Witam. Przedwczoraj wstąpiłem w szeregi posiadaczy zacnych aut BMW(btw czemu na tym forum nie ma jakiegos "pokoju" typu "nowi" ?

). Zakupiłem BMW e36 316 compact 95 z instalacja gazowa (tak wiem ze zaraz powiecie ze to mul straszny a z gazem to jeszcze gorzej ale od czegos trzeba zacząć przygode z tymi autkami

). Problem polega na tym że auto nalezalo do jakiejś niechlujnej rodzinki i autko jest zaniedbane. A ja póki wciąż mam zapał zamierzam sukcesywnie przywracać mu pełną sprawność( bo co za sztuka kupić używane auto w ktorym wszystko działa

). No to na poczatek moj pierwszy problem z ktorym chce się zmierzyć(na siłe to moze być drugi ale z przepaloną żarowką światła stop sobie poradziłem bezproblemowo

)- hamulce. Poprzedni właściciele byli na tyle zdolni ze wymieniając przednie klocki wymienili je tylko z jednej strony i teraz z jednej strony sa prawie calkiem starte a z drugiej w normie. Na diagnostyce różnica hamowania na przednich kolach wyniosla 50% miedzy jednym a drugim kołem a na tylnich w normie. Poza tym nigdy nie jeździłem bmw więc nie wiem jak jest prawidłowo ale hamulec nie łapie od razu tylko trzeba wcisnać hamulec tak na 1/3 co najmniej zeby zacząl hamować. A no i jest jeszcze sparciały wężyk elastyczny przy jednym kole. Zamierzam w najblizszych dniach wymienic przednie klocki oraz ten wężyk i zobaczyć jaki bedzie efekt i mam nadzieje ze pomoże.
Teraz pytania:
-czy do compact-ów są inne klocki niz do innych e36 czy to są te same?
-jakiej firmy klocki wg was są najlepsze jesli chodzi o stosunek jakość/cena (czytalem gdzieś o stones1 ale na allegro nic takiego nie widzialem)?
-czy jeśli nie swieci mi się kontrolka zużycia klocków będe musiał wymieniać te czujniki w klockach czy raczej się obejdzie a jeśli tak to czy są one w zestawie z klockami czy to osobny wydatek i w jakiej kwocie?
-mysle o samodzielnej wymianie ponieważ jakoś nie mam zaufania do serwisów, czy ma ktoś może opis jak to zrobić(nie wiem czy to ważne ale dodam ze auto ma ABS)
-myśle też o tym żeby przy okazji wymienić łączniki stabilizatora (w jednym delikatny luz, drugi w porządku ale jak juz wymieniać to chyba lepiej obydwa) i te same pytania co do klocków:) + na allegro albo mi sie wydaje albo jedne łączniki są krótsze a drugie dłuższe- które są do compacta?
Tak wiem ze sie rozpisalem ale to ostatni raz, potem bedzie juz bardziej rzeczowo;). A i jak coś to przeglądałem forum czy ktoś nie mial podobnego bledu ale wyszukiwarka tutaj jest straszna... znajduje tysiace tematow a w zadnym nie mozna znalezc odpowiedzi:).
[mod.edit. następnym razem będzie ost. za niestosowanie się do regulaminu]