Zastąpić duże i mocne V8 doładowanym V6 ?
Według mnie ruch w kiepskim kierunku. Tak jak nie podoba mi się ponad 500 konne, ale tylko 4,4L w nowej B7 (tylko 4,4 przy np. S63AMG czy nawet S500 i S600), 3,0 doładowane R6 w 740i i brak dużego wolnossącego mocnego silnika w całej serii F01. Ciekawe czy AMG rzeczywiście zastosuje 3,5 V6. Nie bardzo w to wierze, bo jak dotąd widać zachwyt w AMG ich 6,2 L V8 którego po modyfikacjach zastosują w nadjeżdżającym następcy SLR-a (ma osiągać 571ps ze swojej ogromnej pojemności). A skoro tak, i mamy już od lat CL65/S65 AMG to z czym BMW chcę (o ile w ogóle chce

) konkurować zminiaturyzowanymi silnikami z F01 i przyszłych M ? Czy BMW chce brylować jedynie w grupie mocnych Diesli ?
Po koncernie który rozpieprzył w drobny mak motoryzacyjny świat 750tką w 1987 roku spodziewał bym się czegoś innego. Czy to wciąż ta sama firma która zbudowała serię 7 z silnikiem V16 ? Brakuje jeszcze tylko rezygnacji z wprowadzenia V12 w F01.......
W temacie przewinął się wątek reflektorów. Otóż każde BMW sprzed 2001 roku ma typowe spojrzenie dla BMW. Nie wiem dlaczego Fryderyk uważasz że np. e38 nie... bo ma przykryte dwa wyraźnie oddzielone reflektory szkłem? Dla mnie to wciąż przód klasycznego BMW. Ale to w sumie drobiazg.
Oczywiście zdaje sobie sprawę że zaraz zostanę zlinczowany jako antyfan BMW. Otóż nie jest tak..bo ja uwielbiam klasyczne BMW, ale nienawidzę drogi jaką kilka lat temu obrała firma BMW.
Fryderyku przestań mówić o tym jak trudno wyczuć niepełne wyważenie jakiegoś silnika (R4 czy V6), bo to nieprawda. Żadne V6 nie będzie idealnie równo pracować i tyle. Konieczne w tego typu silnikach zespoły wyrównoważające jak pewnie wiesz świetnie działają. Ale wyłącznie na biegu jałowym.