BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 14:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Co zrobić z szantażystą?
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 10:51 
Uzależniony od forum :)

Siema.

Mam takie pytanie, co zrobić z szantażystą?

Historia zaczęła się na przełomie grudzień 2006/styczeń 2007.

Sprzedałem kolesiowi moje szprychówki 15tki z szóstki. Zresztą gościowi z forum, nick LOVEJOY - obecnie używa nicku Krissek.

Jak to zwykle bywa wśród użytkowników BMW nawiązaliśmy jakiś kontakt. Zaproponowałem mu że od niego pożyczę jego felgi - standartowe alu 15tki z E34 w stanie marnym, po śladach krawężników, z złuszczonymi naklejkami BMW i marnymi (pościeranymi na bokach za małymi oponami Barum) - towar więc nie wiele wart, a mi potrzebny żeby na czymś szóstkę zawieźć na poprawkę do lakiernika.

Lovejoy, obiecał mi że mi załatwi transport lamp tylnych do szóstki z UK. Ma własną firmę z tirami, więc nie problem. Potrwa to do dóch tygodni ale nie ma żadnego problemu. Po jakimś czasie angol się odezwał że nie odbieram lamp. Lovejoy nie odbierał telefonu. Zaufałem kolesiowi, który zarzekał się że że odbierze, więc angolowi zapłaciłem (za same lampy bez wysyłki - i tak nie wysyłał poza UK). Było to OK. 100funtów. Okazja za dwie lampy do E24.

Lovejoy jednak nadal nie odbierał telefonu.

Wydzwaniałem kilkadziesiąt razy.

Efekt: Moje 100 funtów poszło się je.... Kasa w plecy.

Potem dzwoniłem żeby mu powiedzieć parę słów i oddać koła - ZERO odbierania. Na SMSy też nie odpisywał.

Po pół roku napisałem mu dwa sms ma że ma zabrać swoje koła bo robią porządki i nie będę trzymał złomu. A jak nie chce mnie widzieć to następnego dnia koła wystawiam przed garaż i mam to w dupie.

Mijają dwa lata....

I co? Koleś nagle mi pisze:

Cytuj:
Hmm, kupujesz sobie kolejne auta a o dawnych zobowiązaniach zapomniałeś? Może tak łaskawie w końcu oddałbyś mi moje felgi z e34 z niemal nówkami oponami Barum Bravuris 205/50/15?
Kilka razy pisałem do Ciebie w tej sprawie i bez oddźwięku - czy żeby Cię znaleźć musiałem się zalogować na to wasze forum na którym nie pali się laka i nie lata bokami? Koniecznie chcesz, żebym całą sytuację z MOIMI kołami opisał na każdym z dostępnych forów BMW tak, żeby każdy wiedział że jesteś (hmm, jakiego by tu słowa użyć? Złodziej chyba pasuje najlepiej) złodziejem? Czy mam się do Ciebie fatygować osobiście aby wytłumaczyć Ci że tak się nie robi?
Czekam na odpowiedź w której chciałbym uzyskać konkretny termin w którym przywieziesz mi moje koła w takim stanie w jakim Ci pożyczyłem je w 2007 do jutra do 16:00

Pisze że niby pisał do mnie kilka razy w tej sprawie - Ciekawe bo to ja wydzwaniałem. Pisze bzdury że opony były niemal nówki, zaraz się okaże że felgi kupił w ASO dwa dni wcześniej.

Ale nie o to chodzi. Koleś grozi mi popsuciem opinii, a to ja przez niego straciłem kasę.

Zastanawiam się czy ten fragment:

Cytuj:
Czy mam się do Ciebie fatygować osobiście aby wytłumaczyć Ci że tak się nie robi?

Kwalifikuje się na policję? Szantaż + groźba?

Jakieś podpowiedzi? Nie czuję się kolesiowi nic winien.

Acha, felgi były takie, warte 250-300zł z oponami:
http://www.allegro.pl/item524492222_sli ... ielki.html

Ja straciłem 100funtów. Bilnas, wychodzi że to on jest mi winiem kase.

