BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 08:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, 01:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
Canon 450d ma bardzo dobry i szybki procesor graficzny, nikona d40 odradzam, już lepsza IMHO sony alpha a200, chociaż ma matryce ccd, a nie cmos.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, 08:48 
Uzależniony od forum :)

Misek napisał(a):
Kocie ale jak przesuniesz aparat przy małej przysłonie?

Kontrpytanie:
Czy tradycyjnym manualnym nikonem z obiektywem 50/1.4 nie da się robić zdjęć, bo ma jeden punkt autofocusa?

theDAMIstrzu napisał(a):
Canon 450d ma bardzo dobry i szybki procesor graficzny

Czym to się objawia?

Tytuł:
PostNapisane: 19 marca 2009, 20:05 
Zacna persona forum

mniejsze straty na jakości podczas zapisu w raw-ie jak i jpg, szybsze zdjęcia seryjne.

Tytuł:
PostNapisane: 22 marca 2009, 12:14 
Pierwsze kroki

Witam,
Sam nie dawno stałem przed takim dylematem jak Ty. Wybrałem Sony a300 18-70. I jestem zadowolony. Aparat jest uniwersalny: Chcesz porobić fotki na imprezie, wrzucasz tryb auto i niczym się nie przejmujesz. Masz ochotę się pobawić troche w fotgrafa? Moim zdaniem w aparacie nie brakuje możliwości, a i zdjęcia wychodzą bardzo ładne, ostre.
Prawda jest taka, że ma trochę słabą lampę, ale to chyba każda lustrzanka.
I tak jak pisali wcześniej koledzy, obowiązkowo statyw!
Pozdrawiam i życzę niezapomnianych kadrów:)

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 19:18 
Pierwsze kroki

Jakby punkty AF były bajerkiem , to w najlepszych lusterkach typu Nikon D3 , D3X nie było by 51 punktów. W tych maszynach ma być , to co najlepsze i masz gwarancję , że AF zawsze złapie a nie będzie zastanawiała się: prawy, lewy, prawy, lewy itd.

Mam D300 i ogromnie się cieszę z tego - wyobraź sobie śledzenie obiektu 3D (np. modelki na scenie) z 11 lub 9 punktami AF. Przecież to śmiechu warte. :P

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 19:57 

ClouD napisał(a):
Mam D300 i ogromnie się cieszę z tego - wyobraź sobie śledzenie obiektu 3D (np. modelki na scenie) z 11 lub 9 punktami AF. Przecież to śmiechu warte.

Na tym to polega... co raz mniej umiejętności trzeba... A co było 10 lat temu? Ile mieli pkt?

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 20:03 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
EOS-3 miał 45 w 1998 roku i sterowanie okiem :D

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 21:54 
Pierwsze kroki

Tak... dlatego właśnie zdjęcie sprzed 10 lat uznawane za wzór , gdyby ktoś nie podał autora , zostałyby wyśmiane. Nieraz robi się takie testy na poważnych portalach foto i efekt jest ciekawy. Starych mistrzów uważa się za świerzaków lub daremnych naśladowców. Poza tym ... oni też korzystali z dostępnych cudów techniki , jak i my korzystamy. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 23:16 
Forumowicz

KotSylwester napisał(a):
ClouD napisał(a):
Mam D300 i ogromnie się cieszę z tego - wyobraź sobie śledzenie obiektu 3D (np. modelki na scenie) z 11 lub 9 punktami AF. Przecież to śmiechu warte.

Na tym to polega... co raz mniej umiejętności trzeba... A co było 10 lat temu? Ile mieli pkt?

No ale po co sobie utrudniać?? Równie dobrze można powiedzieć:
-Po co kupować Canon 70-200 f/2.8 za 6 tys zł skoro moza kupić Sigme za 800 zł??
Po to aby sobie ułatwić życie, lepsze światło to ułatwienie. Nie mówiąc już o jakości optycznej, stabilizacji, szybkich silnikach AF i pancernej, uszczelnionej obudowie.

To oczywiście skrajny przykład bo rónica w cenie olbrzymia. Wiec tym bardziej po co sobie utrudniać skoro róznica w cenie jest do przełknięcia??

A talent jest nadal potrzebny. Sprzęt za 100 tys zł nic nie da jak ktoś nie ma pojęcia o technice robienia zdjęć, kompozycji itp.

Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2009, 23:25 
Zacna persona forum

Misek napisał(a):
A talent jest nadal potrzebny. Sprzęt za 100 tys zł nic nie da jak ktoś nie ma pojęcia o technice robienia zdjęć, kompozycji itp.

Przypomina mi to powiedzenie: Jeśli wydaje Ci się, że lepszy aparat pozwoli Ci robić lepsze zdjęcia- masz rację, wydaje Ci się.

;)

Odnośnie aparatu ja dalej trzymam się 450d, chociaż sam mam sony alpha. Canon chociaż daje jako takie szkło, a w sony kitowy obiektyw to ...

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2009, 08:35 

Oczywiście że lepszy jest lepszy bo jest lepszy :) I że lepiej mieć więcej bajerów niż mniej... Ale chodzi o umiar... Łatwo zacząć od szukania aparatu za 1000 a skończyć na sprzęcie za 3000... A idąc do marketu to już w ogóle lepiej się nie odzywać do sprzedawcy... Bo zaraz powie że to badziewie , to badziewie, a w ogóle lepiej kupić taki wypas, a tamte są nieudane itp itd.. a tak naprawde to g... wie... i sam ma sprzęt z niskiej półki...

theDAMIstrzu napisał(a):
Przypomina mi to powiedzenie: Jeśli wydaje Ci się, że lepszy aparat pozwoli Ci robić lepsze zdjęcia- masz rację, wydaje Ci się.

Z jednej strony tak... z drugiej nie...

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2009, 09:10 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Dobry aparat daje komfort robienia zdjęć.
A to czy ktoś będzie umiał zrobić ładne zdjęcie - to kwestia jest już jego jakiegośtam talentu i wiedzy.

Ktoś mega utalentowany z kiepskim aparatem nie zrobi szybko fajnego zdjęcia w nocy, ciekawe ujęcia które zrobi w dzień nie będą miały dynamiki, tak więc dobry sprzęt to też jest ważna rzecz.

Jest pewien poziom powyżej którego brnięcie w jakość robi się patologią przy wykładniczym wzroście kosztów.

Dla zwykłego usera aparaty Canon 300/350/400d czy Nikon D70/80 są na wystarczającym poziomie, a kupuje się najnowszy, to ta sama linia tylko nowszy poprostu jest lepszy, ma niższe szumy, szybciej działa, więcej megapikśli.

Jedni mówią że to nie ma znaczenia i to jest nie prawda. Szybkość aparatu ma znaczenie, ilość mpikśli ma znaczenie tak samo jak matryca o niskich szumach - która de fakto ma największe znaczenie.
To wszystko dla wielu ludzi nie ma to znaczenia i twierdzą że liczy się tylko optyka. Optyka to jedno, zaś dobre body to drugie.

Tutaj trzeba wypośrodkować jakość i koszt. Nikt 'pro' nie ma taniego i słabego sprzętu i nie używa np 450d tylko używają wyższej półki, np 40d, ale normalnemu człowiekowi wystarczy i 450d.

Natomiast jak ktoś się chce 'bawić' w to to napewno nie wystarczy mu żaden supermega kompakt czy jakikolwiek inny wynalazek.

Jak ja bym teraz kupował - rozważałbym aparaty Canon 450d, 40d, 50d i równorzędne Nikony. Uwzględniając koszty pewnie wygrałby 450d lub 40d i zwykłe seryjne obiektywy by mi wystarczyły w zupełności, jeden wide, drugi tele.

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2009, 09:28 
Pierwsze kroki

O właśnie , całkiem dobra wypowiedź. Dobry aparat daje mi to , czego chcę , jeżeli umiem to wykorzystać. Mniej zaawansowanymi konstrukcjami też da się robić zdjęcia , oczywiście. Niestety są ludzie , którzy nie widzą różnicy między szkiełkiem za 800pln i 6k pln... Tak samo jak z samochodami - gdyby każdy posiadał pojazd odpowiedni do umiejętności... :wstyd: Ale byłby widok. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2009, 09:34 

Kyokushin napisał(a):
Jest pewien poziom powyżej którego brnięcie w jakość robi się patologią przy wykładniczym wzroście kosztów.

Równie dobrze można patologią nazwać zakup serii 7.

