"Maszyna" pokazana na aukcji z pewnością odpada!
Jeśli chodzi o polerke, są dwa sposoby:
1. Masz troche pojęcia, chęci- robisz sam
2. Oddajesz do fachowca
Jak napisał kolega
AC_SCHNITZER, ostatnio zrobilem małe conieco ze swoim lakierem...
Jako, że troche siedze w kosmetykach, sprzedaje tego troche... (produkty firmy Concept
http://www.conceptchemicals.com/ ), moge się wypowiedzieć!
Nie jestem żadnym profi. wszystkowiedzącym fachowcem...
Po prostu lubie dbać o auto, myje je z przyjemnością
Po pierwsze jeśli zdecydujesz się na samodzielną polerke radziłbym zrobić to ręcznie (pracy jest sporo, ale można temu podołać- mam na to dowód

). Nie mając kompletnego pojęcia polerka mechaniczna odpada (mozesz w prosty sposób się przeszlifować, narobić hologramów itd.)
Podstawowa sprawa to środki (popularne TEMPO i inne marketowe cuda raczej nie przyniosą efektu). Oczywiście, jakiś efekt na pewno się pojawi, będzie lepiej, ale nie o to chodzi, porównanie tego do innej klasy środków, nie ma kompletnego sensu, zwłaszcza jeśli chodzi o trwałość powłoki, metode nanoszenia...
Ja korzystam , jak wspomniałem z Conceptu, nie jest to też żadne mistrzostwo świata, ale daje rade
W zależności od producenta (tu akurat mój własny patent)
1. Oczyszczenie lakieru (usunięcie smoły itd.)
2. Pasta ścierna (zalecana do starego lakieru)
3. Mleczko lekkościerne
4. Twardy wosk
Po takiej konserwacji odpada mycie chemia, aktywne piany, po prostu zmyją całą powłoke, pozostaje mycie odpowiednim szamponem i konserwacja od czasu do czasu woskiem...
Nie wiem, czy ta wypowiedź Tobie akurat pomoże, są na forum porządni fachowcy od mycia, zupełnie inaczej podchodzą do sprawy, mój opis jest dla nich kiepski itd. Ale tutaj chodzi o odświeżenie auta w miare tanim kosztem w domowych warunkach