sie, ze skoro wyrok bedzie na niekorzysc kierujacego to dostanie mandat + punkty karne (nie dostaje w momencie zatrzymania, poniewaz odmowil przyjecia mandatu) + koszta sadowe. Tak zinterpretowalem kiedys ustawe i dodatkowo w tv mowili cos podobnego.

Niestety nie jest tak, dlatego de facto prawo do odmowy przyjęcia mandatu w PL nie istnieje. Ja za zapięte pasy miałem dostać 100 zl mandatu, nie przyjąłem go. Po kilku tygodniach przyszedł wyrok wydany zaocznie przez sąd nakazowy - 800 zł :ok:. Odwołałem się by dostać po kilku rozprawach w sądzie grodzkim grzywnę 400 zł plus 80 zł koszty sądowe :ok: . Tak to się u nas odbywa.

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, 11:02 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
I słusznie, przecież żaden sąd nie pracuje nadaremno.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, 11:09 

jak to słusznie? Tak jak pisałem jechałem w zapiętym pasie, policjanci wmawiali mi że go nie miałem. Nie przyjąłem mandatu. Skorzystałem z wielkiego prawa do odmowy które niby chroni obywateli przed złośliwością czy jak to nazwać policjantów. I co się stało? Przysłano próbe wyłudzenia 800 zł w postaci zaocznego wyroku sądu nakazowego :ok: , od którego się odwołałem więc otrzymałem wtedy wezwania do sądu grodzkiego, 120 km od mojego miasta, bo "policjanci mają bliżej". Ja byłem jeden, oni trzej... mieszali swoje zeznania, a pan który widział że jade bez pasów siedział w VW T4 z tyłu, tyłem do kierunku jazdy :ok: . Mimo to, po trzech czy czterech wycieczak do ZG wydano wyrok - 480 zł. Dodatkowo sędzina tak naprawde pewnie asesor zrobiła to w taki sposób że uniemożliwiła mi ewentualne odwołanie się od wyroku. Popełniając przy okazji przestępstwo, ponieważ nie otrzymałem ani wezwania na rozprawe na której wydała wyrok, ani wyroku listem, tylko wezwanie do zapłaty grzywny nałożonej takim a takim wyrokiem. Jak to zrobiła? W protokole wpisała że zostałem poinformowany ustnie o terminie kolejnej rozprawy. Tak to się u nas odbywa :super: :super:

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, 11:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Aha, no to przepraszam, myślałem, że faktycznie jechałeś bez pasów i żal Ci było 100zł na słuszny mandat ;) źle przeczytałem

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, 11:50 

jiGsaw napisał(a):
Aha, no to przepraszam, myślałem, że faktycznie jechałeś bez pasów i żal Ci było 100zł na słuszny mandat źle przeczytałem

A kto wie ile w tym prawdy.

Ja też raz jechałem w pasach, nie gadałem przez tel i nie mialem wlaczonego światełka w kabinie, a przy kontroli Paulina nie dała mi czekoladki z likierem... i się obyło bez niczego :D

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, 12:10 

KotSylwester napisał(a):
jiGsaw napisał(a):
Aha, no to przepraszam, myślałem, że faktycznie jechałeś bez pasów i żal Ci było 100zł na słuszny mandat źle przeczytałem

A kto wie ile w tym prawdy.

Ja też raz jechałem w pasach, nie gadałem przez tel i nie mialem wlaczonego światełka w kabinie, a przy kontroli Paulina nie dała mi czekoladki z likierem... i się obyło bez niczego :D

Nie opowiadaj mi bzdur bo sie rzygać chce. Jestem fanem motoryzacji, wiem co to Airbag i nie zapinam pasów dla pana policjanta tylko dla siebie. A że nie możesz dopuścić myśli że prewencja zatrzymała starą S klasę o północy w piątek bo spodziwała się pijanego czy naćpanego towarzystwa, a niestety rozczarowali się, więc wymyślili brak pasów, to już Twój problem. Mogę tylko współczuć.

jiGsaw, jak widzisz (przy założeniu że nie szukasz teori spisku jak Kot S) trudno powiedzieć żeby prawo do odmowy przyjecia mandatu działało. Bo co to za prawo, skoro kilka tygodni po odmowie przyjecia mandatu otrzymujesz wyrok z sadu nakazowego - 800 zł :ok: , zmuszający Cie poniekąd do odwołania się. Potem zaczyna się... jeżdzenie 120 km do sądu, udowadnianie że nie jesteś wielbłądem po czym pani asesor nie zwracając uwagi na bzdury jakie opowiadają świadkowie-policjanci stwierdza na piśmie że niestety ale jednak jeteś wielbłądem i daje 400 zł grzywny plus 80 zł kosztów sądowych. Widział ktoś w taryfikatorze możliwość mandatu w wysokości 400 zł za ten urojony brak pasów? Po mojej przygodzie która trwała prawie rok, z tymi pasami, wiem już że policja w tym kraju może mnie zatrzymywać trzy razy dziennie wręczając mandat za "brak pasów" a ja będe go musiał przyjąć i pokornie zapłacić. Innej drogi nie ma....

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, 12:45 

stones1 napisał(a):
Nie opowiadaj mi bzdur bo sie rzygać chce. Jestem fanem motoryzacji, wiem co to Airbag i nie zapinam pasów dla pana policjanta tylko dla siebie. A że nie możesz dopuścić myśli że prewencja zatrzymała starą S klasę o północy w piątek bo spodziwała się pijanego czy naćpanego towarzystwa, a niestety rozczarowali się, więc wymyślili brak pasów, to już Twój problem. Mogę tylko współczuć.

Myślę że sobie dopowiadali tak jak ty teraz. Im się dziwisz a sobie nie....

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, 22:56 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
KotSylwester napisał(a):

Myślę że sobie dopowiadali tak jak ty teraz. Im się dziwisz a sobie nie....

a co Stones sobie dopowiada... widac zadziwiło go, podobnie jak mnie,ze od razu doszukujesz sie " nieprawdy" w jego poscie...

osobiscie bym w zyciu sie nie sądził o 100zł chyba ,ze faktycznie bym miał zapiete pasy.

Także ja tu nic dziwnego nie widze.

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2008, 23:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: M57
maaaad, WOW jestem pod wrazeniem twojej wiedzy na ten temat :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 00:15 
Pierwsze kroki

http://img397.imageshack.us/img397/8590/dsc00133rw8.jpg

Na linku 3 podpunkt w wykazie moich naruszen przepisu drogowego to wlasnie moj mandat ktorego odmowilem , wiec juz wszystko jasne...

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 10:53 

dev napisał(a):
Na linku 3 podpunkt w wykazie moich naruszen przepisu drogowego to wlasnie moj mandat ktorego odmowilem , wiec juz wszystko jasne...

Jak odmówiłeś? Opowiedz.

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 11:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: M57
dev, ojj nazbierało sie troche :P ja sie ograniczam ale w grudniu 5pkt mi pzrepada :P i zostanie tylko 10 :P

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 11:23 
Częsty bywalec

Chmielu napisał(a):
dev, ojj nazbierało sie troche :P ja sie ograniczam ale w grudniu 5pkt mi pzrepada :P i zostanie tylko 10 :P

Mi w styczniu powieksza sie limit o 3 pkty a w lutym ucieka juz kolejnych 7 z konta ... bedzie dobrze :rotfl:

e30 kiler 3xx

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1