kajtek84 napisał(a):
jak mi malo wycenia to sie wkurze i oddam na bezgotowkowke.. gosc z zakladu lakierniczego ktory wspolpracuje z pzu powiedzial mi ze biora za malowanie elementu 550zl. i dadza mi czesci orginalne z serwisu na fakture... ich skosza rowno a mi dole odpali

( musze czekac do przyszlego piatki na wycene
Przy szkodzie z OC sprawcy (najlepiej jak to potwierdza notatka policyjna) można naprawiać na fakture do 100 % wartości auta.
rdk napisał(a):
a wiesz moze w jaki sposob jest to naliczane?? w jakis ogolny sposob czy moze wszystkie czesci pokolei jakie nie zostały uszkodzone?
i jak w razie czego tzreba postepowac w razie nie zadowalajacej mnie kwoty?
a jak długo sie czeka na wycene?
(duzo pytan ale nie mam o tym pojecia wiec wole byc przygptowany)

Ubezpieczyciel ma 30 dni roboczych na wyplate odszkodowania.
Przy szkodzie z OC
Koszt naprawy nie może przekroczyć 100 % wartości auta, jesli przekracza to jest szkoda całkowita.
Robią wycene w Eurotaxie, potem wypłacają kwote z tej wyceny i czekają czy sie poszkodowany odwoła. Jak poszkodowany nie akceptuje odszkodowania to może naprawiac auto na fakture, bo robocizna i cześci muszą byc udokumentowane fakturami. Wtedy jest dopłata np kwota wypłaconego odszkodowania 2000, faktura na 3500 to dostaniesz dodatkowo 1500, żeby łacznie bylo 3500.
Przy szkodzie z AC
Ważne jest zeby przy polisie AC wykupić ''zniesienie udziału własnego'' i wykupić ''zniesienie amortyzacji na częsci'', gdy to nie jest wykupione to odszkodowanie będzie niższe i nie ma znaczenia, ze to bedzie autoryzowany serwis, ktory wystawia fv.
Kwota udziału własnego to z reguly pare set zlotych np 400 zł, ubezpieczyciel wykorzystuja to przy drobnych naprawach, typu zbita szyba, czy pekniety zderzak. Np koszt takiej naprawy to 500, ale nie ma wykupionego zniesienia udziału własnego to wypłaca roznice faktura - udzial wlasny czyli 500-400 = tylko 100 zł do wypłaty. I w tym momencie poszkodowany rezygnuje najczesciej z wyplaty bo wiecej straci na zniżkach niz zyska na tych 100 zł.
Amortyzacje sie potraca 5% za kazdy rok (od 2 roku wieku auta, czyli nie liczy sie amortyzacji od auta nowego, ale od drugiego roku) np przy wieku auta 10 lat odszkodowanie bedzie pomniejszone o 5 % x 9 lat = 45 % od ceny cześci zamiennych. Są to zamienniki, wiec ubezpieczyciel dodatkowo zyskuje. Gdy nie ma wykupionego zniesienia udziału wlasnego to dodatkowo odszkodowania będzie pomniejszone również o tą kwotę.
Szkoda calkowita
Wyplata odszkodowania: wartosc auta sprawnego z danego rocznika odjąc wartośc rozbitka = kwota do wyplaty. Moze ubezpieczyciel pomoc w sprzedazy tego rozbitka, ale nie musi, bo zrobi to, co mu sie bedzie bardziej opłacało.