BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 10:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2009, 12:17 
Forumowicz

widze ze tu sie małe zamieszanko zrobiło heeheheheh zastanawiałem sie intensywnie po waszych wypowiedziach i moje odczucia co do komisu sa nadal nie pewne 50% na 50% z jednej strony mozliwośc szybkiej sprzedazy auta itp. ale tez długie stanie auta i niszczenie sie podzespołów.tak wiec co radzicie isśc na całosc i wstawiac czy poczekac jeszcze z miesiac az sie pogoda ruszy i zaczna cabrio ludzie szukac pozdro.

DEVIL-CAR MOTORSPORT-specjalizacja BMW serwis BMW TEL 600-832-790
USŁUGI TRANSPORTOWE PRZEPROWADZKI CAŁY KRAJ DO 3,5T IVECO DAILY KONTENER

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2009, 12:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
Oddać Agrafce do lansu po mieście i sprzedaż murowana :)

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2009, 12:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 320d Touring '00
Nie zwróciłem wcześniej uwagi, że masz "specyficzne" auto - w tym wypadku zdecydowanie odradzam komis.
A reszta forumowiczów dokładnie rozwinęła to co miałem na myśli na samym początku tematu.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2009, 12:38 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
SPEKTER`, jak masz czas na sprzedawanie czyli uzeranie sie z:

1. Cwaniakami w stylu "daje 10 i zabieram bez ogladania".
2. Panie, za tyle to nowsze idzie kupic.
3. Chcacymi tylko sobie poogladac i przejechac sie cabrio.

To najlepiej bedzie jak dasz ogloszenie na moto.allegro.pl i otomoto.pl oraz forach BMW i bedziesz sam zajmowal sie sprzedaza. Jesli auto jest rzeczywiscie dobre i dasz dobra cene to nie widze problemu zebys szybko sprzedal. Jesli jest inaczej to moze to zajac sporo czasu.

Poza tym, jeszcze nie jest najlepsza pora na sprzedawania cabrio chyba? Bo ani to dachu nie otworzysz ani nie wrzucisz fajnej felgi ;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2009, 13:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
TomekB napisał(a):
SPEKTER`, jak masz czas na sprzedawanie czyli uzeranie sie z:

1. Cwaniakami w stylu "daje 10 i zabieram bez ogladania".
2. Panie, za tyle to nowsze idzie kupic.
3. Chcacymi tylko sobie poogladac i przejechac sie cabrio.

To najlepiej bedzie jak dasz ogloszenie na moto.allegro.pl i otomoto.pl oraz forach BMW i bedziesz sam zajmowal sie sprzedaza. Jesli auto jest rzeczywiscie dobre i dasz dobra cene to nie widze problemu zebys szybko sprzedal. Jesli jest inaczej to moze to zajac sporo czasu.

Otóż to
Przy sprzedaży 328i miałem miliony telefonów w typie:
"dam 14 i dzis zabieram, pasuje czy nie?"
"Panie na bank bita, widac po zdjeciach ze kibel dam 14 i zabieram"

Poza tym milion razy musiałem tłumaczyć telefonującym co oznacza słowo "licytacja"
I milion razy słyszeć pytanie:
"za ile poza aukcją, dziś przylecę i dam 24"
I milion razy po powtórzeniu tego co napisałem w opisie aukcji na allegro słyszeć:
"kur*a, pojebało Cie!".

Oczywiście pewnie wynikało to z dość w sumie jak na ten kraj specyficznej formy sprzedaży (prawdziwa licytacja na allegro), ale daje to wiele do myślenia na temat większości potencjalnych klientów na bmw.

Moim zdaniem czasem po prostu szkoda nerwów na gadanie ze średnio mądrymi i mało kulturalnymi ludźmi.
Lepiej po prostu wrzucić ogłoszenie gdzie się da, a telefonujących chętnych odsyłać na oględziny do komisu informując o realnej cenie sprzedaży.

Kyokushin napisał(a):
qqiz napisał(a):
3. Wstawienie auta do komisu nie wyklucza sprzedawania poprzez inne kanały jak np. allegro. Jest wtedy nawet wygodniej, bo nie musisz się zajmować chętnymi tylko odsylasz ich do komisu. Tam fachowcy o aucie jeszcze poopowiadaja, zastosują swoje techniki, a Twój kupiec jak się zdecyduje, to zadzwoni do Ciebie i Ty wtedy auto z komisu zabierzesz i sprzedasz mu bez komisowej prowizji. Taki układ ma wiele zalet, bo:
- sprzedaje fachowiec
- potencjalny kupiec widzi cenę wyższą od tej z allegro, więc utwierdza go to w przekonaniu o okazyjności zakupu
- nie masz problemu z ciaglym pokazywaniem auta, zajmuje sie tym ktos w komisie

Raczej zniechęci...
Zaczną wciskać kit, co najczęściej ma miejsce i klient pójdzie.
Jak nie wiesz o jaki 'ki' i 'lewą bajerę' chodzi to polecam się przejść aleją komisów na Radzymińskiej.

