BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 13:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 20:37 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m40b18
jiGsaw napisał(a):
lord_Sekal napisał(a):
z Tobą też się zgadzam, lecz nie do końca... algorytm może mylić się nawet o kilka promili... ja wychodzę z założenia - pije - nie prowadzę... piłem dzień wcześniej - do wieczora dnia następnego nie prowadzę... spiłem się - czekam ok. 48h i jak mam możliwość idę na komendę dmuchnąć...

pozdrawiam wszystkich trzeźwych kierowców :hurra: :super:

Chyba o kilka dziesiątych, jak już. Ja zawsze czekam aż alkomat pokaże 0.0 i wtedy jadę, raczej nie wyobrażam sobie sytuacji aby błąd był aż tak duży. Ogólnie zgadzam się z Kyo, jak w większości wątków.

ech... algorytm może się mylić i to okropnie, bo za przyswajanie alkoholu nie odpowiada masa, a przede wszystkim określony enzym wydzielany przez wątrobę... tak samo jak nie ważne czy pijesz pod coś tłustego czy chipsy... itd...

ogólnie to idea posiadania czegokolwiek co może pokazać 0.0 promila jest ok... generalnie picie picu nie równe... jednego piwo zwali pod stół innemu ledwo smaka zrobi... a w Polsce takie a nie inne normy spożycia wynikają z określonej kultury picia i błędnych przeświadczeń o piciu u nas w kraju... tak naprawdę pijemy alkoholu dużo mniej niż połowa "cywilizowanej" europy... jak na zajęciach o zapobiegaiu uzaleznieniom facet pokazał nam jak wygląda ilość spożywanego alkoholu w europie i gdzie jest Polska zatkało mnie, połowa tabeli...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 20:38 
Uzależniony od forum :)

Kyokushin napisał(a):
Czy chcesz równać do tych co mają gorzej ułożony przepis czy lepiej?

Gorzej mają Angole czy Rumuni? Rumuścy naukowcy są mądrzejsi od Szwajcarskich, Włoskich i Angielskich? - Tam jest min. Oxford.

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 20:38 
Pierwsze kroki

Kyo - w UK pomimo 0,8 jakos mniej wypadkow chyba jest ;) w DE tez ;]

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 20:40 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
KotSylwester napisał(a):

Gorzej mają Angole czy Rumuni? Rumuścy naukowcy są mądrzejsi od Szwajcarskich, Włoskich i Angielskich? - Tam jest min. Oxford.

I ci mądrzy naukowcy stwierdzili że przy 0,3 ma się zaburzenia.

Jak widać prawo tam nie jest idealne.

Mniejsza liczba wypadków wynika z lepszej kultury jazdy, lepszych dróg i poszanowania prawa (które jak widać idealne nie jest (u nas też nie jest), a mimo to jest szanowane).

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 20:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
No bez przegięć, 0.8 promila to średnio 2 mocne polskie, więc chyba nie trzeba być lekarzem aby stwierdzić, że to za dużo do jazdy.

lord_Sekal - algorytm w przybliżeniu działa dla większości osób z wyjątkiem tych 2%, które mają problem z tym enzymem - raczej do takich się nie zaliczam. Na przybliżenie biorę poprawkę, więc czekam aż wskaże 0.0, a nie np. 0.15. Może źle robię, ogólnie bardzo rzadko mi się zdarza taka sytuacja, generalnie unikam samochodu jak ognia po grubszej bibie (w sensie na drugi dzień).

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 20:48 
Forumowicz

nie nie, jak ożywasz algorytmu aby wyliczyć 0.0 to ok, może być, ale pewności i tak nie ma... a algorytm nie wyliczy ci ile co i jak, bo ten enzym nie działa u każdego tak samo to raz, a dwa jego wartość oddziaływania też jest zmienna i działa inaczej jak ktoś jest zmęczony itd... tak czy siak dużo zależy od naszego podejścia do problemu... w końcu to my poniesiemy ewentualne konsekwencje naszych czynów (chyba że komuś krzywdę zrobimy) i bierzemy to na nasze sumienie... mi pijany kierowca kolegę zabił i mam awersje do osób prowadzących po wypiciu alkoholu...

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 20:49 

jiGsaw napisał(a):
No bez przegięć, 0.8 promila to średnio 2 mocne polskie,więc chyba nie trzeba być lekarzem aby stwierdzić, że to za dużo do jazdy.

Przypomnę że koleżanka po winie następnego dnia miała 0.9... Oczywiście wmawiasz jej chorobę, a ja uważam że WINO długo schodzi.

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 20:51 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
KotSylwester napisał(a):
Przypomnę że koleżanka po winie następnego dnia miała 0.9... Oczywiście wmawiasz jej chorobę, a ja uważam że WINO długo schodzi.

Hm, z tego wynika tylko to

Wino długo schodzi - OK
Miała 0.9 - OK
Czy powinna jechać? Nie.

Ostatnio edytowano 6 listopada 2008, 20:52 przez Kyokushin, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 20:51 
Forumowicz

kurcze... ciężko mówić co jak schodzi dużo zależy pod co się pije... część produktów potrafi fermentować w żołądku po zmieszaniu z alko (np. wino z pieczywem)... ale to już zagadnienia natury chemii i biologii... fakt słyszałem że wina, miody i piwa powoli się wchłaniają z powodu możliwości fermentacji w żołądku i im czystszy alko tym szybciej się rozkłada...

