Bobby_Valentino napisał(a):
..::CZARNY::.. napisał(a):
Nie kupuje się samochodów na F:
Fiat, Ford, francuskich i.... F01

I share the same opinion jak mawiają Rosjanie.
Obcowałem dzisiaj z 730d i powiem że jak dla mnie jest to porażka po całości !

DROGA TANDETA Poziom wykończenia wnętrza porównywalny z nowym Mondeo no może plastiki ciut lepsze. Skóra ? Hmmm... jakaś taka gruba i nie przyjemna w dotyku. Rozczarowałem się strasznie. Nowe Mercedesy czy Audi biją na głowe BMW jeżeli chodzi o to jak jest zaprojektowany środek i wykończony. Jeżeli chodzi o wygląd i wykończenie to S-Klasa pomimo tego że starsza to zamiata ten badziew pod dywan...

Jedyne co uważam na + to pozycja na tylnym siedzeniu lepsza niż w poprzedniczce.
Wczoraj byliśmy z Kornelem w Franfurkcie nad Odrą. Małe miasto, wchodzimy do ASO BMW (służbowo

) a tu.... dwie F01 sobie stoją. Jedna miała na pewno podstawową skóre (nie wiem czy wciąż nazywa się Montana), druga miała najprawdopodobniej Nappę. W skrócie na minus - przód. Na żywo jest o wiele gorszy niż na zdjęciach. Bardzo płaski i bez wyrazu zderzak, zbyt duże nerki, zbyt małe i dziwnie bezpłciowe jak na BMW reflektory, małe przetłoczenia na masce i najgorsze... po co zderzak kończy się tak wysoko (na masce) i tworzy wielką szparę między znaczkiem BMW a nerkami. Ta szczelina to moim zdaniem naprawde brzydki element przodu. Bok, tył - piękne. Wnętrze.. z Montaną nie zrobiło tak pozytwnego wrażenia jak wnętrze w221 z Nappą w serii. Ale... wnętrze F01 jest zupełnie inne, jest piękniej zaprojektowane niż wnętrze w221, jest jednocześnie bardzo przestronne i sprawiające wrażenie że siedzi się za sterem z4 czy czegoś w stylu m3. Kierownica jest najwspanialszą jaką miałem w rękach. Pozycja za kierownicą zupełnie inna niż w221, pełen sport, mimo że jest bardzo wygodnie i przestronnie daje pozytywne wrażenie obcowania z małym sportowym autem. Deska, drzwi, tunel, wszystko jest pięknie narysowane i wyprofilowane. Zegary, checkcontrol w obecnym wydaniu i ekran od iDrive robią świetne wrażenie. Niebieskie podświetlenie klamek zewnętrznych i bursztynowe podświetlenie napisu BMW na nakładce progowej rozwala na łopatki. Wnętrze z Nappa - dużo lepsze wrażenie od tego z grubą szorstką skórą. Szkoda ze BMW w serii daje taki rodzaj skóry....
Podsumowując samochód jest pieknie zaprojektowany (zwłaszcza w środku), wspaniale się w nim siedzi. Ma wyraźnie wyprofilowane fotele, również tylne miejsca to bardziej 2 fotele o sportowym charakterze niż kanapa. Ale.... klamki wewnętrzne choć piekne na zdjęciach są najgorszymi klameczkami jakie trzymałem. Gibają się na wszystkie strony i są tak lekkie, tandetne i delikatne że strach otwierać drzwi. Zapach w nowym wnętrzu - niestety zamiast pięknego aromatu skóry troszke zajeźdża gumą. W221 ładniej pachnie

. Pokrętło od iDrive mogło by być metalowe. Ogólnie srebrnego plastiku jest dość sporo. Nie widze w F01 żadnego elementu który by mnie od niej opychał, jak to było w e65, ale kilka rzeczy jest zrobionych tak sobie, pod względem użytych materiałów.
Dla mnie F01 to piękne auto, powrót BMW do klasy luksusowej, ale z nieco nudnym i bez wyrazu przodem (co mocno dziwi w przypadku BMW). Jego wnętrze jest najpiękniej zaprojektowanym ze wszystkich aut tej klasy, ale jednocześnie jest wnętrzem gorzej wykonanym (w kilkunastu szczegółach) od nudniejszego i mniej ciekawie zaprojektowanego kokpitu w221 (ale jednak lepiej wykonanengo). Takiej skóry jak w w221 również w F01 nie odnalazłem. Za to pozycja za kierownicą nowej 7 bije wszystko w czym dotąd siedziałem na głowe.
5 z małym minusem za przód i kilka elemetów psujących piękno wnętrza

. Albo zamiast takiej oceny powiem tak - w221 urzekło mnie zapachem, jakością skóry i metalowych elementów wnętrza. F01 zrobiło na mnie ogromne wrażenie stylistyką wnętrza, niesamowitą pozycją za kierownicą i samą kierownicą, fotelami i kanapą, choć niektóre materiały chciało by się zastąpić metalem. O ile w S kiepski designe wnętrza ratują doskonałe materiały, o tyle w 7 nadwrężony przez kilka takich sobie materiałów obraz luksusu wnętrza ratuje piękny designe i pozycja za kierownicą.