BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 17:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Próba wymuszenia pieniędzy przez allegro
PostNapisane: 15 stycznia 2009, 12:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 Mpak 2001
Kod silnika: najlepszy
Historia wygląda tak - wystawiłem na allegro laptopa. Opisałem go jak najlepiej potrafię. Gość wylicytował w ostatniej sekundzie. Otrzymał paczkę i robi awanturę,że laptop był rokręcany....ja o tym nie wiedziałem, nie napisałem też w aukcji,że nie był rokręcany. Gość mówi,że jak mu nie oddam 50 zł, to pójdzie na policję. Ja kasy nie oddałem, bo nie widzę powodu, a gość dziś napisał że złożył zawiadomienie o oszustwie.... Czy on ma jakieś podstawy ku temu? Myślę że kolega Maaad pomoże ;)

www.kantoor.pl

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2009, 12:41 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Ja myślę że gość może Cię cmoknąć w trąbe.
Równie dobrze mógł sam rozkręcić i powiedzieć że to ty. Widziały gały co brały i do widzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2009, 12:52 
Niech idzie na policję, to go obśmieją chyba tam.

Czy napisałeś, że jest na gwarancji? Jeśli tak, to miałby podstawy, by sapać, bo rozkręcany, to nie ma plomb i gwarancja nieważna.

Poza tym, rozkręcany znaczy uszkodzony? Od kiedy? Większość, jak nie wszystkie :) auta na allegro też były już nie nawet powypadkowe, ale rozkręcane, naprawiane :zdziwko: i co, nikt nie pisze, że były naprawiane.

dawidmi napisał(a):
Ja myślę że gość może Cię cmoknąć w trąbe.

Właśnie.

Ja kiedyś tak miałem, że sprzedałem napęd DVD z rozkręconego laptopa. Potem się okazało, że coś nie działało, nie odtwarzało płyt DVD chyba, tylko CD i CD, więc to już była jakaś usterka. Niestety wczesniej nie sprawdzałem, bo napęd leżał i różne rzeczy się z nimi działy, to oddałem 10zł nabywcy. Mój błąd, że nie sprawdziłem dokładnie, no ale cóż.

A to, że rozkręcany? Dlatego sprzedałeś za taką cenę używanego lapa, a nie inną, bo używany!! Naciągacz i tyle :wstyd:

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2009, 12:52 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
jesli w aukcji nie bylo wzmianki o tym, ze NIE BYL ROZKRECANY a on w zadnym mailu nie zadał o to pytania, to nic nie zdziała.

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2009, 13:01 
Częsty bywalec

Cytuj:
jesli w aukcji nie bylo wzmianki o tym, ze NIE BYL ROZKRECANY a on w zadnym mailu nie zadał o to pytania, to nic nie zdziała.

No nigdzie nie było o tym mowy. I napisałem też w aukcji wyraźnie,że on nie jest na gwarancji już i jak ktoś ma jakieś pytania, to niech pisze lub dzwoni...a ten o nic nie zapytał, zalicytował i zdziwiony...ehhh ja to mam stresy przez tych dziwolągów.

www.kantoor.pl

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2009, 13:57 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Gwarancji mu nie udzieliłeś, więc ta podstawa odpada.
Rękojmia - roszczenie z tytułu rękojmi przysługuje, gdy rzecz ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel oznaczony w umowie albo wynikający z okoliczności lub przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu sprzedający zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym. Nawet, jeśli laptop był rozkręcany (co koleś będzie musiał udowodnić), to fakt ten sam w sobie nie zmniejsza wartości użytkowej czy tam użyteczności laptopa. Tak samo nie zapewniałeś kolesia, że laptop NIE BYŁ rozkręcony. No i domniemywam, że laptop był kompletny. Wobec tego - roszczenie z tytułu rękojmi nie przysługuje.
Błąd oświadczenia woli - mógłby powołać się tylko na błąd istotny, czyli uzasadniający przypuszczenie, że gdyby nie działał pod wpływem tego błędu, to laptopa kupiłby. Ja bym nigdy nie przypuszczał, że z powodu faktu, że może kiedyś gdzieś był rozkręcony ten laptop, ktoś inny może go nie chcieć kupić. Poza tym, musiałbyś u kolesia błąd wywołać, albo wiedziałbyś o tym błędzie lub mógł go zauważyć. Zaznaczę - błąd to nie jest to samo, co wada. Błąd to po prostu mylne wyobrażenie kogoś o rzeczywistości.
Tak więc moim zdaniem, facet po prostu nie ma podstaw do żądania czegokolwiek.
A te 50 zł to miałoby być zwrot czego? Tytułem obniżenia ceny?
Co do samego oszustwa - żeby miało miejsce, musiałbyś w celu osiągnięcia korzyści majątkowej wprowadzić go w bład, wykorzystać jego błąd lub niezdolność do należytego pojmowania przedsiębranego działania. Wystawiając zatem komputer na aukcję musiałbyś MIEĆ JUŻ ZAMIAR naciąć go na fakcie, że komp był rozkręcony, co samo w sobie brzmi już śmiesznie :D
Jeśli masz ochotę to postrasz go tym przepisem (kodeks karny):
Art. 234. Kto, przed organem powołanym do ścigania lub orzekania w sprawach o przestępstwo, w tym i przestępstwo skarbowe, wykroczenie, wykroczenie skarbowe lub przewinienie dyscyplinarne, fałszywie oskarża inną osobę o popełnienie tych czynów zabronionych lub przewinienia dyscyplinarnego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