W przypadku auta Spectera, które jest dość specyficzne, nie liczyłbym że Panowie z komisu gościowi przychodzącemu po normalne auto wcisną e36 cabrio (prawdopodobieństwo małe ale i nie takie akcje byly).
Natomiast ktoś kto szuka cabrio to sobie necie tak czy inaczej sprawdzi.

Sęk w tym że łatwiej jest poszukać w necie niż jechać do komisu, tak więc od tego się zaczynają poszukiwania, nie od komisów... szczególnie jeżeli to cabrio dla młodej osoby która raczej z moto.allegro będzie obeznana.
W tym momencie komis będzie Ci kulą u nogi z przyczyn powyższych.
Natomiast kwestia szybkiego kredytu - to jest plus, fakt faktem nie jest to ograniczenie.

1. Jakby Panowie w komisie nie umieli sprzedawać, to raczej szybko by splajtowali.

2. Wstawienie do komisu, jak już pisałem, nie wyklucza wrzucenie ogłoszenie gdzie się da (allegro itp)

3. Wśród kupujących auta 90% to ludzie nie znający się na rzeczy i wrażliwi na normalne techniki sprzedażowe opanowane przez komisantów.

4. Mój kolega kupił sobie rok temu cabrio. To dość zamożny młody człowiek, jeszcze student. Postanowił, po czym pojechał na objazd po warszawskich komisach i jeszcze tego samego dnia wieczorem miał furę.

5. Komisy oprócz kredytów dają jeszcze jedną, niesamowitą zeletę:
pewność obrotu. To nie pan józek, tylko firma. Mój znajomy kupił opla, sprawdził w serwisie i okazało sie, że licznik cofnięty. Wrócił do komisu z awanturą, to go na kolanach przepraszali, zabrali auto a na dodatek odkupili jego samochód za 120% wartości giełdowej. Po prostu nie mogą sobie pozwolić na proces i jakieś problemy. Przy prywatnym sprzedawcy, z roszczeniami najczęściej można szukać wiatru w polu.
Co ciekawe okazało się potem, że licznik podręcił poprzedni właściciel, do czego sam się po czasie przyznał.

6. W komisie często dają gwarancję, co dla przeciętnego kupującego jest mega bonusem.

No i a propos tej konkretnej sytuacji. Skoro komis sam się zgłasza, to najprawdopodobniej ma już nakręconego klienta i jest duża szansa, że szybko będzie po kłopocie:)

Fryderyk napisał(a):
Cytuj:
Kyo ale ty patrzysz z peryspektywy kogoś kto zna się na samochodach a nie każdy człowiek to motoryzacyjny ekspert. Do komisów nadal walą tłumy ludzi bo chcą kupić sprawdzony i z legalnego źródła samochód który nie będzie miną... oczywiście takie mają - mylne - wyobrażenie o komisach :) I takich ludzi jest masa.

Masz rację :) Ale większość z takich osób kupuje lanosy, passaty, fiesty i inne dupkowozy, naturalnie bmw też się to tyczy, ale cabrio raczej szukają raczej bardziej obyci klienci :) tak przynajmniej mi się wydaje.

Nie wiem na jakiej podstawie przyjmujesz, ze cabrio szukają ludzie znający się na mechanice.
Chyba żaden ze znanych mi mechaników kabrioletem nie jeździ.
Wśród znanych mi mechaników rozstrzał aut jest następujący:

bmw 330
mercedes w140 coupe
mercedes w124 3,0 diesel w wersji t
isuzu trooper
mercedes
vw passat b4 tdi
hyunday accent
mercedes w210 diesel
peugeot 605
To tak dla przykładu odnośnie wyboru aut dla siebie, jakich dokonują mechanicy jako ludzie znający się na autach (umiejący ocenić ich stan).

Wśród znanych mi właścicieli cabrio, wszyscy to ludzie kompletnie nie mający pojęcia w temacie mechaniki, motoryzacji itd, a znam wlascicieli cabrio bmw, merca , mazdy miaty, renault megane.

A wśród znanych mi właścicieli BMW rozkład wiedzy mechanicznej jest chyba taki sam jak przeciętny, czyli olbrzymia większość (łącznie ze mną) nie ma na ten temat większego pojęcia.

