Kucu napisał(a):
wtedy praca silnika jest bardziej plynna bo to rowniez ono pomaga ja podtrzymac (czyli MAGAZYNUJE ENERGIE MECHANICZNA).
no i też podtrzymuje energię podczas suwu sprężania heh.
Gdy faktycznie, lekkie koło miało same zalety, mniejsze spalanie itd.
Czemu w fabryce tego nie robią? Po co wydawać miliardy na nowe technologie, wystarczy zdjąć trochę materiału i niższe spalanie-> mniejsza emisja spalin, obecne normy nie są łagodne. Właśnie z tego powodu panuje "downsizing", ale nie koła, tylko całego silnika.
Podobnie jest trochę z wałkami. Można założyć ostre wałki, ale to spowoduje, że na niskich prędkościach samochód będzie chodził jak traktor, nie wspominając o elastyczności.
Sens takiego rozwiązania jest co najmniej mały w samochodzie, które ma w większym stopniu być pojazdem do codziennego użytku.
MAX-ZRZ napisał(a):
MAM EXTRA PRZYKŁAD jeździcie na Alufelgach ??? pewnie większość już tak
MASA felg np 35 KG z oponami* dla łatwego rachunku). jeżeli wkładamy Stalowe + mega zimówki i waga ich wzrasta 2 krotnie to coś się dzieje ???? Pada Silnik ..panewki ??? albo wozisz Ziemniaki teściowej.w bagażniku?? to coś sie dzieje???
To akurat EXTRA przykład kolego, że nie wiesz o czym mówisz.
stalowe+zimówki masa wg. Ciebie wzrasta 2. krotnie?

ale do bagażnika tak?
Po 1. Felgi stalowe wcale nie muszą być cięższe, często się okazuje, że są lżejsze od letnich 17stek (moje 17stki z oponą są cięższe o 2kg od zimowej stalówki z oponą).
Poza tym, zmiana masy kół- owszem, wpływają na spalanie, przyspieszenie, ale... przenoszenie szkodliwych sił na układ napędowy jest tłumione przez amortyzator
Po 2. Niech nawet te zimówki będą w bagażniku razem z ziemniakami teściowej. Jeśli nie przekraczamy ładowności, to nic się nie dzieje, poza tym, że na dziurach amortyzatory się szybciej zużyją.
Po 3. oraz najważniejsze: masa felg, ziemniaków... nie drga, a przynajmniej nie drga w taki sposób, żeby oddziaływało to na silnik. Wał- już może.
Wiesz, że drganiami można zabić człowieka? Jeśli np. drgania kręgosłupa wpadnie w rezonans denat na miejscu. Podobnie jest z elementami maszyn.
Odchudzając element, który jest odpowiedzialny za tłumienie, reszta układu musi mieć lepsze wyważenie, żeby wszystko działało.