One redline a day keeps a mechanic away.

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2009, 14:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530d
Kiedyś sprzedawałem kolumny po regeneracji i gość miał zastrzeżenia do jednego głośnika powiedziałem, żeby go przysłał to mu wyśle drugi głośnik jeśli rzeczywiście coś jest nie tak, na co dostałem odpowiedź że on nie ma czasu itp itd. i podobna sytuacja jak u Ciebie chciał częściowy zwrot kasy. Powiedziałem żeby sie wypałował bo ja mu pieniędzy oddawać nie bede, jak chce może przysłać głośnik. Nie przysłał i na tym sie skończyło. Podejrzewam, że sporo nieuczciwych graczy ma taki sposób :hyhy: Wmówi coś komuś, albo przyczepi się do czegoś co w sumie nie odgrywa istotnej roli i liczy, że pare groszy wróci do kieszeni. Czasami trafi na dziecko, które przestraszy się słowa policja czy sąd i rzeczywiście odda mu część kasy. Jeśli ten laptop byłby zły dlaczego nie chciałby Ci go zwrócić? Bo jest dobry a warto spróbować, może zaoszczędzi sie 50zł to chyba działa na takiej zasadzie.

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2009, 14:29 
Forumowicz

Takich gnojków trzeba ostro gnać! Co to w ogóle znaczy "rozkręcany" ? Przecież jeżeli nie jest na gwarancji i nie ma plomb to każdy może sobie rozkręcić nawet po to, żeby przeczyścić kurz w środku, aby ciszej chodził. Ja na Twoim miejscu ostro bym mu poleciał w mailu, że to Ty go możesz oskarżyć o próbę wyłudzenia pieniędzy, a nie on Ciebie o jakieś oszustwo.

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=393131#393131 :

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2009, 14:33 
maaaad napisał(a):
Art. 234. Kto, przed organem powołanym do ścigania lub orzekania w sprawach o przestępstwo, w tym i przestępstwo skarbowe, wykroczenie, wykroczenie skarbowe lub przewinienie dyscyplinarne, fałszywie oskarża inną osobę o popełnienie tych czynów zabronionych lub przewinienia dyscyplinarnego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

:super:

maaaad, :padam: MISTRZ!! :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2009, 15:22 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e 60
Kod silnika: 530 I
Dokładnie tak jak koledzy piszą. Miej go w nosie i nie zawracaj sobie głowy jakimś palantem. A co jeśli Ty tego kompa ulepszałeś i wymieniłeś w nim coś na lepsze? Nie da się tego zrobić bez rozkręcania nawet jeśli robi to serwis gwarancyjny. Olej go i tyle.

Tytuł:
PostNapisane: 15 stycznia 2009, 15:26 
Częsty bywalec

Fryderyk napisał(a):
maaaad napisał(a):

:super:

maaaad, :padam: MISTRZ!! :rotfl:

To jest konkretny facet :39:

www.kantoor.pl

Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2009, 00:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e92 LCI 330i
Kyokushin napisał(a):
Widziały gały co brały i do widzenia.

haha Kyo :hurra: albo widziały gały co brały i podbite oczy zostały :rotfl: :rotfl:

E32 735i 92'
E36 318i 92'

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1