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 20:55 

Kyokushin, Nie o taki wniosek mi chodziło. Wnioskiem z tego jest to że mając 0,9 można czuć się bardzo trzeźwo i CAŁKIEM inaczej niż po wypiciu dwóch mocnych i odczekaniu 5min.

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 20:58 
Forumowicz

ale chodzi właśnie o to że nie czujemy stanu upojenia a on i tak negatywnie na nas oddziałuje i za jazdę pomimo dobrego samopoczucia mając alko na wydechu grozi kara itd...

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 20:59 
Przyjaciel forum

To się zgadza, ale to zjawisko występuje imo tylko na kacu, czyli x godzin po spożyciu, kiedy organizm przyzwyczajony do bomby nie czuje tych 0.9 promila albo dana osoba myli to ze zmęczeniem.

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 21:00 

lord_Sekal, Wiem, ale chodzi mi o to że ja po dwóch mocnych bym nie wsiadł, a rano praktycznie NIGDY nie mam kaca, czuję się świetnie itp. a mam tyle samo co po dwóch. O to mi tylko chodzi, bo uważam że nie można wszystkich pow.0.2 wrzucać do jednego wora, jest to k.. niesprawiedliwe.

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 21:00 
Administrator

KotSylwester napisał(a):
Wnioskiem z tego jest to że mając 0,9 można czuć się bardzo trzeźwo i CAŁKIEM inaczej niż po wypiciu dwóch mocnych i odczekaniu 5min.

Ale napisałem, 'że czuć to się można'.

Dla przykładu:
Czujesz się OK mając 0,5 promila. Bo można się tak czuć i jest naprawdę OK.
Chodzisz z prędkością 5km/h. Nawet o tym nie wiesz ale reakcje są spowolnione i o ile do 5km/h mózg jest w stanie skompensować braki 'danych' to przy np 60km/h już zdecydowanie nie.

Taka osoba może fajnie się czuć, zdrowo, trzeźwo i w ogóle hip hop ale przy wyższych szybkościach, gdy trzeba bardziej kumać - poprostu organizm nie nadąży.

Dlatego więc, tak samo jak trzeba wiedzieć jak zamknąć w aucie drzwi, tak samo trzeba wiedzieć że uczucie 'jest ok' jest złudne. I jedno i drugie trzeba zrobić aby pojechać.

Ostatnio edytowano 6 listopada 2008, 21:02 przez Kyokushin, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 21:01 
Forumowicz

jiGsaw napisał(a):
To się zgadza, ale to zjawisko występuje imo tylko na kacu, czyli x godzin po spożyciu, kiedy organizm przyzwyczajony do bomby nie czuje tych 0.9 promila albo dana osoba myli to ze zmęczeniem.

i to każdy powinien sobie czytać następnego dnia jak myśli że kac minął i jest zmęczony... zasada podobna jak u alkoholików tyle że u nich jest to na stałe a u zdrowych nie - organizm przyzwyczaja się do pracy pomimo alkoholu i adoptuje go do niektórych procesów...

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 21:02 

Kyokushin, to czemu wysoko cywilizowane kraje mają o,5 lub nawet 0,8?

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 21:02 
Pierwsze kroki

Kyokushin napisał(a):
Mniejsza liczba wypadków wynika z 1 lepszej kultury jazdy, 2 lepszych dróg i 3 poszanowania prawa (które jak widać idealne nie jest (u nas też nie jest), a mimo to jest szanowane).

1 - Owszem
2 - Owszem po dwakroc
3 - I tu bym powaznie spekulowal...

Tak samo jak w Polandii tak i w UK jest masa kierowcow rajdowych ktorych ograniczenia predkosci, tak zwane "pozne zielone" i tym podobne drobnostki niedotycza.

A zostajac przy temacie promili - Ja na przyklad jadac jeden i jedyny jak dotad raz na kacu, gdzie bylem w 100% pewny ze jechac nie powinienem w swietle prawa, jechalem duzo bezpieczniej niz robie to zazwyczaj. Oczy dookola glowy zeby tylko nic nie podpasc, nie bylo mowy o przekraczaniu 30 mph, generalnie "wzorowy" kierowca ;)

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 21:03 
Przyjaciel forum

No i to się zgadza - albo unikać samochodu jak ognia przez dobę albo dwie albo używać alkomatu i jechać dopiero jak wskaże 0.0. Ten drugi sposób jest obarczony ryzykiem, jednak chyba bardzo minimalnym. Takie wnioski.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 21:03 
Administrator

KotSylwester napisał(a):
Kyokushin, to czemu wysoko cywilizowane kraje mają o,5 lub nawet 0,8?

A skąd mam to wiedzieć. Encyklopedią nie jestem.

A czemu życie powstało tu a nie na Wenus?

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2008, 21:07 
Forumowicz

przede wszystkim te granice to nie granice od których zaczyna się sankcja prawna i kara, ale granica kiedy jest to przestępstwo(!!!)... kary są nawet za 0.1 na wydechu, ale jest to wykroczenie i tak samo jest w innych krajach... to że np. Norwegia ma 0,5 nie znaczy że każdy tak ma... u nich za ułamki są takie mandaty że to głowa mała... poza tym u nas to by zaraz ludzie jeździli na bani po z 0.8 można, a jak możn 0,8 to czemu nie 1,0? itd... w ogóle powinien być nawyk - albo pijemy albo prowadzimy i koniec...

a poza tym "why you drink and drive, when you can smoke and fly?" ;-)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 113 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1