Kyokushin napisał(a):
Szybkość aparatu ma znaczenie, ilość mpikśli ma znaczenie tak samo jak matryca o niskich szumach

True. ale z pikslami nie do końca... D70 ma tylko 6,2 mpix.. i styka. Do też jak dążenie do nie wiadomo czego. Pewna wartość wystarcza. Podobnie z prędkością 3kl/sek są w porządku... ale jak często to wykorzystasz.. bo mi się zdarzyło może 3-4 razy... Ja cenię szybkość od włączenia do pierwszej fotki.. D70 ma chyba 0,0..coś sekundy. Szumy - tak dlatego kupiłem D70. Wtedy nie było żadnej małpki (oprócz olympusa, dużego jak lustrzanka) który by miał rozsądne szumu, a przy większym iso to juz w ogóle...

Kyokushin napisał(a):
zwykłe seryjne obiektywy by mi wystarczyły w zupełności, jeden wide, drugi tele.

Z tym tele to ja bym się wstrzymał. Mam taki 80-200 od poprzedniego nikona.. nawet nie wiem gdzie go mam... lepszą jakość uzyskuje kadrująć z kitowego obiektywu niż robiąc przez podstawowe tele. A lespze tele to już chyba 1500zł. A do czego się go używa...? Ja wolę wykadrować niż zmieniać obiektym na tele :) :D

Pamiętajmy że tele wymaga krótszych czasów, co idzie czesto za większym ISO itp itd... przejrzystość powietrza i tak daje to że obiekt bardzo daleki jest szarawy... :ok:

Ale to moje subiektywne zdanie, człowieka nie potrzebującego tele.

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2009, 09:37 

ClouD napisał(a):
którzy nie widzą różnicy między szkiełkiem za 800pln i 6k pln...

Bo.... nie wiele osób bawiło się szkiełkem za 6k.. :) Ja się nie bawiłem ale wiem że - jak napisałem wyżej: Lepiej kadrować z lepszego obiektywu niż robić foto tanim tele. Jakość niestety będzie lepsza z kadrowania...

Domyślać się tylko mogę jakie są fotki z obiektywu za 6k. Fajnie by było taki mieć, ale to już dla mnie byłby niepotrzebny wydatek na drogi gadżet.

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2009, 09:40 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
KotSylwester napisał(a):

Dla kogoś kto serii 7 nie potrzebuje, pewnie tak :)

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2009, 09:43 

Kyokushin napisał(a):
KotSylwester napisał/a:

Dla kogoś kto serii 7 nie potrzebuje, pewnie tak

Potrzeba jest pojęciem względnym. Teoretycznie NIKT jej nie potrzebuje i teoretycznie KAŻDY by się zadowolił 10 letnią octavią w podstawie.

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2009, 09:51 
Administrator

Ja bym się nie zadowolił :) Więc nie każdy.
Gdyby ktoś się zadowolił, pewnie by miał i ten kogo ona zadowoli, pewnie ma.

Ja praktycznie potrzebuję tego co mam i każdy niuans owej potrzeby mogę wyjaśnić :)

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2009, 10:06 

Kyokushin napisał(a):
Ja bym się nie zadowolił Więc nie każdy.
Gdyby ktoś się zadowolił, pewnie by miał i ten kogo ona zadowoli, pewnie ma.

Ja praktycznie potrzebuję tego co mam i każdy niuans owej potrzeby mogę wyjaśnić

Przecież nie o tym mowa. W jaki sposób podstawowa octavia nie spełnia Twoich POTRZEB, a spełania je E46? Mówimy o potrzebach a nie o "kaprysie", lub innej czynnikach jak gust, chęc luksusu itp. itd.

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2009, 10:44 
Administrator

Radku mówię o swoich potrzebach, więc dokładnie o tym mowa.

- potrzebuję mieć dobre przyspieszenie
- potrzebuję mieć wysoki poziom bezpieczeństwa
- nie potrzebuję mieć więcej niż 2 drzwi
- potrzebuję mieć nietrzeszczące i nie twarde boczki i plastiki

Takie mam potrzeby, wymogi - dla mnie to są funkcjonalności.
Podstawowa Octavia nie spełnia żadnego z tych 4 warunków, pewnie znalazło by się ich więcej.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1