BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 15:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] kilka pytań dot. ukł. hamulcowego
PostNapisane: 17 grudnia 2008, 22:41 
Pierwsze kroki

Witam. Przedwczoraj wstąpiłem w szeregi posiadaczy zacnych aut BMW(btw czemu na tym forum nie ma jakiegos "pokoju" typu "nowi" ? :zdziwko: ). Zakupiłem BMW e36 316 compact 95 z instalacja gazowa (tak wiem ze zaraz powiecie ze to mul straszny a z gazem to jeszcze gorzej ale od czegos trzeba zacząć przygode z tymi autkami :) ). Problem polega na tym że auto nalezalo do jakiejś niechlujnej rodzinki i autko jest zaniedbane. A ja póki wciąż mam zapał zamierzam sukcesywnie przywracać mu pełną sprawność( bo co za sztuka kupić używane auto w ktorym wszystko działa :P ). No to na poczatek moj pierwszy problem z ktorym chce się zmierzyć(na siłe to moze być drugi ale z przepaloną żarowką światła stop sobie poradziłem bezproblemowo :D )- hamulce. Poprzedni właściciele byli na tyle zdolni ze wymieniając przednie klocki wymienili je tylko z jednej strony i teraz z jednej strony sa prawie calkiem starte a z drugiej w normie. Na diagnostyce różnica hamowania na przednich kolach wyniosla 50% miedzy jednym a drugim kołem a na tylnich w normie. Poza tym nigdy nie jeździłem bmw więc nie wiem jak jest prawidłowo ale hamulec nie łapie od razu tylko trzeba wcisnać hamulec tak na 1/3 co najmniej zeby zacząl hamować. A no i jest jeszcze sparciały wężyk elastyczny przy jednym kole. Zamierzam w najblizszych dniach wymienic przednie klocki oraz ten wężyk i zobaczyć jaki bedzie efekt i mam nadzieje ze pomoże.
Teraz pytania:
-czy do compact-ów są inne klocki niz do innych e36 czy to są te same?
-jakiej firmy klocki wg was są najlepsze jesli chodzi o stosunek jakość/cena (czytalem gdzieś o stones1 ale na allegro nic takiego nie widzialem)?
-czy jeśli nie swieci mi się kontrolka zużycia klocków będe musiał wymieniać te czujniki w klockach czy raczej się obejdzie a jeśli tak to czy są one w zestawie z klockami czy to osobny wydatek i w jakiej kwocie?
-mysle o samodzielnej wymianie ponieważ jakoś nie mam zaufania do serwisów, czy ma ktoś może opis jak to zrobić(nie wiem czy to ważne ale dodam ze auto ma ABS)
-myśle też o tym żeby przy okazji wymienić łączniki stabilizatora (w jednym delikatny luz, drugi w porządku ale jak juz wymieniać to chyba lepiej obydwa) i te same pytania co do klocków:) + na allegro albo mi sie wydaje albo jedne łączniki są krótsze a drugie dłuższe- które są do compacta?
Tak wiem ze sie rozpisalem ale to ostatni raz, potem bedzie juz bardziej rzeczowo;). A i jak coś to przeglądałem forum czy ktoś nie mial podobnego bledu ale wyszukiwarka tutaj jest straszna... znajduje tysiace tematow a w zadnym nie mozna znalezc odpowiedzi:).

[mod.edit. następnym razem będzie ost. za niestosowanie się do regulaminu]

Ostatnio edytowano 18 grudnia 2008, 08:43 przez pietek, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 17 grudnia 2008, 23:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
pietek,
Cytuj:
-czy jesli nie swieci mi sie kontrolka zuzycia klockow bede musial wymieniac te czujniki w klockach czy raczej sie obejdzie a jesli tak to czy sa one w zestawie z klockami czy to osobny wydatek i w jakiej kwocie?

zalecana jest wymiana tych czujnikow ... koszta kolo 25-30 zl za sztuke po jednym na os ... ( nie dotyczy to bebnow)

Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2008, 01:13 
Forumowicz

Moje BMW: E36 323i Turing
Kod silnika: M52B23
Wymiana klocków jest łatwa wystarczy że zdejmiesz koło i będziesz wiedział co robić dalej obecność ABS nie utrudnia wymiany klocków.

Ceny czujników oryginalnych to bodajże 17zł szt warto wymienić ale jak kontrolka się nie pali to spokojnie można założyć stary czujnik. W Compakcie z tym silnikiem są z tyłu chyba bębny więc jeden nowy czujnik wystarczy i jest bodajże w przednim lewym kole.

Łączniki to najlepiej sprawdzić samemu które są na aucie krótkie mają około 10 cm długości te długie są 2 razy dłuższe za sztukę krótkiego płaciłem 58zł DELPHI narazie się trzymają więc jestem z nich zadowolony no i najlepiej parami wymieniać bo ten drugi napewno i tak niedługo padnie.

Tytuł:
PostNapisane: 18 grudnia 2008, 08:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 touring
Kod silnika: M47TU
jak ja wymienialem klocki i tarcze na froncie (bo juz ich prawie nie bylo) to dostalem czujniki razem z klockami w pudelku.

jak patrzylem mechanikom przez ramie, to wygladalo to calkiem prosto. polecam zapoznac sie z ksiazeczka (tutaj zamieszcze ci link do torrenta, ja mam w wersji papierowej)
http://torrent-spider.pl/torrent/72121/ ... __pdf__pl/

no i rozumiem, ze 316 nie bedziesz bic rekordow predkosci, wiec firma hamulcow bym sie chyba nie przejmowal...

/oczywiscie moge sie mylic, w koncu to tez moje pierwsze bmw/

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1