Ostatnio edytowano 26 lutego 2009, 14:03 przez qqiz, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2009, 13:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: Z4 3.0i
Wszystko zalezy od komisu, jak pracują tam chamy i oszuści, to lepiej sprzedac swoimi kanałami.

Najwazniejsze - ludzi do komisu przyciaga szeroka oferta kredytowa. Komis tez sie cieszy bo ma 5-10 procent działki wartości kredytu od banku. Do tego zamiany, auta w rozliczeniu itp.
Porzadny komis dba o ekspozycje, ma strone na gratce, na otomoto. Sam czesto wstawiam auta np. do zaprzyjaznionego komisu na Sląsku i po kilku dniach jadę po pieniązki. Owszem, doliczają do ceny nawet po 20 procent, ale klienci komisu rzadko orientują się w cenach, oni kupują oczami.

Ostatnio edytowano 26 lutego 2009, 14:10 przez el Presidente, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2009, 14:05 
Częsty bywalec

Moje BMW: e32
Pracuje dwa lata w komisie i niektórzy takie bajki tu piszą ze mi ich szkoda;/

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2009, 14:10 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
Po wypowiedzi qqiza byłbym za wstawieniem do komisu. Jednak obawą dla mnie jest np jazda próbna, testowa. kto wie w jaki sposób może się ona odbywać, czy jest to ostre jezdzenie , czy rozgrzany silnik, o co w tych warunkach trzeba zadbać, żeby tak było bo szkoda katować silnika na zimnym oleju. Kiedyś miałem znajomego co sobie wypożyczał auta z komisu, a klient o tym nie wiedział. Co będzie jak w końcu po długim czasie zechcesz odebrać auto z komisu gdzie nie zostało sprzedane i zauważysz, że coś ci nie pasuje.

Gdyby to był naprawde zaufany komis, rzetelni ludzie, to chyba bym oddał oraz ogłosił na własną rękę gdzie się da.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2009, 14:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: Z4 3.0i
Bawaryjczyk, w którym komisie?

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2009, 14:13 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
Bawaryjczyk napisał(a):
Pracuje dwa lata w komisie i niektórzy takie bajki tu piszą ze mi ich szkoda;/

czemu się nie wypowiesz zamiast pisać ogólnikowego posta, który nikomu nic nie pomoże.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2009, 14:19 
Częsty bywalec

niedaleko ostródy
Sytuacja wygląda tak wstawiasz auto za gotówke my je wyceniamy i dajemy tyle ile jest warte spisujemy umowe i od tego czasu samochód jest nasz dostałes np 15 tys bmw bedzie stało za 16,5 17 tys w komisie Lub spisujemy umowe i auto stoi w komisie za tyle ile ty chcesz zeby sie sprzedało ale wtedy gotówka do reki wtedy kiedy auto zostanie sprzedane.Co sie dzieje z takim wozem wóz który jest w posiadaniu komisu załóżmy twoje bmw moze sobie wziąsc pracownik i działa to na zasadzie firmowego czyli nie moje to nieszanuje.jeźdze nim zabieram do domu ale tylko wtedy jeśli wybierzesz opcje numer 1 bo w opcji drugiej nawet niewolno pracownikowi wyjechac nim poza komis chyba ze jazda próbna itd.

Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2009, 21:34 
Forumowicz

ok panowie jutro pojade do tego komisu i dowiem sie wszystkiego na ten temat dokładnie jeżeli sie zdecyduje na wstawiene auta napewno będe chciał spisać jakis protokół odnośnie stanu mojego auta że tujest ryska że takie opony stan licznika wszelkie wady i zalety żebym pózniej mógł cos udowodnić jak cos mi zwala z furą tak więc jutro dam znac wam co i jak pozdro. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 27 lutego 2009, 12:53 
Częsty bywalec

jeśli wstawisz samochód na zasadzie ze bedziesz czekał na jego sprzedaz i dopiero dostaniesz gotówke to raczej z nim nic sie nie stanie. u mnie tak jest ze wara jeździc samochodem który nie jest własnoscią komisu ale nie wiem jak u konkurencji
:cisza: najlepiej zrób z datownikiem

Tytuł:
PostNapisane: 27 lutego 2009, 16:11 
Forumowicz

jeszcze nic nie wiem niestety nie miałem czasu dzis podjechac może podjade w niedziele i zdam relacje.

Tytuł:
PostNapisane: 2 marca 2009, 12:08 
Forumowicz

po zastanowieniu sie zdecydowałem że daruje sobie wstawianie auta do komisu.tym bardziej ze juz dzwonia potencjalni kupcy i jak pisał kyo lepiej sprzedawać normalnie przynajmniej moge sobie jeszcze smigac autkiem itp.pozdro temacik można zamykac elo
z góry dzieki za wszelka pomoć ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1