BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 14:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Błąd EML w Bmw e46 (jakieś rady?)
PostNapisane: 17 grudnia 2007, 20:38 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam.

Mam taki problem:

Po odpaleniu silnika wszystko jest ok lecz po delikatnym dotknięciu gazu odrazu zapala sie kontrolka "EML" na tablicy (wiem ze to cos zwiazane z elektroniczną przepustnicą gazu..) wtedy komputer przełancza sie w tryb awaryjny bo rekcja na nacisnięcie pedału gazu jest o jakieś 70% gorsza niz normalnie.. co prawda silnik równo pracuje itp. ale mocy niema prawie wogóle :( miałem juz wczesniej ze 3 - 4 razy taki problem ale w wiekszosci przypadkow po wylaczeniu i wlaczeniu silnika wszystko bylo ok.. Wczoraj wieczorem kiedy wracalem do domu nagle zapalila sie znowu ta kontrolka, prubowałem włączac i wylączac silnik ale nic to niedało.. dzisiaj rano to samo znów sie zapaliła jak dotnąłem gazu ale gdy stanąłem na światłach postanowiłem jeszcze raz wyłączyć/włączyć silnik i o dziwno tym razem kontrolka sie niezapaliła.. auto miało odpowiednia moc, reakcja na gaz tez była prawidłowa.. przejechałem około 30 km i znowu sie zaświeciła no i tak juz zostało :( Czy ktoś wie co moge zrobić (oprucz pojechania do serwisu) żeby wszystko działało prawidłowo i kontrolka sie niezapalała?
auto to: bmw e46 m3 (2003r.)

Bede bardzo wdzieczny za wszelkie rady i za poświecony czas.

pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2007, 09:43 
Poszukaj zanim zapytasz

Dzikus napisał(a):
Oznacza to uszkodzenie elektroniki sterującej silnikiem, moc silnika zostaje wtedy ograniczona i wizyta w serwisie nieunikniona, najprosciej mówiąc łapie Ci jakiś bład komputer i chodzi w trybie serwisowym...

A może to byc spowodowane brudnym przepływomierzem (tym ktory jest odrazu za filtrem powietrza) albo sondą lambda?

ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?

Tytuł:
PostNapisane: 10 listopada 2008, 01:01 
ja mam e39 z 98r mod.525 lqampka zapalała sie czasqami zdiołem kleme na noc i odziwo do dziś się nie zaświeca po założeniu klemy rano zostawiłem go by pochodził na wolnych obrotach ok 10 min.

Tytuł:
PostNapisane: 11 grudnia 2008, 18:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 520i
nie wiem czy to pomoże ale ja miałem podobny problem tylko ze w e39. jak pozniej doszedlem bylo to spowodowane zlym paliwem! poprostu czesto jezdzilem na rezerwie i widocznie paliwo ktore tankowalem bylo slabej jakosci i zbieral sie jakis osad na dnie! przepalilem benzyne prawie do 0 i pozniej zalalem paliwa z "dobrej" stacji i jak do tej pory nie mam ponownych problemow z EML

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1