BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 17:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] dławi przerywa na gazie gdy zimny
PostNapisane: 7 marca 2009, 16:54 
Forumowicz

witam to mój pierwszy post (od wczoraj posiadam bume 525 24v) więc odrazu witam wszystkich i prosze o wyrozumiałość poniewaz jestem zielony w sprawach forum jak i bmw
problem polega na tym że po nocnym odpaleniu auto chodzi na benzynie oczywiście ale jak wskoczy na gaz (sekwencja zavoli ) to auto chodzi jakby nie na wszystkie gary (sprawdzałem chodzą wszystkie) po przejechaniu się paru km problem jakby malkeje ale jak wczesniej zgasze silnik i auto nie zdąży ostygnąc to chodzi ok dodam że auto jak na swoja moc jest jakieś mułowate jak i na Pb i LPG laguna dci 120km szwagra niemiała ze mną co robić :-( dodam że moja bema jest na automacie przy ostrej jedzie na sportowym przełożeniu przy około 130km/h około 5500obr/min przy max wciśniętym gazie nastąpiło jakby odcięcie paliwa czy zapłonu bo nagła cisza a po zdjęciu nogi z gazu wreóciło do normy wymieniłem świece na NGK ale dalej to samo przepływka sprawdzona byłem u gazownika podpioł kompa i niby było pare błędów i coś tam powgrywał czy formatował mówił że będzie ok ale dalej pupa gaziasz stwierdził że na paliwie tez ten silnik troche kuleje i kazał wymienic swiece ale jak pisałem wczesniej nic to nie dało kolega z pracy coś wspominał że może być cewka walnięta i nie daje takiego napiecia jak powinna i na benzynie problem jest nie wyczuwalny a na gazie daje o sobie znac ale co ma do tego zagrzanie silnika do normalnej tem pracy - wtedy dolegliwośc jest mało wyczuwalna ale jak zgasze i odpale to wydaje mi się że chodzi dobrze pomuszcie koledzy bo zona twiedzi że kupiłem guw....o i mogłem brac fiata :zdziwko:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 12:25 
Forumowicz

dziś w nocy jak jechałem przerywał zarówno na gazie jaki na benzynie i nie pomogło to że złapał temp. ani żadne gaszenie silnika :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 12:30 
Forumowicz

dodam tylko że dopuki auto jest na ssaniu chodzi spoko ale jak zejdzie tragedia

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 12:37 
Pierwsze kroki

Witam dom końca się nie znam,ale powinieneś ustawić wyższą temperaturę do przełączenia na gaz(reduktor jest jescze za zimny i na gazie gaśnie albo żle chodzi)miałem podobnie i dobry mechanik od gazu ci potrzebny,ale 130 /godz.i 5500 obrotów?to dużo,może coś ze skrzynią a nie silnikiem?Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 12:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
Skoro świece wymienione to sprawdż cewki i fajki świec wystarczy że w nocy na zimnym silniku odpalisz przy otwartej masce jak będą przebicia na pewno zauważysz .Co do obrotów to w trybie sport najwyższym biegiem jest 4 i kick down nie działa więc wduszanie pedału gazu do oporu niewiele daje ,sprawdż szczelnośc dolotu pryskając na kolektor dolotowy gumę między przepustnicą a przepływomierzem i wszystkie możliwe miejsca gdzie silnik może brac lewe powietrze SAMOSTARTEM do silników diesla w rozsądnych ilościach ,jeśli po spryskaniu danego miejsca praca silnika ulegnie poprawie to będziesz wiedział gdzie uszczelnic lub co wymienic .O ile dobrze pamiętam to instalacje gazowe z z wyższej pólki przy wyższych obrotach czyli tak jak napisałeś 5500 obr/min przełączają silnik na zasilanie benzyną.Co do gderania żony to moja też narzekała na bmw teraz ma fiata i widzę z jaką zazdrością patrzy jak wsiadam do beemki .

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 17:59 
Forumowicz

ok dzięki jutro sprawdze co i jak z tymi cewkami a co do cewek kolega ma mi jutro przynieś cewke od 728 z 99r na sprawdzenie oich niewiecie czy to te same cewki??

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 18:31 
Forumowicz

kolego możesz podjechać na kompa i wykaże ci która cewka kuleje,ale możesz też odpinać każdą cewke pokolej podczas pracującego silnika i jeżeli zaóważysz że auto kuleje podczas odpiecia cewki to znaczy że jest dobra a jak nie bedzie zmianyw pracy silnika to znaczy że jest wadliwa

Tytuł:
PostNapisane: 8 marca 2009, 18:34 
Forumowicz

jeśli nie okaże się że cewki dobre, to psikanie samostartem na wejście kolektora ssącego nie jest głupim pomysłem lecz zamiast samostartu możesz użyć plaka jest równie dobry

Tytuł:
PostNapisane: 9 marca 2009, 19:46 
Forumowicz

cewki wczoraj sprawdzałem i po odpięciu każdej z cewek była zmiana w pracy silnika więc raczej cewka nie siedzi lub siedzi ale jakoś jeszcze ciągnie resztkami sił rozmawiałem w pracy z kolegą elektrykiem i mówił że jak będzie wlnięta to moze być iskra ale pod obciążeniem (jazda) może nie dawać takiego napięcia jak powinna :zdegustowany: zaraz ide do auta zdeje pokrywe i zobaczymy czy nie ma jakis błędnych prądów na cewkach

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1