W przeciwnym razie bym mu zaproponował coś, ale jak widać koleś w PIERWSZYM kontakcie od dwóch lat od razu wskazuje agresję - jakbyh się odezwał: Siema, co tam słychać, zapomniałem o moich felgach, sorki że tak wyszło itp itd. - zaproponowałbym ugodę, bo nie jestem złodziejem. No ale jak koleś mi od razu wyjeżdża a zapomniał że przez niego straciłem 100 funtów...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 11:08 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Olać i poczekać - kasy i tak już nie wyrwiesz. Niech się osobiście "pofatyguje" aby wytłumaczyć. Ale pewnie jak to zwykle w takich sytuacjach bywa braknie mu jaj i potrafi tylko klepać w klawiaturę.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 11:12 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Hmmm ktoś kiedyś powiedział "Najlepszą obroną jest atak". To co napisał ten gość nie kwalifikuje się jako, szantaż, groźba czy próba zastraszenia. Takich rzeczy nie załatwia się na forum publicznym. Ja coś takiego odbieram jak próba zdyskredytowania drugiej strony w oczach innych ludzi. Oddaj felgi z oponami i będzie po sprawie.

Oskarżyć cię może w tym momencie on o pomówienie i podpadasz pisząc to pod paragraf, sprawa wygrana na 1 rozprawie.

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 11:19 
Forumowicz

Hmmm dziwna sprawa, po pierwsze dlatego, ze cale wydarzenie mialo miejsce 2 lata temu, po drugie znamy tylko Twoja wersje wydarzen. Moim zdaniem sprawa powinna byc zalatwiona miedzy Wami dwoma i nie wyciagana na forum.

Ale zakladajac, ze to co piszesz jest w 100% prawda to jedynym slusznym i sprawiedliwym rozwiazaniem jest :

- Ty oddajesz mu felgi z oponami
- on oddaje Ci 100 funtów

i jestescie kwita, jesli nie zechce oddac kasy, Ty nie musisz oddawac felg.

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=393131#393131 :

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 11:24 

Powiem nawet więcej, łapiesz się pod wyższy wymiar kary:

"art. 212 K.k., zgodnie z którym „kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku”. Wyższa sankcja (grzywna, kara ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2) spotka natomiast sprawcę, który przestępstwo tego rodzaju popełnił za pomocą środków masowego komunikowania, takich jak prasa, radio, telewizja, publikacje książkowe, nagrania elektroniczne i internetowa sieć informatyczna (art. 212 § 2 K.k.)."

Internet nie jest już anonimowy i odpowiadamy za to co w nim piszemy. Oczernianie kogoś bez dowodów może się bardzo przykro skończyć.

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 11:32 

Bobby_Valentino, jego kolejne PW:

Bobby_Valentino napisał(a):
Internet nie jest już anonimowy i odpowiadamy za to co w nim piszemy. Oczernianie kogoś bez dowodów może się bardzo przykro skończyć.

Czy ja jego oczerniam?

W następnym PW napisał:

Cytuj:
żądam żebyś oddał mi moje koła bo inaczej tak cię zeszamce na wszystkich forach BMW że nikt z tobą nie będzie chciał gadać "człowieku"!

Chętnie mu odkupię koła jak mi odda 100 funtów.

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 11:32 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
Pamiętam tą sytuację i Twoje Radku poszukiwania kolesia... nawet gdzieś opisywałeś to na forum ... chyba w temacie 6 ... poszukaj może tego... jak coś to masz świadków...

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 11:42 

Tak oczerniasz go. Nie przedstawiłeś żadnych dowodów to co piszesz mogłeś sobie wyssać z palca i nie jest to pierwszy raz kiedy tak robisz.

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 11:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 COUPE+COMPACTe36
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=94308
oczernianie szukanie świadków forum policja :zakrecony: taka sprawa powinna byc załatwiona miedzy wami tak jak napisali moi przedmówcy
KotSylwester, czym ty sie martwisz nie jestes od wczoraj na forach bmw i masz chyba znajomych nawet przyjaciół którzy cie znaja i wiedza jaki jesteś a zakładając takie tematy tylko sam sobie szkodzisz wzbudzając podejrzenia :kwasny: winny sie tłumaczy

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 11:54 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
KotSylwester, masz wyrobioną opinię porządnego usera, więc ja bym się jakimś pieniaczem nie przejmował.

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 11:54 
:spi:

już zamykać temat, czy dać pożreć się Wam jeszcze? :)

KotSylwester, powiedz to jemu, to co tu nam pisałeś, wklej jak biały pisze, jeśli masz wzmiankę jakąś o tym z forum i jak pan jest porządnym gentlemanem, to nie potrzebne będą takie metody. A jak nie? No to co, trudno się mówi.

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 12:13 

Napisałem mu to 3 razy i dałem link do tematu.

Oczerniam go tym że.... ? Bo nadal nie rozumiem czym ja go oczerniam. Wkleiłem od niego PW - to oczernianie o cytowanie.

Opisuję na forum, z dwóch powodów - aby pokazać że nie mam nic do ukrycia - a on zaraz napisze że jestem złodziejem, po drugie żeby sprawa wyszła na jaw, bo cholera wie czy nie zacznie wypisywać PW do Was po kolei. :niepewny:

Bobby_Valentino napisał(a):
Tak oczerniasz go. Nie przedstawiłeś żadnych dowodów to co piszesz mogłeś sobie wyssać z palca i nie jest to pierwszy raz kiedy tak robisz.

Przypomnę Ci jak po nickiem MAJSU _WUWUA pisałeś na forum że moja szóstka to szcep i nie przedstawiłeś dowodów - skąd ta zmiana nastawienia teraz?

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 12:14 

Fryderyk, poczekajmy aż zainteresowny napisze cos od siebie.

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 12:15 
Zacna persona forum

Moje BMW: Z4 3.0i
Olej frajera.
Nie prowadzisz na forach jakiejs dzialalnosci zarobkowej, nic nie stracisz jak jakis podejrzany kolezka napisze gdzies ze ukradles mu kola. Swoi zawsze Ciebie obronia, wrogowie zawsze obsmaruja, przyzwyczaj sie i tyle. Przejedz sie Mustangiem, przytul narzeczoną, świat jest piękny.

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 12:17 
Przyjaciel forum

el Presidente napisał(a):
Olej frajera.
Nie prowadzisz na forach jakiejs dzialalnosci zarobkowej, nic nie stracisz jak jakis podejrzany kolezka napisze gdzies ze ukradles mu kola. Swoi zawsze Ciebie obronia, wrogowie zawsze obsmaruja, przyzwyczaj sie i tyle. Przejedz sie Mustangiem, przytul narzeczoną, świat jest piękny.

:ok: tylko nie mustangiem... lepiej e34 ... reszta tak jak pisze el Presidente,

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 12:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: Z4 3.0i
Napisz gosciowi ze jak sie nie uciszy to go najedziemy z Dzikusem i bedzie musial stanac w konkursie picia rudej na szklanki.

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 12:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
el Presidente napisał(a):
Napisz gosciowi ze jak sie nie uciszy to go najedziemy z Dzikusem i bedzie musial stanac w konkursie picia rudej na szklanki.

:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Tez mysle, zebys sobie odpuscil...koles nagle sobie po 2 latach przypomnial o kolkach...hehehe, niezly artysta... :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 12:27 

Chyba się nie wypowie, napisał mi właśnie:

Cytuj:
Nie będę komentował tego... Ktoś tam Ci słusznie napisał - sam możesz wpakować się w kłopoty pisząc takie coś A że jesteś oszust i pieniacz to już nie jeden wie I znany jesteś z takich sytuacji! Poza tym nie gadaj mi głupot o "poszukiwaniach" mnie bo dobrze wiesz, gdzie mieszkam!

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 12:33 
Przyjaciel forum

Cytuj:

ja też podjadę :D

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2009, 12:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
vote close

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1